TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’da 1 Mayıs coşkusu

Adana’da 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı. Yıllar sonra ilk kez bir Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2019 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’da 1 Mayıs coşkusu

Bayram BULUT

Adana’da 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı. Yıllar sonra ilk kez bir Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan Kasım Gülek Köprüsü üzerinden  Sular istikametine dönen kalabalığın son durağı Uğur Mumcu Meydanı oldu. Kortej halinde gerçekleşen yürüyüş esnasında renkli görüntüler oluştu. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalara yıllar sonra ilk kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe Belediye başkanları katıldı. Türk Bayrakları açılan yürüyüşlerde davul zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlayan emekçiler, kimi zaman koştu, kimi zaman ise oturdu. Güneşin aşırı sıcak olması nedeniyle çok sayıda vatandaşın ağaç altlarında ki gölgeliklere sığındığı görüldü. >> 8-9. Sayfada

 

 

 

ADANA (İLKHABER) - Adana’da 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı. Yıllar sonra ilk kez bir Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Adana Tabip Odası, Adana Barosu tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları Adana Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde bulunan ASKİ şantiyesi önünden başladı. Polisin havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlamalarda alınan gelen kişiler iki arama noktasından geçerek içeri alındı.

 

YILLAR SONRA BÜYÜKŞEHİR BELEDİE BAŞKANI ALANDA

Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan Kasım Gülek Köprüsü üzerinden  Sular istikametine dönen kalabalığın son durağı Uğur Mumcu Meydanı oldu. Kortej halinde gerçekleşen yürüyüş esnasında renkli görüntüler oluştu. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalara yıllar sonra ilk kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe Belediye başkanları katıldı.

 

KARALARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK

Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ Şantiyesi önünden başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kortejiyle dahil olan Başkan Zeydan Karalar, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar sevgi gösterileriyle karşılaştı, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenlerden kimseyi geri çevirmedi. CHP Adana Milletvekilleri, CHP il-ilçe yöneticileri, ilçe belediye başkanları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin de katıldığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Etkinliğinde yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, çalışanlarla, işçi ve emekçilerle dayanışma adına alanlarda olmayı tercih ettiğini söyledi.

 

BEBEK ARABALRIYLA GELDİLER

Yürüyüş esnasında Zeydan Karalar’ı görenler sevgi gösterilerinde bulundu. Alana küçük çocuklarıyla gelenlerde oldu. Havanın aşını sıcak olması nedeniyle bebek arabalarının üzeri gölgelik yapılarak yürüyüşe devam edildi. Çocuk istismarına tepki gösterilen döviz ve pankartların açıldığı yürüyüşte, küçük çocuklarında ellerinde çeşitli yazılarla istismar vakalarına tepki göstermeleri dikkatlerden kaçmadı.

 

TÜRK BAYRAKLARI SALLANDI

Türk Bayrakları açılan yürüyüşlerde davul zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlayan emekçiler, kimi zaman koştu, kimi zaman ise oturdu. Güneşin aşırı sıcak olması nedeniyle çok sayıda vatandaşın ağaç altlarında ki gölgeliklere sığındığı görüldü.

 

Uğur Mumcu Meydanı’na gelen kalabalık kitle burada düzenlenen mitinge dahil oldu. Miting saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Ardından ise, mitingin açılış konuşmasını Tertip komitesi adına  BTS Şube Başkanı Tonguç Özkan yaptı. Özkan, “Bu memleketin gerçek sahipleri, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler ve diğer tüm ötekileştirilenler, hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Ardından ise, işçilerin bu güne kadar kaybettiği hakları ve taleplerini dile getiren Özkan, tüm işçi ve emekçilerin günlerini kutladı.

KONUŞMALAR YAPILDI

Ardından konuşan KESK MYK Üyesi İlhanYiğit, SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel’de de günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.  EYT Derneği adına konuşan Adana Şube Başkanı Ali Ulutaş, EYT olarak haksızlıklar karşısında eğilmediklerini söyledi. Ulutaş, EYT sorununu siyasilerin yarattığını dile getirdi.  Çok çalışan emeklilerin maaşlarının düştüğünün altını çizen Ulutaş, “Dünyada emekçilerin daha çok çalışarak emekli maaşı düşen başka bir ülke var mıdır? Biz prim yatırdık. Hakkımız olanı istiyoruz. EYT'nin alacağı  9 milyar lira. Bütçenin yüzde biri bile değil" ifadelerini kullandı.

