TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kadın

İLKHABER-Gazetesi - Kadın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kadın haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kadın işçi çalıştırana 25 bin lira destek verilecek Haber

Kadın işçi çalıştırana 25 bin lira destek verilecek

Türkiye yüzyılı vizyonu doğrultusunda, kadınların işgücüne katılımlarını teşvik etmek ve üretimde daha fazla kadın istihdamını sağlamak gayesiyle İŞKUR, yeni bir argümanı hayata geçirdi. İşverenlere ihtiyaç duydukları iş gücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu olmadan yetiştirme imkânı sunan 'Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP)', pilot iller arasında yer alan Bursa'da başladı. Program çerçevesinde 18-35 yaş arasındaki kadın çalışana iş imkânı sağlayan imalat sektöründeki işyerlerine, istihdam ettiği kadın çalışan için 3 ay süreyle aylık 25 bin liraya kadar destek sağlanmaktadır. Destekten yararlanacak işyerinin, imalat sektöründe, en az 2 sigortalı çalışanı olmalıdır. KİPAP'dan yararlanan işyerlerinin destek ödemesi yapılan sürenin en az 2 katı kadar süreyle kadın çalışanı istihdam etmeyi taahhüt etmesi gerekmektedir. İşyerleri, çalıştırdıkları sigortalı sayısının yüzde 10’una kadar katılımcı talep edebilmektedir. Ayrıca, proje çerçevesinde çalışan kadın işçiye 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde aylık 3 bin lira çocuk bakım desteği verilecek. Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesine başvuru şartlarını sağlayan tüm işverenler, İŞKUR e-şube üzerinden başvuruda bulunmaları istenirken, projeye uygunluk ve detaylı bilgi konusunda Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezlerinde iş ve meslek danışmanlarımız yardımcı olacaktır.

Adana Büyükşehir'den "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" duyarlılığı Haber

Adana Büyükşehir'den "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" duyarlılığı

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Atölyesi” düzenledi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personeli Uzman Sosyolog Elif Uras tarafından Adana Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda sahada çalışan belediye personeline “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Atölyesi” düzenlendi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayten Dolançay’ın da katılım sağladığı eğitimde, şiddetin her türlüsünün suç ve insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekildi, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyet eşitliği anlatıldı, Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri’nin her daim sunduğu hizmetlerle kadınların yanında olduğu belirtildi. Eğitimde; şiddet, kadına yönelik şiddet, şiddet türleri (fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel, flört), kadına yönelik şiddet ile ilgili doğru bilenen yanlışlar, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TCDŞ) ve şiddetin etkileri ve sonuçları, şiddet göstergeleri, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kadınların yasal hakları, güvenlik planı konularına dikkat çekilerek, şiddete maruz kalınması durumunda acil durum numaraları ve başvurulacak kurum, kuruluşların bilgisi verildi. Ayrıca, 2022 yılında Belediye Meclisi tarafından onaylanan, Adana Büyükşehir Belediyesi Hane İçi Şiddet Politika Rehberi kapsamında şiddete maruz kalan veya risk altında bulunan personel için verilen destekler anlatıldı. Eğitime katılan personele, kadına yönelik şiddetle mücadele bilgilendirme başta olmak üzere, çocuk hakları, çocuk ihmal ve istismarı, kadın sağlığı, flört şiddeti ve hane içi şiddet politika rehberi el broşürleri dağıtıldı.

