TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pazarın altın ürününde hasat başladı

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2019 13:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Pazarın altın ürününde hasat başladı

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini karşılayan Adana’da patates hasadı başladı. Pazarlarda kilosu 6 lirayı bulan ve pazarın altın ürünü unvanına sahip olan patateste hasadın başlamasıyla birlikte fiyatın da düşmesi bekleniyor.

Son dönemlerde sık sık yüksek fiyatıyla dikkat çeken patateste havaların ısınması ile birlikte Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana’da hasadına başlandı. Hasatla birlikte fiyatların yarı yarıya düşmesi bekleniyor. İl genelinde yaklaşık 66 bin dekar alanda ekilen patateste bu yıl 250 bin rekolte bekleniyor.

Hasat hakkında konuşan Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu yıl Adana’da yaklaşık 66 bin dekar patates ekim alanı olduğunu belirterek, “Patates hasadı yaklaşık 10 gündür başlamıştı. Ancak yağmur yağınca bir boşluk oluştu. Havaların normallerde seyretmesiyle birlikte şimdi şimdi tam olarak hasat başladı diyebiliriz” dedi.

Adana genelinde dekar başına 3,5 ton rekolte beklediklerini kaydeden Tekin, "Turfanda üretiminde Adana'nın her zaman söz sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda ülkemizin patates ihtiyacının yüzde 5'ini Adana karşılıyor. Hasatla birlikte inşallah daha iyi günler göreceğiz. Hasadımız ortalama 15 Mayıs'a kadar devam edecek. Sonrasında İzmir ve yaz dönemine doğru da İç Anadolu Bölgesi'nde hasat turu devam edecek. " dedi.

Dünya mutfağının vazgeçilmezi patates başta yemeklerde olmak üzere, birçok kullanım alanı var. Başta besin maddesi olarak mutfakta kullanılmakla birlikte, hayvan yemi, çerez, nişasta, un gibi alanlarda kullanılıyor.

Ülkemizde patatesin büyük bir kısmı ana ürün olarak, kışları ılık geçen kıyı bölgelerimizde Akdeniz, Ege bölgelerinde turfanda olarak üretiliyor. Patates üretiminin en yoğun olduğu yerlerin başında ise Niğde, Nevşehir, Ödemiş, Adana, İzmir, Afyon ve Bolu geliyor.

Geçen yıllarda fiyatı en uygun sebze olarak göze çarpan patates, geçtiğimiz 2018 yılından itibaren sürekli artış gösterdi. Uzmanlar patates fiyatlarında yıldan yıla oluşan dalgalanmanın ana nedenlerinden birinin ise girdi maliyetleri, doğal afetler, patates hastalıkları ve zararlıları nedeniyle üretimde sıkıntılar geliyor. Ülkemizde kişi başı patates tüketimi de 50 - 60 kilogram arasında değişiyor.

Patates hasadının başlamasıyla birlikte fiyatların da düşmesi bekleniyor. Halen pazarlarda kilosu 4 ile 6 lira arasında değişmesine rağmen hasat ile birlikte yarı yarıya bir düşüş bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.