TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneşin zararlı etkilerinden korunun

Adana’da baharın son ayı ile birlikte güneş yakıcı etkisini göstermeye başladı. Ağaç polenleri, çimenler ve güneşin etkisinin artması ile birlikte, özellikle ‘atopik bünyeli’ kişilerde alerjik deri hastalıkları artıyor. Cildiye Uzmanı Dr. Fatma Menteş artan sıcaklarla birlikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında gazetemize şu bilgileri verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2019 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2019 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Güneşin zararlı etkilerinden korunun

Hande MUŞTU/ Rukiye UYANIK

ADANA (İLKHABER) - Adana’da baharın son ayı ile birlikte güneş yakıcı etkisini göstermeye başladı. Ağaç polenleri, çimenler ve güneşin etkisinin artması ile birlikte, özellikle ‘atopik bünyeli’ kişilerde alerjik deri hastalıkları artıyor.

Cildiye Uzmanı Dr. Fatma Menteş artan sıcaklarla birlikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında gazetemize şu bilgileri verdi.

ATOPİK BÜNYE NEDİR?

Atopi alerjik bünyeye sahip olmaktır. Atopi çevremizde bulunan alerjenlerin vücudumuzda alerji oluşturması için eğilimli olma durumuna denilmektedir. Anne ve babasında alerjik bir hastalık olan çocuklarda alerjik hastalık gelişme riski yüksektir.

Atopi için anne ve baba alerjik hastalık yönünden sorgulanmalıdır. Yaşamımızın başlangıcında organizmamız yabancı maddelere karşılaştığında bağışıklık sistemimiz onları tanımaya ve belleğine almayı öğrenir. Ardından antijen dediğimiz bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek yanıt veriri. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle aynı yanıt başlar.

ALERJİK HASTALIKLAR SON YILLARDA ARTTI

Alerji normalde zararlı olmayan maddelere karşı bağışıklık sistemimizin verdiği abartılı bir yanıttır. Alerjik hastalıklar son 30-40 yıl içerisinde çok daha yaygınlaşmıştır.

Genetik ve çevresel faktörler çok önemli rol oynarlar. Alerjenler bazen tüm vücutta bazen de vücudun bir kısmında alerjik tepkilere neden olabilir. Bu tepkiler organa göre farklılıklar gösterir. Hafif alerjik egzama olabileceği gibi, yaşamı tehdit eden anafilaksi (şok) gibi durumlar da olabilir.

DERİ HASTALIKLARI GÜNEŞE MARUZ KALDIKÇA ARTABİLİR

Güneş alerjisi, güneş ışınlarının deride yol açtığı zararlı etkiler sonucu ortaya çıkar. En önemli özelliği vücudun doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan bölümlerinde deri döküntülerinin ortaya çıkmasıdır.

Bahar aylarıyla birlikte güneşin artması bu alerjik tepkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Deri döküntüleri, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, güneş yanığı, deri alerjileri güneş ışınlarına bağlı reaksiyonlardır. Bunlar cilt yapısına ve maruziyet süresine göre değişebilir.

Bazı ilaçlar, parfüm, sabun, krem gibi bazı kimyasallar ya da bazı bitki yaprakları, otlar ve polenler güneş ışınları ile birleştiğinde ciltte kaşıntılı egzama benzeri görünüme yol açarlar. Bunlar vücudun güneş gören yerlerinde görülür.

Özellikle güneş gören yüz, kol, ellerin üstü, boyun ve kulaklar, ense gibi bölgelerde değişik şiddetlerde kızarıklık, kabarıklık ve içi su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen güneş alerjileri başka hastalıkların, bağışıklık sistemi ile ilgili belirtileri olabilir. Bazı deri hastalıkları da güneşe maruz kalmakla daha da şiddetlenebilir; Sivilceler, rozase (halk arasında “gülleme” de denir) seboreik egzema, uçuk gibi.

10:00 – 16:00 SAATLERİ ARASINDA GÜNEŞE ÇIKILMAMALI

Bu tür hastalığı olanların ve alerjik, atopik yapılı kişilerin baharla birlikte daha dikkatli davranması gerekmektedir. Güneş ışınlarının nispeten daha dik olarak geldiği

10:00 – 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşe çıkmamaları gerekmektedir.

CİLDİN GÜNEŞTEN KORUNMASI ÖNEMLİ

Şapka, güneş gözlüğü kullanılması, açık renkli, uzun kollu kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Açıkta kalan bölgelere güneş koruyucu kremlerin uygulanması (en az faktör 30) gerekir. Güneş koruyucu kremler, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her 3 – 4 saatte bir, ayrıca deniz, havuz ve banyodan sonra tekrarlanmalıdır.

Polenler açısından da eve gelindiğinde duş alınmalı, bol su ile yüz yıkanmalıdır. Polen mevsiminde çamaşırlar kapalı ortamda kurutulmalıdır. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere kapatılmalı, çimenlerin biçildiği ortamlardan uzak durulmalıdır.

Alerji ve atopi öyküsü olan hastaların baharla birlikte çok daha dikkatli olmaları ve doktoru tarafından reçete edilen ilaçlarının düzenli kullanılması gerekmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.