TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oruç tutarken su ihmal edilmemeli

Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle oruç tutarken yaşanan en büyük sorun susuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan ayında su içmek konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, günlük ihtiyacın ise 2-2.5 litre olduğunu söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2019 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2019 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Oruç tutarken su ihmal edilmemeli

(ÖZEL HABER)

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) – Ramazan ayının yarısı geride kaldı. Ancak yaz mevsimi ile birlikte sıcaklar her geçen daha da artmakta ve oruç tutarken susuzluk ta artmaktadır. Ayrıca uzayan günler ile birlikte iftar ile sahur arasındaki gün boyu geçirilen uzun süre sonrası aç ve susuz kalmış vücudumuzu canlandırmak için, bu kadar kısa zamanda hem yeterli su içmeliyiz.

Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, sıcaklarda oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birinin vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak olduğunu söylüyor.

Oruçlu iken aşırı tuz tüketimi ve suyun az tüketilmesi ile birlikte vücudun sıvı elektrolit dengesini olumsuz etkileyebileceğine değine Şenses, “Oruçlu iken çok susama hissi yaşamamak için aşırı tuzlu gıdalardan kaçınmalıyız. Sıcaklar ile birlikte susuzluk hissiniz daha fazla olur” dedi.

Ramazanda sıvı ihtiyacını karşılamanın en iyi yolunun yeterli miktarda su tüketmek olduğuna değinen Şenses, oruç tutanlar için şu önerilerde bulundu;

“Doğal olarak Ramazan ayında iki öğün beslenme yapıyoruz. Bu da hem beslenme alışkanlıklarında, hem de yaşam biçiminde değişiklikler oluşturmakta. Günlük 3 öğün olan beslenme düzenimizin ikiye düşmesi nedeniyle metabolizmamızda yavaşlama yaşanabilmektedir.

Yaz mevsimi geldi ve sıcaklıklar her geçen gün daha da yüksek seyrediyor. Tabi bu yaz sıcağı ile oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaktır. Uzun açlık ve susuzluk, sıcak havanın da etkisi ile vücudumuzu olumsuz etkileyebilir. Buna dikkat etmeliyiz.

Oruçlu iken de su ihtiyacımızın değişmediğini unutmayalım. Çünkü vücudumuzun yüzde 70’ini su oluşturmaktadır. Ayrıca normal şartlarda vücut idrar, ter, deri ve solunum yoluyla su kaybeder. Bu miktar da yaklaşık 2 litre civarındadır.

Tabi sıcak hava da bu miktarın daha da artmasına neden olur. Bu nedenle iftar ile sahur arasında olan zaman diliminde vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamamız gerekir. Vücudumuz susuz kaldığında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, bayılma hissi gibi problemlerle bize bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyallerini verecektir.

Ramazanda önemli bir neden de aşırı tuz tüketimidir. Oruç tutarken aşırı tuz tüketimi suyun az tüketilmesi ile birlikte vücudun sıvı elektrolit dengesini olumsuz etkiler. Oruçlu iken aşırı tuzlu gıdalar gün içerisinde daha çok susama hissi yaşanmasına neden olur.

Unutmayın, iftar sonrası içilen çay, kola veya kahve gibi kafeinli içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca bu içeceklerin içerisindeki kafein vücuttan suyun atılmasını kolaylaştıracağından içilen 2-3 bardak kafeinli içeceğe karşılık 1 su bardağı su tüketilmesi gerekir.

GÜNLÜK 2 – 2,5 LİTRE SU TÜKETMELİ

Vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için kullanacağımız en doğru şey sudur. Normalde günlük 2-2,5 litre civarında suya ihtiyacımız vardır. Su ihtiyacımızı iftar ile sahur arasında kalan zaman diliminde karşılamamız gerekir.

AYRAN ALTERNATİF ÜRÜNDÜR

Gerekli olan sıvı takviyesi için ikinci alternatif olarak ayran tercih edilebilir. Ayran hem sıcak havada kaybettiğiniz sıvıyı hem de mineralleri yerine koymaya yardımcı olur. Üçüncü alternatif ise taze hazırlanmış meyve sularıdır.

Yine meyve suları da kaybedilen mineralleri yerine koymaya yardımcı olur. Çorbada sıvı ihtiyacımızı karşılama konusunda destek olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bunlar tam olarak suyun yerini tutmayacaktır. Unutmayalım ki, sıvı ihtiyacımızı daha çok su olarak karşılamamız en doğru yoldur”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.