Adana’da kadınlar yine alanlarda Haber

Adana’da kadınlar yine alanlarda

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmiş olmasına rağmen etkinlikler devam ediyor. Adana Kadın Platformu himayesinde Adana’da kadınlar Kasım Gülek Köprüsü’nden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Çukurova Üniversitesi öğrencileri, Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB)’nin kadın üyeleri, emekliler, siyasiler, ev hanımları ve farklı alanlara sahip çok sayıda kadın katıldı. Kasım Gülek Köprüsü üzerinde başlayan yürüyüşte kadınlar ellerinde pankartlarla ve slogan atarak Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü ve ardından burada açıklama gerçekleştirdi. Açıklamanın hemen öncesinde de öldürülen ve hayatını kaybeden kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamayı Adana Kadın Platformu adına Derya Çiçek Nar ve Selma Çınkır yaptı. NAR: YİNE AÇIKLANAN 2023 VERİLERİNE GÖRE ADANA KADIN CİNAYETLERİNDE DÖRDÜNCÜ SIRADA Derya Çiçek Nar, “Her yıl yüzlerce genç kadın üniversiteyi kazandığı halde ekonomik koşullar ya da aile baskısı nedeniyle üniversiteye gidemiyor. Üniversiteye giden kadınlar ise kaldıkları yurtlarda; katı giriş çıkış saatlerinin yanı sıra ne giyeceğine karışan yurt yönetimlerinin baskısı altında okumaya çalışıyor. Her gün en az 3 kadın katlediliyor. Faillerse cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor. Açıklanan 2023 verilerine göre Adana ili silahla suç işleme oranında üçüncü sırada. Yine açıklanan 2023 verilerine göre kadın cinayetlerinde dördüncü sırada.” dedi. ÇINKIR: HER YIL YÜZLERCE GENÇ KADIN ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIĞI HALDE EKONOMİK KOŞULLAR YA DA AİLE BASKISI NEDENİYLE ÜNİVERSİTEYE GİDEMİYOR Selma Çınkır da şunları söyledi: “Her yıl yüzlerce genç kadın üniversiteyi kazandığı halde ekonomik koşullar ya da aile baskısı nedeniyle üniversiteye gidemiyor. Üniversiteye giden kadınlar ise kaldıkları yurtlarda; katı giriş çıkış saatlerinin yanı sıra ne giyeceğine karışan yurt yönetimlerinin baskısı altında okumaya çalışıyor. Genç kadınların yaşamlarını denetlemeyi kendisine bir görev haline getirmiş KYK yurtlarında nitelik ve güvenlik bakımından derin sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl asansörün bozulması sonucunda ölen Zeren Ertaş bu gerçekliği gözler önüne serdi. Nitelikli ve güvenli yurt taleplerini dile getiren kadınlara yurt yönetimleri tarafından soruşturmalar açılıyor. Genç kadınların yaşamı baskıcı yurtlar ve aile baskısıyla denetlenmeye çalışılıyor. Artan ekonomik kriz nedeniyle gençlerin çoğu okurken çalışmak zorunda kalırken, genç kadınlar çalıştıkları iş yerlerinde tacize ve mobbinge maruz kalıyor. Genç kadın cinayetlerinde kadınların yaşamları mercek altına alınarak, kadınlara bunun üzerinden ahlak dersleri veriliyor. Üniversiteler de, kampüsler de, sokaklar da bizim.” Konuşmanın ardından konger gerçekleşti. Yağmura rağmen kadınlar etkinliğin sonuna kadar kaldı.

