TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mandal: 15 yılda Ar-Ge yoğunluğu yüzde 88 arttı

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2019 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mandal: 15 yılda Ar-Ge  yoğunluğu yüzde 88 arttı

MERSİN (İHA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)  Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, hedeflerinin Türkiye'nin kısa dönemde mutlaka  cari açığının kapatılması, orta dönemde de bölgesel ve küresel rekabette lider  olmasını sağlamak olduğunu söyledi.  

  Mandal, Mersin Üniversitesi ile TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen 'Bilim, Teknoloji  ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler'  konulu konferansa katılarak, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelere  değindi.

  Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Mandal,  2002-2017 yılları arasında Ar-Ge yoğunluğunda yüzde 88, araştırması sayısında ise 4.7 kat artış sağlandığına dikkat çekti. Toplam Ar-Ge harcamalarında en büyük paya imalat ile bilgi ve iletişim sektörlerinin sahip olduğunu belirten Mandal, Ar-Ge harcamalarının bir önceki yıla oranla yüzde 5 arttığını ifade etti.

  Mandal, “TÜBİTAK'ın iki önemli görevi var. Bunlardan ilki, akademi ve sanayinin  desteklenmesi, toplumda bilimsel ve teknolojik farkındalığın artırılması, uluslararası  ilişki ve işbirliği süreçlerinin geliştirilmesi. İkinci ise özellikle savunma sanayi, uzay  sanayi gibi alanlar başta olmak üzere kritik alanlarda, kritik teknolojilerde araştırma  yapılması” dedi.

  Yeni TÜBİTAK stratejik yaklaşımının nitelikli insan ve nitelikli bilgiye odaklandığının  altını çizen Mandal, 'Ar-Ge ve yenilik çıktılarına/etkilerine odaklanma, ulusal  hedeflere odaklı çıktılar ve çıktıların toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşümü' gibi  hedeflerinin olduğunu söyledi.

  Hedeflerinin Türkiye'nin kısa dönemde mutlaka cari açığının kapatılması, orta  dönemde de bölgesel ve küresel rekabette lider olmasını sağlamak olduğunu  vurgulayan Mandal, "Bunun için iki anahtar kelime lazım. TÜBİTAK projelerinden  çıkan iki boyut var. Biri bilgi, ikincisi ise insan kaynağının geliştirilmesi. Hem  üretilecek bilginin hem de bu programlarda kullanılacak insan kaynağımızın nitelik  boyutunun ön planda olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

  Mersin Üniversitesi’nin geliştirilebilecek yönlerine de vurgu yapan Mandal, MEÜ'nün özellikle nitelikli dergilerdeki yayın sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

  MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da konferansın sonunda plaket takdim ettiği  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile  getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.