TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekin; “Kaliteli buğday fiyatı ton başı 1400 lirayı geçecek”

Türkiye’nin önemli tahıl bölgesi olan Adana’da hasadına başlanan buğdayda bu yıl 700 bin ton rekolte bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2019 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2019 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tekin;  “Kaliteli buğday fiyatı ton başı 1400 lirayı geçecek”

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin önemli tahıl üretim bölgesi olan Çukurova'da buğday hasadı devam ediyor. Bu yıl il genelinde 1 milyon 530 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını belirten Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Adana’da bu yıl 700 bin ton rekolte beklediğimiz buğdayda kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1400 lirayı geçecek” dedi.

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadı devam ediyor. Ülkemizin üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılayan Çukurova’da kış mevsiminde yeterli yağmurların yağması ile birlikte üreticiler alınan rekolteden memnun.

700 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Bu yıl Adana’da 1 milyon 530 bin dekar alanda ekili buğdaydan 700 bin ton rekolte beklenirken, tercih edilen çeşitler ise Adana-99, Segitorya ve Ceyhan-99 çeşitleri ile kısmen de Seri-2013, Tekira, Anapo, Özkan ve Adleyda oldu.

ERKEN EKİM YAPILAN YERLER HASADA BAŞLADI VE İYİ VERİM BEKLENİYOR

Buğday hasadı yapılan yerlerde incelemelerde bulunan Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu yıl verimin yüksek olduğunu belirterek, “İlimizde ilk buğday hasadı, Karataş ilçemizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde başlamıştır. Bazı dönemler aşır yağışlardan dolayı kayıplarda eksilme olsa da genel anlamda iyi bir sezon geçeceğini ümit ediyoruz.

DOĞRU VE ZAMANINDA KULLANILAN BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ KAİLET VE VERİMİ YÜKSELTECEK

Kozan ilçemiz ilimizde buğday ekim alanlarında 1.inci sırada yer almakta olup, bunu Sarıçam, Ceyhan ve İmamoğlu ilçelerimiz takip etmektedir. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve doğru zamanda uygulanması sonucunda 2019 yılında buğday kalitesi ve verimi yüksektir” dedi.

DEKARA 550-750 KG ARASI VERİM BEKLENİYOR

Buğdayda verilen desteklere de değinen Tekin şöyle konuştu;

“İlk hasadımız kıraç bölgelerde olduğundan verim düşük olabilir. Ancak sezon sonunda diğer bölgeler de devreye girdiğinde rakam istediğimiz düzeyde olacaktır. Dekara 550 kilogram ile 750 kilogram arasında bir verim bekliyoruz.

Ayrıca il ve ilçe Müdürlüklerimiz personelinden oluşan ekipler tarafından buğday alanlarımızın ana zararlılarından sünenin takibi başarılı bir şekilde yapılmış olup, bu takip hasat sonuna kadar devam edecektir.

KALİTELİ BUĞDAYDA FİYAT TOB BAŞINA 1400 TL’Yİ GEÇECEK

Birçok üründe olduğu gibi buğdayda da kilo başına 5 kuruş destek mevcuttur. Ancak bu yıl destek 10 kuruşa çıkarılacaktır. 2018 yılında ton başına 1050 lira olarak açıklanan kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğday fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olarak belirlendi.

Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 4'e kadar ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1400 lirayı geçecek. Bu fiyatlara ilave olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buğdayda ton başına 100 lira prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri de yapılacak.

LİSANSLI DEPOLAR ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR

2018 yılında ton başına bin 100 lira olarak açıklanan makarnalık buğdayın fiyatının yüzde 32 artışla ton başına 1450 lira olarak belirlendi.

Geçen yıl ton başına 825 lira olarak açıklanan arpa fiyatı da yüzde 33 artışla 1100 lira oldu. Geçen yıl ton başına 800 lira olan çavdar, yulaf ve tritikale fiyatı 2019'da yüzde 28 artışla ton başına 1025 lira olarak belirlendi.

Üreticiler ürünlerini lisanslı depo işletmelerine ait depolarda depolayabileceklerdir. Ürünlerini lisanslı depoya veren üreticiden, lisanslı depo dışında ürün satışında üreticiden kesilen; yüzde 2 zirai stopaj, yüzde 2 SGK, ve TMO’nun geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedeli alınmamaktadır.

Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 TL nakliye ücreti desteği sağlanacaktır. Ayrıca 6 aya kadar kredi desteği sağlanmaktadır. Yetkili sınıflandırıcı tarafından yapılan analize ait ücret (25 TL) üreticiden alınmayacaktır.

Ayrıca lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım ve satımı yapılan ürünler (ürün senetleri ve sözleşmeler) damga vergisi ve KDV’ den muaftır. Üreticiler ve tarımsal amaçlı kooperatifler için, Tarım Kredi veya Ziraat Bankası'ndan kullanılan kredi faizinin tamamı devlet tarafından karşılanacaktır”

Bu yıl yaklaşık 500 dekar alanda buğday ekimi yapan üretici İsmail Gökçedağ da alınan verimden memnun olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.