TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘19 Mayıs, bağımsızlık sevdamızın sönmeyen meşalesidir’

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir bir mesaj yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2019 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2019 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
 ‘19 Mayıs, bağımsızlık sevdamızın sönmeyen meşalesidir’

ADANA (İLKHABER) - 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir bir mesaj yayınladı.

 

Bağımsızlığa giden sürecin ilk adımı olan 19 Mayıs 1919’un 100.Yıldönümünü kutladığımız bu günlerde her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunu söyleyen ÇGC Başkanı Cafer Esendemir; “Ordusu dağıtılmış, tersanelerine girilmiş, her yanı yakılıp yıkılan Anadolu’da bir güneş gibi parlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda Samsun’da yakılan bağımsızlık meşalesi, aradan yüz yıllar da geçse yanmaya devam edecektir” dedi.

Başkan Esendemir mesajında şu görüşleri paylaştı:

 “Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde; dil, din, etnik köken, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, Türk Milletinin özgür yaşam arzusunun haykırıldığı, büyük bedeller ödenerek bağımsızlık savaşının kazanılmasına giden yolun ilk adımı olan 19 Mayıs 1919’un 100.yıldönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

İtilaf Devletleri’nin İstanbul’a asker çıkarmasıyla birlikte, Anadolu’ya geçmek zorunda kalan Mustafa Kemal, 19 arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıktı. 19 Mayıs 1919’da 9.Ordu Kıtaatı Müfettişi olarak Samsun’da karaya çıkan Mustafa Kemal, Milli Mücadelenin ilk adımını atmış oldu.

Samsun’dan Anadolu’ya geçen Mustafa Kemal; düşmanın kutsal vatan topraklarından kovulması için örgütlenme çalışmaları doğrultusunda bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. İlk olarak Amasya’da gerçekleştirilen kongre sonrasında yayınlanan Amasya Genelgesi’nin ardından Erzurum, Sivas ve Pozantı Kongrelerinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın amaç, yöntem ve hedefleri belirlendi., Her konrede tüm dünyaya Türk’ün bağımsızlık sevdası haykırılırken, Mustafa Kemal de Türk Milletinin önderi olarak tarih sahnesine çıktı.

Anadolu’da birbiri ardına gerçekleşen kongrelerin tamamlanmasının ardından 23 Nisan 1920’de TBMM açıldı. İlk Meclis;  Ulusal Kurtuluş Savaşı’na komuta ederken, Mustafa Kemal’i de ordunun başına geçirdi. 9 Eylül 1922’de düşmanın kutsal vatan topraklarından kovulmasının ardından, 29 Ekim 1923’de Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ve dünya devletleri arasındaki saygın yerini almıştı.

Bu sürecin ilk adımı Samsun’da atılmış, bağımsızlık sevdamızın meşalesi de burada yakılmıştı.

19 Mayıs 1919; Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, Türk Milletinin varoluş mücadelesinin başladığı gündür.

19 Mayıs 1919; Milletimizin iradesinin Samsun’da başlayıp tüm Anadolu’ya yayıldığı ve Kurtuluş Mücadelesine gidilen kutlu bir yürüyüş günüdür.

19 Mayıs 1919; Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, dil, din, etnik köken, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, Türk Milletinin özgür yaşam arzusunun haykırıldığı, büyük bedeller ödenerek bağımsızlık savaşının kazanılmasına giden yolun ilk adımıdır….

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, büyük sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, büyük bedeller ödenerek fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğimizin teminatı gençlerimize emanet etti. Bizler de bu kutsal emaneti koruyacağımıza ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşayacağına söz veriyoruz.

Böylesine önemli olan 19 Mayıs 1919’un 100.yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize minnet, şükran ve saygılarımızı sunuyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ne mutlu Türk’üm diyene…”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.