8 Mart’ta Adana’da kadınlar gece yürüyüşü yaptı Haber

8 Mart’ta Adana’da kadınlar gece yürüyüşü yaptı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Adana’da kadınlar gece yürüyüşü yaptı. Şinasi Efendi Sokağı’ndan başlayan yürüyüş Atatürk Parkı’na kadar yapıldı. Yürüyüş sonrası açıklama gerçekleşti. Açıklamayı kadınlar adına Zeliha Korkmaz, “Her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde olduğu gibi bu 8 Mart’ta da tüm coşkumuzla, neşemizle sokaklardayız. Sokaklar, caddeler, geceler bizim. Bugün burada kadın cinayetlerine, erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa, savaşa, ekolojik yıkıma, gericiliğe karşı yeniden hayatlarımız için bir aradayız. Omuz omuzayız. Bu yıl da gücümüzü, cüretimizi kadın mücadelesinden ve dayanışmasından alıyoruz. Ve sözlerimize başlamadan önce ‘Yaşasın Kadın Dayanışması’ diyoruz” dedi. Konuşmasına veriler üzerinden devam eden Korkmaz, “Açıklanan 2023 verilerine göre Adana ili silahla suç işleme oranında üçüncü sırada ve kadın cinayetlerinde de 4. Sırada” şeklinde konuştu. KORKMAZ: HER GÜN HER AN VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ DAHA DA BÜYÜTEREK BURADAYIZ İşsizliğinin arttığı, göçmen kadınlara yönelik emek sömürüsü ve ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda bugün tüm dünya kadınları ile birlikte yaşamlarına, haklarına ve geleceklerine sahip çıkmak için burada olduklarını dile getiren Korkmaz, devamında şunları bildirdi: “Hayatımızın her alanını ele geçirmeye, emeğimizi gaspetmeye, sırtımızdan geçinmeye, bizi sindirmeye, şiddetle kontrol edip cezalandırmaya, haklarımıza ve özgürlüğümüze el koymaya çalışan ataerkiye karşı her gün her an verdiğimiz mücadeleyi daha da büyüterek buradayız.” KORKMAZ: BİZLER RAKAMLARDAN VE İSİMLERİMİZDEN İBARET DEĞİLİZ 2023 yılında 333 kadının erkek şiddeti sonucunda öldürüldüğünü vurgulayan Korkmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Şubat ayının son gününde, 24 saat içerisinde 8 kadın öldürüldü. Daha geçtiğimiz günlerde Adana’da İpek Akgül silahlı ateşle vurularak öldürülüp kuyuya gömüldü. Ve dün de Tarsus’ta Merve Gül Bayer’in boşandığı Mustafa Yıldır tarafından öldürüldüğü haberini aldık. Bizler rakamlardan ve isimlerimizden ibaret değiliz.  Yaşamak için sokaklardayız. Adliye önlerindeyiz. Mahkeme salonlarındayız. İpek’in ve Merve’nin de sesiyiz. Çünkü biliyoruz hayatlarımıza biz kadınlar sahip çıkabiliriz.”

