TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarıma Dayalı İhtisas OSB yıllık 2.5 Milyar kazanç sağlayacak

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2019 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2019 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tarıma Dayalı İhtisas OSB yıllık 2.5 Milyar kazanç sağlayacak

Serhat ŞANLI / Hande MUŞTU / Rukiye UYANIK

ADANA (İLKHABER) –Adana Valiliği, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİB) işbirliğiyle düzenlenen ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Su Ürünleri Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

Adana'nın Karataş ilçesinde 6 bin 350 dönümlük alana kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 2 bin kişiye istihdam olanağı sağlamasının yanında yıllık 60 bin ton su ürünü üretilecek.

Adana Divan Oteli'nde düzenlenen çalıştaya Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları ve iş insanları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçı Birlikleri (ASHİB) Başkanvekili Alican Yamanyılmaz, su ürünlerinin her geçen gün öneminin artarak devam ettiğine değinerek,  “Dünyada avcılıktan elde edilen su ürünleri miktarı 30 yıldır 90 milyon ton civarında seyrediyor. Akva kültür son 40 yıl içinde en hızlı büyüyen tarım sektörü konumunda ve 2018 yılında dünya üretimi 80 milyon ton ile avcılıkla üretilen rakamlara yaklaştı. Son yıllarda akva kültürde yosun üretimi ivme kazandı ve bunların çok hızlı üreme potansiyeli var. 25 günde hasadı gerçekleşen sağlık, kozmetik ve gıda gibi birçok alanda kullanılan deniz yosunu üretimi dünyada hızla gelişmeye devam ediyor” dedi.

2018 yılında Türkiye balık ve su ürünleri sektörü olarak 84 ülkeye yaklaşık 1 milyar dolar gibi rekor seviyede ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Yamanyılmaz, “2018 yılında Türkiye balık ve su ürünleri sektörü olarak 84 ülkeye yaklaşık 1 milyar dolar gibi rekor seviyede ihracat gerçekleştirdik. Ama biliyoruz ki bu rakamlar ülkemizin potansiyeli için yeterli değil. Bu rakamları çok daha yukarılara taşımalıyız. İşte bu hedef için kurulacak olan organize sanayi bölgesini en etkin şekilde kullanmalıyız” diye konuştu.

Adana’da kurulacak OSB2nni önemine değinen Yamanyılmaz, “İlimizdeki OSB projesinin kamuya ait 6350 dönümlük alan üzerine uygulanması planlanmaktadır. Projenin tamamlanması ile birlikte alan parsellere ayrılarak 143 adet firmanın yaklaşık 60 bin ton su ürünleri üreteceği, en az 2 bin kişiye istihdam sağlayacağı düşünülmektedir. Organize sanayi bölgesinde karides, levrek, sazan, yayın, kefal türleri, yılan balığı, pangasus, tilapia, trança gibi su ürünleri üretilmesi planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ise 2023’te su ürünlerinde 1 milyar dolar hedeflediklerine dikkat çekerek şöyle konuştu;

“2003 yılında su ürünlerinin tarım bakanlığı tarafından desteklenmeye başlamasıyla birlikte su ürünleri üretimi yüzde 400 civarında artarak 2018 yılı itibari ile 315 bin tona gelmiş, yetiştiricilik üretimi. İhracatı da yine o desteklemeyle birlikte yüzde 885 oranında artarak 2023 hedefimiz olan 1 milyar doları yakalamış durumdayız, neredeyse yakaladık, 960 milyon dolar civarında geçen sene ülkemiz ihracat yaptı.

Bu ihracatı artırmaya kararlıyız, bunun için sayın bakanımıza yılın başında söz verdik, 2019 yılı içerisinde 170 bin ton civarında yeni su ürünleri istihsal alanını üreticilerimize teslim edeceğiz. Birinci olarak bu bizim görevimiz. Bunun ilk etaplarını Mersin’de 50 bin ton olmak üzere üreticilerimize teslim ettik, yatırımcılar bu alana girmeye başladı. Aydın’da yine 50 bin ton civarında bir alanı tesis ettik fakat bizim için en önemli, en üzerinde durduğumuz çalışma bugün burada bizi toplayan organize ihtisas bölgesi. Bu alanda Türkiye’de hatta Avrupa’da ve dünyada ilk kez bir faaliyet gerçekleştiriliyor. Su ürünleri üreticiliği organize ihtisas bölgesi olarak kuruluyor.

