TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana; ‘Üretim ve Tasarım Üssü’ olacak

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2019 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2019 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana;  ‘Üretim ve Tasarım Üssü’ olacak

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Adana’da evinde üreten kadınlarda büyük bir potansiyel olduğunu belirten İş Kadınları derneği (İŞKAD) Başkanı Berna Mantı, “Evinde üreten kadınlarımız üzerinde odaklandık. Karşımızda bir dere bekliyorduk ama şimdi baktığımızda aslında farkında olmadan bir okyanusa açıldığımızı gördük. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için yola çıktık. Potansiyelimiz büyük.  Kadınlarımızın gücü, emekleri ve birlikteliğiyle Adana; ‘Üretim ve Tasarım Üssü’ olacak” dedi.

Bugüne kadar Adana’da pek çok başarılı çalışmaya imza atan İŞKAD Kadın Girişimciliği ve eğitimi esas alan çalışmaları ile öne çıkıyor. İş dünyasında kadının etkinliğini arttırmak, girişimci kadın sayısını çoğaltmak, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı koymak, ülke ve kent ekonomisinin gelişimine yönelik projelere imza atan İŞKAD, yeni projeleri ile göze çarpıyor.

Çalışmaları hakkında gazetemize konuşan İŞKAD Başkanı Berna Mantı, evinde her alanda üretim yapan çok sayıda kadınımız var. Kadınlarımız bir şekilde bir yerlerden öğreniyor ve kendi becerilerini de ekleyerek güzel işler yapıyorlar. Kadınlarımız bir şekilde bu üretimi öğreniyor ve güzel eserler ortaya çıkarıyorlar. Ancak bir çatı altında toplanamayıp kendilerini tam ifade edemiyorlar. Kendi markalarını oluşturup tüm dünyaya açılma gibi çalışmalar yapamıyorlar. Hal böyle olunca da gizli kalmış becerilerimiz insanlığa sunulamıyor” dedi.

Kadınların çok güzel işler yaptığını ancak eksiklerinden dolayı kendilerini tam olarak ifade edemediklerini belirten Mantı, “İşte burada İŞKAD devreye girerek mentörlük yaparak kadınlarımıza yardımcı oluyor. Son derece güzel ve başarılı işler yapılıyor. Ancak yaptığı işe dair bir eğitim, satış pazarlama, marka, iletişim, grafik gibi alanlarda ne yapacağını bilmiyorlar. Yetenekli kadınlarımız var. Müthiş işler yapıyorlar. Ancak sorun bunu sahaya arz edemiyorlar” diye konuştu.

Adana’da evinde üretim yapan çok başarılı kadın ile çok başarılı işler yapılabileceğine dikkat çeken İŞKAD Başkanı Berna Mantı, “Burada biz devreye girerek onların sesi olacağız. İlimizde evinde üreten inanılmaz derecede kadınlarımız var ve bir yön arayışı içerisinde olduklarını gördük. Kadınlarımız sadece kendi etraflarında dönüyor ve biz bunu daha da genişleteceğiz. Adana bu konuda çok başarılı işler çıkarabilir” şeklinde konuştu.

İŞKAD olarak önemli projeler hazırladıklarını ve bu projeler ile Adana’yı üretim ve tasarım üssüne çevirme gayreti ve cesareti içerisinde olduklarına değinen Berna Mantı şöyle konuştu;

“Kadınlarımız tek başlarına okyanusları aşmışlar, fırtınalara meydan okumuşlar, sıra sadece bir dereyi geçmeye kalmış. İşte biz de bu derede sadece bir köprü olalım istedik. Bu yetenekli kadınlarımızdan aldığımız ruh ve kadın dostu tüm kurumlarımızdan gördüğümüz destek ile Adanamızı üretim ve tasarım üssüne çevirme gayreti ve cesareti içerisindeyiz. Adana bir ‘Tasarım Üssü’ olabilir.

Çukurova Üniversitesi ile girişimlerde bulunduk ve önümüzdeki ay ‘Evinde üreten kadın eğitim zirvesi’ yapacağız. Burada satış pazarlama, marka, sosyal medya, başarılı iş kadının profili ve benzeri çok alanda eğitimler vereceğiz.

Öncelikle bu gizli hazinelerimiz keşfettik ve bunlar için ilk olarak ‘Üreten Kadınlar Festivali’ düzenledik. Festivalimizde neler yapabileceğimizi gördük. Bu festivalde yola çıkarken bizim için sadece bir proje olan bu girişim üreten kadınlarımızı, onların emeklerini, eserlerini, çabalarını, mücadelelerini, isteklerini görünce proje kelimesi bir davaya, kadın kelimesi üretime, istek kelimesi coşkuya ve çok kıymetli katılımlarınızla bu düşünce bir festivale dönüştü.

Adana festivali çok beğendi ve sahip çıktı. Burada güneş sadece toprağı, sebzeyi kavurmuyor, duyguları da kavuruyor. Adana’da her duygu çok coşku ile hissediliyor. O yüzden fanatik bir kentte yaşamanın en güzel tarafı da bu… Festivalimize sahip çıktıkları için tüm Adanalılara teşekkür ediyoruz.

Şimdi bize talepte bulunan 500 civarında kadınımız var. TÜYAP Fuar Merkezi’nde 12 Aralık 2019 tarihinde yaklaşık 300 kadınımızın eserlerini sergileyeceği geniş kapsamlı bir etkinlik yapacağız.