Türkiye'de Kadınların Yükselişi: Akademide ve Diplomaside Etkinlik Artıyor Haber

Türkiye'de Kadınların Yükselişi: Akademide ve Diplomaside Etkinlik Artıyor

Türkiye'de kadınların akademik ve diplomasi alanlarında gösterdiği etkinlik ve yükseliş, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iş gücündeki değişimleri gözler önüne seriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, kadınların eğitim seviyelerinin artmasıyla birlikte iş gücüne katılım oranları ve akademik kariyerlerindeki başarıları da dikkat çekici bir şekilde artıyor. Aynı zamanda diplomasi alanında da kadınların temsil oranında belirgin bir artış yaşanıyor. İşte, Türkiye'deki bu dönüşümün detayları... Türkiye'de Kadınların Akademik ve Diplomatik Arenadaki Yükselişi Türkiye'de kadınların akademide ve diplomasideki etkinliği önemli ölçüde artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre, kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesiyle birlikte iş gücüne katılımı da artıyor. Okuryazar olmayan kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 13,9 iken, lise altı eğitim almış kadınlarda bu oran yüzde 27,1'e, lise mezunlarında yüzde 36,1'e, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 43'e yükseliyor. Yükseköğretim mezunu kadınların ise iş gücüne katılma oranı yüzde 68,8'e ulaşıyor. Kadın akademisyenlerin sayısı da önemli ölçüde artıyor. 2013-2014 döneminde 60 bin 993 olan kadın akademisyen sayısı, 2022-2023 döneminde yüzde 40 artarak 85 bin 220'ye çıkıyor. Bu dönemde kadın profesör sayısında yüzde 102,4'lük bir artış görülüyor ve kadın doçent sayısı da yüzde 110 artarak 9 bin 160'a yükseliyor. Üniversitelerde ise 2022-2023 döneminde 20 bin 625 doktor öğretim üyesi, 19 bin 41 öğretim görevlisi ve 24 bin 778 araştırma görevlisi görev yapıyor. Kadınların diplomasideki etkinliği de dikkat çekiyor. Türkiye'yi yurt dışında temsil eden kadın büyükelçi sayısı, 2014'te 32 iken, 2023'te 81'e yükseliyor. Bu artışla birlikte kadın büyükelçi oranı da 2014'te yüzde 13,9 iken, 2023'te yüzde 27,3'e çıkıyor. Türkiye'de akademide ve diplomaside kadınların artan etkinliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların iş hayatındaki rollerindeki değişimin önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş :Kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e yükseltilmeyi hedefliyoruz Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş :Kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e yükseltilmeyi hedefliyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla "Türkiye ile Güçlenen, Türkiye'ye Güç Veren Kadınlar" isimli program düzenlendi. Haliç Kongre Merkezi'nde saat 14.00'te başlayan programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Burada konuşan Bakan Göktaş, son 22 yılda kadınlar için yapılan çalışmalardan ve gelecek projelerden bahsederek, bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Kadınların işgücüne aktif katılımının ülke ekonomisine sağlayacağı katkının önemine dikkat çeken Göktaş, Türkiye Yüzyılı'nın kadınların yüzyılı olacağı vurgusunu yaptı. Göktaş,"Türkiye Yüzyılı, kadınların yüzyılı olacak" Konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Bakan Göktaş, "Türkiye Yüzyılı, kadınların yüzyılı olacak. Bugün, hayatın her alanında eşit fırsatlara ve eşit imkanlara sahip olan kadınlarıyla güçlü bir Türkiye var. Kadınlar, siyasi, sosyal ve hukuki haklarda önemli kazanımlar elde etmiştir. Kadın katılımını hayatın her alanında güçlendirdik. Tüm bu kazanımları eşit bir şekilde istisnasız tüm kadınlar için ulaşılabilir kılmak sizin eserinizdir. Nobel ödülü alan kadının da, Belçika’da değerlerini savunduğu için partisinden ihraç edilen milletvekilinin de yanında siz oldunuz. Uluslararası müsabakalarda ay yıldızımızı temsil eden sporcu kızlarımıza da, şehit annelerine de, Diyarbakır annelerine de siz destek oldunuz. Bugün bu ülkenin başörtülü bir doktoru, bir hakimi, bir profesörü, bir pilotu, bir milletvekili, bir bakanı varsa bu sizin sayenizdedir. Sizin öncülüğünüzde 'Daha adil bir dünya mümkün' diyerek Gazze başta olmak üzere mazlum coğrafyalarda yaşayan kadınların yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. 8 Mart’ın Filistin başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde insanüstü bir güçle mücadele eden kadınların sesi ve sözü olmasını diliyorum" dedi. "2028 sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e yükseltilmeyi hedefliyoruz" Bakan Göktaş, son 22 yılda yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilecek yeni projelerden bahsetti. Göktaş, "2024-2028 dönemini kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınların gücüne güç katmaya devam edeceğiz. Bu strateji belgesini kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliğinde temsil gücü yüksek bir katılımla hazırladık. Eylem Planımızı Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Liderlik ve Karar Alma Mekanizmalarına Katılım, Çevre ve İklim Değişikliği olmak üzere 5 ana eksende belirledik. Planımız da 5 temel politika, 20 strateji, 83 faaliyetten oluşuyor. Bu kapsamda kadınların eğitimin tüm kademelerine tam erişimini ve etkin katılımını hedefliyoruz. Kadınlara tüm yaş gruplarını ve ihtiyaçlarını gözeten, kapsamlı ve bütüncül sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Diğer yandan kadının değişen işgücüne tam, eşit ve etkin katılımıyla ekonomik yönden güçlenmelerini hedefliyoruz. Siyaset, liderlik ve karar alma mekanizmalarında kadınların temsil ve etkinliklerini artırmayı amaçlıyoruz. Kadını metalaştıran, araçsallaştıran ve sömüren ideolojilerin etkisinden kurtarmak istiyoruz. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta etkin roller üstlenmeleri yalnızca bireysel bir kazanım değildir. Bu aynı zamanda toplumsal ve sosyal gelişimi sağlayan, kalkınma hızını destekleyen temel bir değerdir. Son 22 yılda kadınların ekonomik hayatta daha fazla yer almaları için büyük atılımlar gerçekleştirdik. 2002 yılında yaklaşık yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 36’ya ulaştı. 12. Kalkınma Planımızda kadınların geleceğine dair önemli hedefler belirledik. 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e yükseltilmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Bakan Göktaş yeni bir projenin müjdesini verdi Bakan Göktaş konuşmasını, "Bu hedefi gerçekleştirmek adına geçtiğimiz ocak ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve TÜBİTAK ile iki iş birliği protokolü imzalamıştık. Bugün bu protokoller kapsamında yeni bir proje başlattığımızın da müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Bu proje, temiz teknoloji alanında kadın girişimcilerin şirketlerini büyütme süreçlerini desteklemektir. Böylece teknoloji alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilere destek olacağız. Diğer yandan, yine bu protokol kapsamında kadın ve aile odaklı bilimsel çalışmaları desteklemek üzere TÜBİTAK ile birlikte ortak araştırma projeleri çağrısına yakında çıkacağız" ifadeleriyle sonlandırdı. haber yapn "Türkiye ile Güçlenen, Türkiye'ye Güç Veren Kadınlar" programında önemli açıklamalarda bulundu. Kadınların ülke ekonomisine katkısını vurgulayarak "Türkiye Yüzyılı, kadınların yüzyılı olacak" diyen Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Kadınların iş gücüne katılımını artırmayı hedefleyen projeleri de paylaşan Bakan Göktaş, "2028 sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Ayrıca, temiz teknoloji alanında kadın girişimcilere destek olacak yeni bir projenin de müjdesini verdi.

