TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yurdakul: Tatil çocukların eğlenecekleri, dinlenecekleri ve öğrenecekleri bir zaman olmalı

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2019 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2019 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yurdakul: Tatil çocukların eğlenecekleri, dinlenecekleri ve öğrenecekleri bir zaman olmalı

Rukiye UYANIK/ Hande MUŞTU

ADANA (İLKHABER) – Bir eğitim yılı daha sona ererken 2018-2019 eğitim öğretim yılında 17 milyon 500 bin öğrenci ve 1 milyon 30 bin öğretmen bugünden itibaren tatile giriyor.

Öğrenciler  yoğun bir eğitim döneminden sonra sabırsızlıkla yaz tatilini bekliyor. Ailelerin ve  çocukların merakla bekledikleri konulardan biri de karneleri. Anne ve babaların, çocuklarının karne notlarına vereceği tepkiler bazen aile içinde krize de neden olabiliyor.

Bugün karne günü. Uzmanlar karne konusunda hem çocukları hem de aileleri uyarıyor. Çocuklara düşük veya kırık notları nedeniyle dikkatsiz, tembel, akılsız gibi tepkiler vermenin geri alınması zor sonuçlara neden olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Psikiyatrist Dr. Reşat Sabri Yurdakul, karne sonuçlarına nasıl tepki verilmesi gerektiği ve tatil süresince çocuklara nasıl davranılacağı konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

ÇOCUKLAR TATİLDE DERSLERDEN KOPMAMALI

Yaz tatilinde  çocuklar mutlaka derslerden kopmamalılar. Günde bir iki saat derslere bakmalılar.  Çocuklar, derslerine bakmadıklarında ve uzun zaman boyunca iyice boşladıklarında, gece yarılarına kadar oturup sabahları uyuyorlar. Daha farklı bir yaşantıları oluyor ve okula döndüklerinde bir iki aydan önce adapte olamıyorlar. Tam adapte oluyorlar ilk dönem bitiyor, yeni bir tatil derken bir daha adaptasyon bozuluyor. Bilinmesi gereken şey tatil ‘tembellik’ olmamalı. Tatil hem eğlenecekleri hem dinlenecekleri hem de öğrenecekleri bir zaman olmalı. Arkadaşlarına zaman ayırmalılar, günde 2-3 saat mutlaka arkadaşlarına zaman ayırsınlar. Zaten bütün bir kış kullanamadım diye cep telefonu, bilgisayarla yatıp kalkmasınlar. Çünkü arkadaşlarıyla geçirecekleri zaman onların sosyalleşmesi için önemli.

Aileler tatil zamanını bir programa oturtsunlar. Günde 30-45 dakika kitap okuması, iki-üç saat arkadaşlarıyla olması gibi. Özellikle daha küçük gençler için yeni bir spora başlangıç fırsatı olabilir. Örneğin yüzmeye gitmesi, basketbol okulu gibi. Özellikle yaz okullarını tavsiye ediyorum, o okullar hem sosyalleştikleri, hem yeni bilgiler edindikleri bir alan. Ama çok da işin ucunu kaçırmamak lazım. Çocukları fazla aktivitelerle boğmamak da gerekir. Önemli olan yaz tatilinde çocukların, eve kapanıp bilgisayarın başında geçirecekleri zamanı azaltmak.

ÇOCUKLARINIZA VAKİT AYIRIN

Ailenin bu sürede geçirecekleri zaman da çok önemli. Yapacakları bir sürü şeyi bırakıp onlarla zaman geçirmeleri gerekir. Çünkü kışın hiç birlikte zaman geçirmiyorlar, kimse birbirini görmüyor. Onlarla zaman geçirsinler, birlikte  yürüsünler, sinemaya gitsinler ama kışın yapamadıklarını yazın yapsınlar diye öneriyorum. Bu da ailelere önerim.

Şunu unutmamak gerekir ki çocukların tatilde dinlenmesi gerekiyor. Karne notları buna engel olmamalı. Çocukların karnesi iyi değilse bu bir belirtiye işaret olabilir. Bir şeylerin doğru yapılmadığının, yeterince çalışılmadığının veya televizyona, telefona çok fazla zaman ayrıldığının göstergesi olabilir. Dolayısıyla yapılması gereken eksikleri tamamlamak ve çocukların iyi dinlenerek  yeni bir döneme güzelce başlamalarını sağlamaktır. Eksiklerden ders almak gerekli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.