TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın avukatın öldürülmesi protesto edildi

Avukatlar, meslektaşları olan Avukat Müzeyyen Boylu’nun kocası tarafından öldürülmesini kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2019 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2019 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kadın avukatın öldürülmesi protesto edildi

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Avukat Müzeyyen Boylu’nun kocası tarafından öldürülmesini tepkiyle kınayan meslektaşları dün Adana’da Adliye Sarayı’na ait taş bina önünde bir açıklama yaptı. Adliye Sarayı önünde toplanan çok sayıda avukat adına bir açıklama yapan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Sinem Tanrısınatapan Keskin, meslektaşları olan Av. Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesinin ‘erkek şiddeti ve kadın cinayeti olduğuna dikkat çekti.  Keskin, kadına karşı şiddetin önlenmesi için her zaman fedakârca çalışan kadın avukatlar olarak; bu kez kadın cinayeti nedeniyle bir meslektaşlarını yitirmenin çok büyük üzüntüsü içerisinde olduklarını anlattı.

ÜLKEMİZDE ERKEK ŞİDDETİNİN GELDİĞİ DURUM

Eğitimli kişiler arasında yaşanan bir boşanma davasının bile kadın cinayetiyle sonuçlanmasına vurgu yapan Keskin, “Ülkemizde erkek şiddetinin geldiği durum açısından vahim ve ürkütücüdür. Bu cinayet bize kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Konu erkek şiddeti olduğunda sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığını görüyoruz. Bu cinayet bize “kral çıplaktır” demektedir. Son yıllarda kadınlara yönelik erkek şiddetinin ve kadın cinayetlerinin artması, sistemde birçok yanlışın olduğunu, kadını korumadığını, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğunu, yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediğini her gün bize ispat etmektedir.” dedi.

KADINA KARŞI ŞİDDETİ ARTIRAN NEDENLER

Kadın şiddetini artıran nedenlerin boşanma davalarının açılması veya nafaka taleplerinin olmadığına dikkat çeken Keskin, “Kadına karşı şiddeti artıran nedenlerin başında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaması ve kadını özgür bir birey olarak değerlendirmeyip onu aile içerisinde sadece bir eş, bir anne, bir kardeş rolü ile sınırlı olarak gören ve göstermeye çalışan zihniyet gelmektedir. Mevki ve makamına bakılmaksızın ayrımcılığı körükleyen beyan ve açıklamalara taviz vermemek bu mücadelenin önemli bir parçasıdır.” diye konuştu.

‘BU SON OLSUN’ SÖZÜ

Keskin, devletin tüm organları, kurumları ve ülkenin tümüyle taviz vermeden seferberlik halinde mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kadın cinayetleri artık bir cins kıyımı haline gelmiştir. Eğitimdeki, siyasetteki, sosyal yaşamdaki, ekonomideki, eril zihniyetten, baskıdan, önyargılardan beslenen bu örgütlü suçla tıpkı diğer örgütlerle mücadele edildiği gibi devletin tüm organları, kurumları ve ülkenin tümüyle taviz vermeden seferberlik halinde mücadele edilmeli, erkek şiddeti ortadan kalkıncaya kadar diğer tüm konular rafa kalkmalıdır. Aksi takdirde ‘bu son olsun’ sözünün son olmayacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesini kınayan Keskin, “Meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu’ nun öldürülmesini kınıyor, ailesine; başta Diyarbakır Barosu olmak üzere tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyor, davanın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.  Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu olarak dün olduğu gibi bugün de kadının insan haklarının sağlanması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.” dedi.

KÜÇÜK: DOKTOR KOCASI ÖLDÜRDÜ

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük’te yaşanan olayı kınadıklarını söyledi. Boylu’yu öldüren kocasının doktor olduğunu anımsatan Başkan Küçük, “Elim üzücü bir olay sonrası buradayız. 47 yaşında genç avukat meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu daha önce iki kez kendisini öldürme teşebbüsünde bulunduğu iddia edilen, boşanma aşamasında olduğu ve ailenin korunmasına karşı tedbir kararı olmasına rağmen eğitimli doktor olan kocasının 14 kurşununa maruz kalarak vahşice katledilmiştir. Bu elim olaydan duyduğum üzüntüyü paylaşmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

2019'UN İLK DÖRT AYINDA 99 KADINI ÖLDÜRDÜ

Kadın cinayetlerinin giderek arttığına dikkat çeken Başkan Küçük, “Bu kara tablo yeni değil adım adım geldi bize. Erkekler, 2019'un ilk dört ayında 99 kadını öldürdü. 2018 yılında erkekler tarafından, 440 kadın öldürüldü, 317 kadına cinsel şiddet uygulandı. Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada.” diye konuştu.

YÜZDE 30.6 ARTTI

1 Ocak 2016 İle 31 Aralık 2018 tarihleri arasında en az 1184 kadının öldürüldüğünü dile getiren Başkan Küçük, “Geneli üzerine baktığımızda 1 Ocak 2016 İle 31 Aralık 2018 tarihleri arasında en az 1184 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. 342 kadın tecavüze uğradı. 2016 yılı ile 2018 yılı arasındaki artış ise maalesef yüzde 30.6’dır. 2003 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 83 iken, 2018 yılında bu sayı 439 olmuştur. Bu verileri dikkate aldığımızda 15 yıldaki dehşet verici artış, yaklaşık yüzde 428.9 olmuştur.” şeklinde konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULAYIN

Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılması ve kadınlara yönelik şiddetle mücadele etmeyi öngören İstanbul Sözleşmesi’nin tam olarak uygulanmasının sağlanması gerektiğine anlatan Başkan Küçük, “TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde tüm siyasi partilerin desteği ile kadına yönelik şiddet, istismar, tecavüz ve öldürümler konulu bir alt komisyon kurulması ve bu komisyonun varlığını güvence altına alan yasal yaptırımların 5840 Sayılı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kanunu ile güvence altına alınması, ortak akıl heyeti ile TBMM’de temsil edilmeyen kesimlerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve meslek odalarının süreçle ilgili düşünce ve değerlendirmelerini Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na aktarması sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

ÇOK BAŞARILI BİR HAYAT HİKAYESİ

Boylu’nun çok başarılı bir hayat hikayesinin olduğunu anlatan Başkan Küçük sözlerini şöyle devam etti;

“Çok başarılı bir hayat hikayesi var.  Babasız büyümüş ve dişiyle tırnağıyla çalışarak bu günlere gelmiş. Ama vahşi bir erkek cinayet sonrası hayatını kaybetti. Yüreklerimiz acıyor ama ceza yasalarındaki müeyyidelerin ağırlaştırılarak sudan sebeplerle ‘hakaret etti, namusuma laf getirdi, erkekliğime laf etti’ gibi neredeyse artık bütün mahkemeler tarafından sudan gerekçelerin indirim olarak uygulanması hak ettikleri cezayı vererek bu olumsuzlukları toplumsal yaşamımızdan çıkartmak zorundayız.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.