2 evladını karton toplayarak okutan fedakar anne, erkeklere taş çıkartıyor Haber

2 evladını karton toplayarak okutan fedakar anne, erkeklere taş çıkartıyor

Depremin vurduğu Hatay’da yaşanan yıkım nedeniyle binlerce insanın hayatı olumsuz etkilenmişti. 6 Şubat depremlerinde en çok hayatı değişen ise kentin kadınları oldu. Şehrin kadınlarının çoğu eşlerini ve çocuklarını kaybetti. Asrın felaketine Antakya ilçesi Orhanlı Mahallesi’nde yakalanan 53 yaşındaki Semira Kartonoğlu, mücadele etmeyi seçenlerden oldu. Asrın felaketinden ailesiyle birlikte yara almadan kurtulan Kartonoğlu’nun eşi 1 buçuk yıl önce beyin kanaması geçirmesi nedeniyle konuşmakta ve çalışmakta güçlük çekiyor. Kocasının yerine de çalışan Semira Kartonoğlu, aile ekonomisine katkı sağlamak ve üniversitede okuyan 2 çocuğunu okutmak için gece gündüz karton ve plastik malzeme topluyor. Biri evli diğer ikisi üniversiteye giden toplamda 3 çocuğu olan Kartonoğlu, çocuklarının geleceği için yağmur çamur demeden emek veriyor. Yaptığı davranışla Türkiye’nin takdirini toplayan anne, hayat mücadelesiyle adeta erkeklere örnek oluyor. “Bu desteklerden ve bize el uzattıkları için valiliğe ve kaymakamlığa çok teşekkür ediyorum” Sokaklardan karton ve plastik toplayan fedakar anne Kartonoğlu, “Depremde çok zorluk çektik ve kötü günler geçirdik. Evim ağır hasar olduğu için yıkılıyor. Bana konteyner verecekler. Çok iyi yardım oldu. Para yardımında bulundular. Hatay Valiliğinden, kaymakamlıktan ve hayırseverlerden çok destek gördüm. Bu desteklerden ve bize el uzattıkları için valiliğe ve kaymakamlığa çok teşekkür ediyorum. Üniversite okuyan çocuklarıma destek oldular ve eğitimleri için burs verdiler” dedi. “Kadınlar hayat mücadelelerine devam etmeliler” Kadınların hayat mücadelesine devam etmeleri gerektiğini ifade eden Kartonoğlu, “Kadınlar her şeyi yapar. Kadınlar güçlüdür. Kadınlara değer vermeliyiz. Her şeyi başarabiliriz. Kadınlarımızın günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.