Şunu da kabul etmek gerekir ki doğrular sancılıdır. Elbette ki sancılar yaşanacak, ilk olduğu için burada pek çok problemle karşılaşacağız. Kurulum, üretim ve hatta ihracat aşamasında ama devlet bu problemleri yatırımcı için çözmek için vardır biz de buradayız. Sayın valim burada, bakanlık burada, 7ticaret bakanlığı burada, herkes burada dolayısıyla karşımıza çıkan problemleri en büyük destekle bu konuyu destekliyor. Dolayısıyla çıkan problemleri en kısa sürede bir şekilde çözmenin yoluna bakacağız.

Aydın’da bahsettik 50 bin tonluk bir proje denizde yapıyoruz. Mersin’de 50 bin tonluk bir proje teslim ettik üretime başladı. Bu girişime ilave hemen organize bölgenin açıklarında ilave 50 bin tonluk denizde yetiştiricilik yapılacak bir alanın da çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Onu da en kısa sürede hem bölge üreticilerine hem ülkemizin üreticileri teslim edeceğiz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise konuşmasında,  birlik ve beraberlik sayesinde son 5 yılda Adana’da önemli gelişmeler sağlandığını kaydederek, "Lezzet festivalinden tutun tarıma dayalı OSB, mahrukatçılar, Ceyhan’daki Enerji İhtisas Bölgesi yatırımlarının önünün açılması, bunlar Adana’yı hak ettiği yere getirecek girişimler. Bize düşen bunların tamamına destek olmak." diye konuştu.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da yapılan çalışmalara değinerek, “Tarım sektörü, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, istihdam oluşturan, sanayiye hammadde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkemize gelir getiren, milli ekonomimizin temel sektörlerinden biridir. Bizler de ilimizin mevcut tarım potansiyelini katlayacak, kaynaklarımızın daha etkin kullanımına imkân sağlayacak, sürdürülebilir ve rekabet gücü yüksek projelerimizi, planlı bir biçimde hayata geçiriyoruz.

Çukurova'nın bereketli topraklarında, tarımda topyekûn kalkınmayı hedeflediğimiz, Tarıma Dayalı Seracılık İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri OSB, Gıda İhtisas OSB'nin kurulması ile ilgili çalışmalarımızı, yoğun bir biçimde sürdürüyoruz” dedi.

Projenin önemine dikken Vali Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti;

“Zeminini tarla balıkçılığının oluşturduğu ve dünyada Organize Sanayi Bölgesi olarak ilk olma özelliği taşıyan, Su Ürünleri Yetiştiriciliği girişimi de, Adana’nın itibar projelerinden biridir. Projeyle Karataş'ın tarım dışı 25 bin dekar arazisinde, insan eliyle kontrollü olarak toprak havuzlarda tarla balıkçılığı yaparak, atıl olan bu alanları değerlendireceğiz. Yaklaşık 150 firmayla yıllık ortalama 35 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirecek; 2.000 kişiye yakın istihdam sağlayacak ve yıllık 2,5 milyar TL’lik bir katma değer elde etmiş olacağız. Böylelikle hem istihdama, hem ihracata hem de cari açığın kapatılmasına doğrudan katkıda bulunacağız.

İlimizde bugünkü şartlarda elde edilen su ürünleri üretimimizin yıllık toplam miktarının 12 bin 100 ton olduğu düşünüldüğünde, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin mevcut üretimi üçe katlayacağı ortadadır. Dolayısıyla yüzde 60’ı toprak havuzlardan oluşacak projenin büyüklüğünü, mahiyetini, anlamını ve sağlayacağı katkıyı sadece bu veriden hareketle dahi görmek mümkündür.

Devletimizin ve hükümetimizin destekleri, inovatif tarım uygulamaları ve vizyon projeler marifetiyle, Adana’da tarımın tarihini yeni baştan yazacağız. Dünyanın önemli birkaç ovası arasında yer alan Çukurova’yı ve Adana tarımını, hep birlikte zirveye taşıyacağız”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.