TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saygılı: ”Kızılay renk körüdür”

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2019 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Saygılı:  ”Kızılay renk körüdür”

(ÖZEL HABER)

Hande MUŞTU- Rukiye UYANIK

ADANA(İLKHABER) – Türk Kızılayı’nın bir iyilik hareketi olarak yerel, ulusal ve uluslararası alanda insanların hayatlarına dokunmak istediklerini belirten Kızılay Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, “Tek bir şartımız var o da ihtiyaç sahibi olması. Kızılay renk körüdür, ihtiyaç sahibinin rengine, cinsine, mezhebine, dinine, görüşüne bakmaz” dedi.

Afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek, güvenli kan teminini gerçekleştirmek ve zarar görebilirliği azaltmak bağlamında Türkiye’de ve dünyada, insani yardım hizmetinde öncü olan Türk Kızılay’ı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Türk Kızılayı’nın çalışmaları hakkında gazetemiz İlkhaber’e açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, “Türk Kızılayı bir iyilik hareketi olarak yerel, ulusal ve uluslararası alanda insanların hayatlarına dokunmak istiyor. Biz 150 yıldır bir iyilik hareketi, iyiliğin amiral gemisi olarak yerelde, ulusalda ve uluslararası boyutta ihtiyaç sahiplerine dokunma anlamında gayret içerisindeyiz” dedi.

Bu yıl Ramazan ayında hedeflerinin 1 milyon kişiye iftar vermek olduğuna değinen Saygılı, “2019 Ramazan ayındaki hedefimiz dünyanın 47 ülkesinde ve Türkiye’de 81 ilde toplam 1 milyon yoksula iftar vermek. 1 milyon insanın yarasına dokunmak, kaşığına lokma olmak, sofrasına katık olmak hedefiyle başlayan hareket devam ediyor.

Dünya yetimler günüyle de eşzamanlı olarak dünyanın 47 ülkesinde iftarlar vererek bir farkındalık oluşturmak. Dünya yetimlerinin, dünya mağdurlarının, savaşlardaki kadınların ve çocukların mağduriyetlerine dikkat çekme adına yetimlere iftar vereceğiz. Çünkü nerede bir doğal ve beşeri mağduriyet var ise Kızılay orada yerini alır, mağduriyetin giderilmesi ve insani duyarlılığın ve dayanıklılığın artırılması konusunda gayret içerisinde olur” diye konuştu.

TAŞKÖPRÜ’DE 5 BİN KİŞİYE İFTAR

Ramazan Saygılı Adana Şubesi tarafından Ramazan ayı için planlanan projeleri ve Adana’daki bağış durumuna da değinerek şöyle konuştu;

“Türk Kızılayı Adana Şubesi olarak  şu an 15 ilçemizde iftarlar veriyoruz. İhtiyaç sahiplerine dokunmaya çalışıyoruz. En son iftarımızı da  28 Mayıs’ta Taşköprü’de 5 bin kişiye vereceğiz. Bu iftar ‘9. Tarihi Taşköprü İftarı’ olacak. Çünkü tarihi Taşköprü bir gönül köprüsü aynı zamanda, şehrimizin iki yakasını bir arada buluşturuyor.

Tufanbeyli’nin dağında da Aladağ’da da, Karataş’ın ovasında da iftar vermeye yardıma ihtiyacı olan herkese dokunmaya çalışıyoruz. Hayırseverlerden gelen sosyal yardımlarla kimi çocukların ayağına çorap kimisine ayakkabı oluyoruz. Karataş’ta bazı mağduriyetleri gördükten sonra oradaki çocuklara ayakkabılar dağıttık. Adana şubesi olarak da 2.2 milyonluk büyük ailemizin her bir noktasına dokunmaya çalışıyoruz.

Adana’daki bağış durumundan bahsedecek olursak iş dünyası, sivil toplum örgütleri, Kızılay’ı kendi Kızılayları olarak sahiplendiler ve dolayısıyla bütün bağışları da Kızılay üzerinden değerlendiriyorlar. Bizler alanla veren arasındaki köprü durumundayız. Buradan hareketle de bağışçılarımızdan aldığımız bağışları ilgili insanlara iletiyoruz.

Bunu yaparken tek bir şartımız var o da ihtiyaç sahibi olması. Onun dışında bizim bir şartımız yok. Kızılay renk körüdür, ihtiyaç sahibinin rengine, cinsine, mezhebine, dinine, görüşüne bakmaz. Onun dışında bizim bir şartımız yok”

İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımların kişileri incitmeden yapılmasına dikkat ettiklerini söyleyen Saygılı “Bu durumlarda medyayı hiç kullanmayız. Çünkü bizim için önemli olan ihtiyaç sahiplerinin gururunu, onurunu incitmemek. Yardımlar yapılırken ne isim ne de tek bir kare kullanılmasını istemeyiz. Bir yardımı yaparken karşıdaki kişileri incitmenin bir gereği yok. Bu çok önem verdiğimiz bir konu. Empati kurmaya özen göstererek Adana’nın her bir noktasında sosyal yardım anlamında herkese dokunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ADANA İNSANI ÇOK DUYARLI

Kan ihtiyacının sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve Ramazan ayında da Kızılay’ın bağış beklediğini söyleyen Saygılı “Ramazan ayı ve kış aylarında genelde kan bağışı oranında bir düşüş oluyor. İnsanlar kan bağışı yapmak yerine farklı bağış yöntemlerini tercih ediyor . Ancak Adana insanımız bu konuda çok duyarlı. Ramazan ayında biz mesai saatlerimizi akşam 16:00 ve gece 12:00/01:00 arasında yapmayı tercih ediyoruz. Böylelikle insanlarımız teravih saatlerinde ya da iftarını açtıktan sonra rahatça gelip kan verebilecekleri noktalarda bağışları alıyoruz. Böylece bağışlar yine  devam ediyor. Dayanıklı olduğunu düşünen ve sağlığı el veren vatandaşlarımız oruçlu tutarlarken de kan bağışında bulunuyorlar.

Adana olarak bir kan sorunumuz yok. Ama kan ihtiyacı sürekli olan bir ihtiyaç bu neden her gün bağış yapılması önemli. Çünkü hastanelerde kan ihtiyacı olan çok fazla  hasta var. Bu kişiler bizlerin yakınları da olabilir. Bu neden bu ihtiyaçları karşılamak için bizim burada kan miktarlarını yeterli bir şekilde hazırda bekletmemiz gerekiyor. Buradan da açık çağrı yapalım bugüne kadar verdikleri tüm kan bağışları için vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Bu durumun devamlı halde sürebilmesi için kan ve kök hücre bağışı yapmaya tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

İYİLİK BULAŞICIDIR

Son olarak Ramazan ayının iyiliklere vesile bir ay olduğunu söyleyen Saygılı “İnsanlarımız kendilerini mutlu etmek, iyi hissetmek istiyorlarsa bir Kızılay çadırına gidip, bağışta bulunup, evlerine döndükleri zaman aileleriyle tanımadıkları birine yardımda bulunmanın mutluluğunu paylaşabilirler. İyiliği bulaştırmak önemli noktalardan biri. Bunu evlerine akşam giden gençlerimiz, evlerinde pişmiş bir yemeği bir tabak komşularına götürerek de yapabilir. Bir başkasından gelmesini beklemeden ilk adımı atmalıyız. Dolayısıyla bu dayanışma kültürünü arttıran bir adım olur. Herkesi bugün bir komşusuna çorba ikram etmeye davet ediyoruz. Böylece çevremize iyiliği yaymaya başlamış olalım” diyerek vatandaşlara paylaşma çağrısı yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.