TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana karpuzu marka olacak

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2019 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2019 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana karpuzu marka olacak

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Tadı, kokusu, aroması ve rengiyle ünlü Adana karpuzunda hasat başladı. Türkiye’de turfanda olarak ilk hasadı yapılan ‘Adana Karpuzu’nun markalaşması yönünde girişimlerde bulunduklarını belirten Vali Demirtaş, “Türkiye’de turfanda karpuz Adana’da yetişiyor. Güzel aromalı, lezzetli bir karpuz. Adana karpuzunu markalaştırmak için başvurumuz oldu. Bu sene sonuçlanacağını düşünüyoruz. Adana karpuzunu markalaştıracağız" dedi.

Dünyada karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada olan Türkiye’nin üretimde yüzde 20’sini karşılayan Adana’da ilk hasat heyecanı başladı. Adana’nın Karataş ilçesi, Bahçe Mahallesi bölgesinde yetişen karpuzlar hasat edilerek kamyonlar aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmeye başladı.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ile çeşitli kurum temsilcileri Karataş İlçesi, Bahçe Mahallesi’nde turfanda karpuz hasadına katıldı.

Adana’da karpuz hasadına başlanıldığını belirten Vali Demirtaş, “Adana’da yaklaşık 145 bin dekar alanda karpuz yetiştiriliyor ve bu alanda yaklaşık 1 milyon ton civarında karpuz elde ediyoruz” dedi.

TÜRKİYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 25’İNİ ADANA AKRŞILIYOR

Hasat edilen karpuzların hem iç piyasa, hem de ihracata gittiğine değinen Vali Demirtaş, “Türkiye’de yıllık üretilen ortalama 4 milyon ton karpuz üretiminin 1 milyon tonu yani yüzde 25’ini Adana’da üretiyoruz. Şuanda verimin iyi olduğunu düşünüyoruz. Hasat edilen karpuzlar, Adana ve diğer illere gönderiliyor. Ayrıca ihracatı da yapılıyor” diye konuştu.

“ADANA KARPUZUNU MARKALAŞTIRACAĞIZ”

Adana karpuzunun markalaşması için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Vali Demirtaş, “Aroması çok güzel ve lezzetli bir karpuz. Türkiye’de turfanda karpuz Adana’da yetişiyor. Şuanda kilosu 2-2,5 TL civarında. Çiftçilerimizin de memnun olduğu bir fiyat. İnşallah Adanalılar Ramazan ayında karpuzun doya doya tadına varır. Adana karpuzunu markalaştırmak için başvurumuz oldu. Bu sene bu işi sonuçlandıracağız ve Adana karpuzunu markalaştıracağız” şeklinde konuştu.

ADANA İÇİN KARPUZ ÖNEMLİ

Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de Adana’da karpuz ekim alanında çok büyük bir değişiklik olmadığına değinerek şöyle konuştu;

“Adana’da karpuz ekilecek alanlar aşağı-yukarı belli. Özellikle Karataş, Yumurtalık, Ceyhan bölgesi karpuzla özdeşleşmiş bölgelerimiz. Bundan sonrada büyük bir değişkenlik de olmaz. Karpuz ekmeye mecburuz aslında. Adana’da bu durum sektör haline gelmiş. Karpuz iç piyasaya yetecek düzeyde. Şuan hasada yeni başladık yavaş yavaş diğer köylerde de başlayacak.

ADANA KARPUZU RENGİ VE KOKUSUYLA İRAN KARPUZUNDAN FARKLI

Temmuz ayı sonuna kadar biz karpuz üretimine devam edeceğiz. Ayrıca Adana karpuzu şuanda taze. Ancak İran’dan gelen karpuzların saplarının kuruduğunu görmekteyiz.

Tüketicilerimiz sapına, aromasına ve canlı rengine baktığı zaman Adana karpuzunu diğerlerinden kolayca ayırt edebilir”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.