ŞEVKİN: EMEK EN YÜCE DEĞER

CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, emeğin en yüce değer olduğuna anlattı. Şevkin, “Bu bilinçle emeğin haklarını korumak ve geliştirmek insanlığa hizmet etmekle eşdeğerdir. Kapitalizme boyun eğerek, rant, talan, kar hırsıyla işçi sınıfının haklarını elinden almak, insanlarımızı, çocuklarımızı açlığa, sefalete sürüklemek tarihsel bir yanılgı olduğu kadar, ülkemize yapılan en büyük kötülüktür.  Örgütlenme sorunlarının yanı sıra on binlerce insanımızın iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi, taşeronlaştırma, özelleştirme, kadro adaletsizliği, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik  ülkemizin üzerinde kara bulutlar dolaşmasına ön ayak olmuştur” diye konuştu.

 

SENDİKASIZLIK

Günümüzde kadın işçilerin yüzde 93’ünün sendikasız çalıştığını ifade eden Şevkin, “Kamu emekçileri ya sendikasızlaşmaya ya da yandaş sendikaya zorlanıyor. Çalışma yaşamındaki uzun çalışma süreleri, düşük ücretler ve iş yerinde uygulanan ayrımcılık insanlarımızı canından bezdiriyor. İşsizlikle birlikte bugünlerde yaşanan ekonomik kriz, hayat pahalılığı, mutfaklara düşen ateş aileleri parçalıyor, intiharlara neden oluyor. Üzülerek belirtiyorum ki; Türkiye’de son 5 yılda en az 334 işçi intihar ederek yaşamına son vermiştir

Türkiye  iş cinayetlerinde dünyada üçüncüsü, AB ülkelerinde arasında 1. Sırada. Ülkemizde, günde ortalama 3 ila 5 işçi ne yazık ki denetimsizlikten yaşamını kaybetmektedir. Son 17 yıl içerisinde en az 22 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İş Kanunu’ndan çıkartılması, Devlet Denetleme Kurumu’nun Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması ile tüm kamu kuruluşları ile bu kurumlara bağlı işçi örgütlerinin, derneklerin ve vakıfların tek bir kişi tarafından denetlenmesinin önü açılmıştır. Yine bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olmasının gündeme geldiği bu ortamda kıdem tazminatının fona devredilmesinin hazırlıkları yapılmaktadır. Kıdem tazminatı 1936 yılında 3008 sayılı İş Kanunu ile iş hayatımıza girmiştir. İktidarın bu girişimi işçilerimizin 83 yıllık kazanımlarına yapılan bir saldırıdır.” dedi.

 

KADIN CİNAYETLERİ ARTTI

Kadın cinayetlerinin son 10 yılda yüzde 1400 arttığını savunan Şevkin, “Üniversitelerden mezun olan milyonlarca gencimizin iş ve atama olanağından yoksunluğu, 3600 ek gösterge sorunu, emekliliği hak eden 5 milyon EYT’linin kazanılmış hakkının ihlali de hepimizi dramatik bir sürecin içine doğru hızla sürüklemektedir. Kadınlarımız ve çocuklarımızın uğradığı taciz, tecavüz, cinayetlerin önünü almak için hiçbir girişimde bulunmayan, meclise sunduğumuz önergeleri görmezden gelen iktidarın yanlış politikaları son 10 yılda özellikle kadın cinayetlerinin yüzde 1400 artmasına neden olmuştur. Son günlerde çocuklarımıza yapılan cinsel saldırılar yine Türkiye’yi dünyanın gündemine olumsuz bir örnek olarak sunmuştur.

Bu meydandan Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı bir kez daha lanetliyorum. Tarih boyunca demokrasiyi içselleştirmeyenlere en iyi dersi yüce milletimiz vermiştir. 31 Mart, çok önemli bir dersin başlangıç günüdür. Bizler de Atatürk’ün ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ şiarıyla hareket ederek, kendi dersimize iyi çalışacak, hak, hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin öncüleri olacağız. Ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzen istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs” ifadelerini kullandı.

 

KONSER VERİLDİ

Konuşmalarından ardından ise son olarak, O Ses Türkiye finalistleri Ümit Durak ve Yener Bulut Konseri gerçekleşti. Birbirinden güzel ezgilerini seslendiren grup alana gelenlere coşku dolu anlar yaşattı. Halaylarla devam eden etkinlik ilerleyen saatlerde olaysız birk şekilde son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.