Ürünlerimize ülkemizin tanınmış büyük markaları kadınlarımızdan siparişler vermeye başladı. Bu hepimiz için önemli ve güzel bir şey. Ünlü 3-4 marka ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünlerimizi götürüp kendilerine sunduk. İleriki süreçte bunların daha da artacağına inanıyoruz.

Durmuyoruz ve daha yapacak çok işimiz var. İŞKAD olarak evinde üreten kadınlarımız üzerinde odaklandık. Onları keşfettik ve onları eğitiyoruz.

İŞKAD’ın çalışmaları sadece bunlarla sınırlı değil. İl Tarım Orman Müdürlüğü ile yaptığımız başka bir çalışmamız var. Bugün tüm dünyada revaçta olmaya başlayan metropollerin havasından uzakta örnek ‘köy’ projeleri var. Adana için ‘Lavanta Köy’ projesi çalışması yapıyoruz. Bu çalışma sadece lavanta ile sınırlı değil, ileriki süreçte daha da geliştirip farklı alanlar ile hem iç, hem de dış turizme hitap edecek kentimiz için önemli bir alan oluşturacağız.

Adana’nın böyle bir yere ihtiyacı var. Lavanta Köy çalışmamızı başlattık. Dışarıdan gelen bir misafirinizi alıp köy havasını yaşatacağınız, oturup bir çay içebileceğiniz yeriniz olacak. Bölgemiz lavanta yetiştirmeye uygun bir yer. Tarım alanında bölgemizde önemli değerler var. Bu değerleri ortaya çıkaracağız.

Kadınlarımız ile ilgili projelerimiz sadece bunlarla sınırlı değil, ileriki zamanda hayata geçireceğimiz ciddi projeleri de yapacağız. Dernek olarak tüm misafirlerimizi ya da kamu-kurum ve kuruluş ziyaretlerine artık kendi kadınlarımızın ürünlerini götürüyoruz. Artık plaket vermiyoruz ve Adana’da böyle bir oluşumu başlatıyoruz. Adana’ya bir çağrımız var. Burada kendi çabası, emeği, alın teri ile üreten kadınlarımızın ürünlerini gittiğimiz yerlere verelim.

Çok iddialıyız. Başlarken bu kadar kadınımız ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Karşımızda bir dere bekliyorduk ama şimdi baktığımızda aslında farkında olmadan bir okyanusa açıldığımızı gördük. Bunu görünce projemizin yönü de değişti. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için yola çıktık. İŞKAD’ın öncülüğünde, kadınlarımızın gücü, emekleri ve birlikteliğiyle Adana; ‘Üretim ve Tasarım Üssü’ olacak. Yönümüz ve ortak hedefimiz bu yönde.

Hem kadınlarımıza, hem de yaşadığımız kente borçluyuz. İş yapma zamanı. Sonucun olmadığı hiçbir söylemin, ifadenin değeri yoktur. Söyleyeceğiniz her söz sonuca gitmelidir. O nedenle işin ucundan tutmalıyız. İŞKAD olarak iş yapan, fikirlerini eyleme dönüştüren bir yapı içerisindeyiz.

Kadınlarımızın mücadelesine sahip çıkıyoruz. Hep birlikte daha güçlü olurlar. Biz 2+2’den dört değil 5 çıkarttık. Artık Adana’da iki artı iki beş ediyor. Çünkü burada kadın gücü var”

İŞKAD tarafından keşfedilen ve şimdi ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen Pınar Ülgen ise, evinde kullanmadığı malzemelerden el emeği göz nuru eserler ortaya çıkardığını ve şimdi onlar sayesinde ev ekonomisine katkı sağladığını söylüyor.

Ev hanımlarına önerilerde de bulunan Ülgen konuşmasına şöyle devam etti;

“Sanatı çok seviyorum. Daha küçük yaşlarda çok beğenilen resimler çizerdim. Evlendikten sonra kendi kendime ne yapabilirim diye düşüyordum. Aslında onu düşünürken altın bileziğimi kendi kendime koluma takmışım. Sanat benim içimde olan bir şey.

İlk başta aile ekonomisine katkı amaçlı ve geri dönüşüm olarak başladım. İşimi inanarak yapıyor ve çok seviyorum. Kolay bir iş değil. Hep kendi kendime bu işin en iyisi olacağım felsefesiyle hareket ediyorum. Çünkü insan devamlı öğrenen bir varlıktır. Hayat devam ettikçe yeni yeni şeyler öğreniyor ve kendi becerilerinizi geliştiriyorsunuz. Önce inanmak ve kendi güvenmek gerekiyor.

Ev hanımlarımız kendilerini yetiştirebilirler. Mutlaka gizli hazinelerinin saklı olduğu bir becerileri vardır. Günümüzde gidip eğitimini alacakları, becerilerini daha da geliştirecekleri kurslar var. El emeği ürünlerimiz elde kalmıyor. Talep eden çok…

Evde kendimizce becerilerimiz ortaya çıkarıyorduk ama bunu kimseye sunamıyorduk. Şimdi İŞKAD elimizden tutup, bize bu konuda yol gösterdi, ışığımız oldu. Çok sayıda kadınlarımız ile bir aradayız. Fikir alışverişi yapıyoruz, paylaşıyoruz. Artık işimize devam etmek istiyoruz. Atölyelerimiz olsun. Daha güzel eğitimler alıp, kendimiz daha da geliştirmek istiyoruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.