TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son umutları Karalar ve Kocaispir

Adana’da 1995 yılında kurulan Taşköprü yanında bulunan fidan satış reyonları tek tek kapanmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2019 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2019 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Son umutları Karalar ve Kocaispir

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Adana’da 1995 yılında kurulan Taşköprü yanında bulunan fidan satış reyonları tek tek kapanmaya devam ediyor. Bir zamanın en işlek yerlerinden olan fidan satış reyonlarının bulunduğu alanın atıl olması durumu nedeniyle esnaflar iş yapamıyor. Esnafların tek umudununun ise yeni seçilen belediye başkanları.

 

İlk kurulduğunda sayıları 17 olan fidan satış reyonlarından sadece 6 tanesi şu anda açık olarak faaliyetlerini sürdürüyor.  Taşköprü’nün Yüreğir ayağında bulunan satış reyonlarında çeşit çeşit fidanları bulabilmek mümkün. Bir zamanlar Adana’nın güney ve güney doğu illerine en çok satış yapan yerlerden biri olan satış reyonları son dönemde kayıt dışı çalışan fidan satıcıları nedeniyle iş yapamaz duruma geldi. Tarihi taş Köprü’nün araç trafiğine kapatılması ve Karataş Yolu’nda bulunan kavşağın olmayışı durumlarını iyiden iyiye kötüye götüren nedenlerin arasında olduğu söyleniyor.

ESNAF SAYISI AZALDI

Fidan satışı yapan esnaflardan Erol Ulaş, kendilerinin vergiye tabi esnaflar olduğunu anlattı. Geçmiş dönemde işlerinin çok hareketli olduğunu anımsatan Ulaş son yıllarda ise tamamen iş yapamaz hale geldiklerini ve 17 esnaftan sadece 5-6 esnaf kaldıklarını dile getirdi. Diğer esnafların iflas ettiklerini belirten Ulaş, "Biz burada 14-15 esnaftık. Esnafların çoğu iflas etti. Şu anda 5 - 6 esnaf kaldı. Biz de o akıbeti yaşamak üzereyiz. Bir zamanların en gözde yeri şu an terk edilmiş bölge halinde.  Yani eşimizin dostumuzun sayesinde ayakta kalmaya çalışıyoruz." dedi.

YATIYORUZ

Kendilerinin zaten 4-5 ay gibi bir süreliğine sadece iş yapabilen esnaflar olduğunu kaydeden Ulaş, "Biz gelir vergisine tabi esnafları 4 ay 5 ay burada iş yapabiliyoruz. Bu ayların dışında yatıyoruz ancak hala vergimizi ödemeye devam ediyoruz.  Aldığımız malları görüyorsunuz hala burada duruyor birçoğu. Zaten görüyorsunuz burası terk edilmiş bir köy gibi hiç kimseyi görmek mümkün değil. Biz vergi bizi verirken bizim halicimiz de bu işi yol kenarlarında Kaçak yollarla yapanlar var. Biz iş yapamazken onlar yol kenarlarında bizden daha fazla iş yapıyorlar. Buna maalesef belediyeler izin veriyor. Biz vergimizi öderken parayı onlar kazanıyor.  Yıllardır Büyükşehir Belediyesi'ne de, Yüreğir İlçe Belediyesi'ne de biz bunları söyledik, durumumuzu izah ettik ama maalesef şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Taşköprü de buraya giren bir yol vardı ancak yolumuzu da kapattılar, yolumuz kapatılınca iş yapamaz hale geldik." şeklinde konuştu.

VERGİMİZİ VEREMİYORUZ

Vergilerini ödeyecek durumlarının olmadığından bahseden Ulaş, "Artık biz iş yapamadığımız için vergimizi ödeyebilecek durumda değiliz, o duruma geldik. Görüyorsunuz hala malımız yerinde duruyor. İş yok, güç yok. İş olsun diye bekliyoruz. Ne yapalım şimdi dükkanımızı kapatıp da gidelim mi?. Burayı kapatsak başka ne iş yapacağız, kapatmazsak sürekli borç biniyor, devlete borcumuz birikiyor. Hepimizin evinin kirası var, çocuklarımız var, geçirmek zorundayız, telefonumuz, elektriğimiz, suyumuz var. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz şaşırdık kaldık." ifadelerini kullandı.   

UMUDUMUZ BELEDİYE BAŞKANLARI

Umutlarının yeni seçilen belediye başkanları olduğuna dikkat çeken Ulaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Umudumuz yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar da. İnşallah yaramıza derman olur. Giden belediye başkanı gitti artık, bir şey diyemeyiz. Bizim varlığımızdan bile belki haberi yoktu. İnşallah Zeydan Karalar bizim bu sesimizi duyar. Bizim bu duruma bir el atar, bizi bu durumdan kurtarır. Ya da bize yeni bir yer göstersinler orada çalışın desinler. Bizde işlerimizi orada yapalım. Artık bizim de yüzünüz gülsün, biz de gönül rahatlığıyla devletimize vergimizi verelim.

YOL AÇSINLAR

Yeni gelen Yüreğir Belediye başkanımıza da hayırlı olsun diyorum. Geçmiş Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan buraya hiç gelmedi. İnşallah Fatih Bey buraya gelir de halimize görür. Bizim bütün gayemiz bize ya bir yer versinler, ya da bize bir yol açsınlar. Buranın başka çözümü yok. Biz de artık nefes almak istiyoruz. Çocuklarımızın yüzünün gülmesini istiyoruz. Artık bize bir yol açsınlar bir kapı açsınlar, tek isteğimiz bu. Büyükşehir Belediye Başkanımız da Yüreğir Belediye Başkanımız da eminim bize bir el atacaklardır. Ben ikisini de çok seviyorum. Tekrar onlara hayırlı olsun diyorum, başarılar diliyorum."

GEÇMİŞ YILLARLA İŞLERİMİZ KIYASLANAMAZ

Seydi Demir isimli esnaf ise, eski dönemde iş yetiştiremediklerini anlatarak, "Benim adım Seydi Demir. Aslen Adıyamanlıyım. 1970 yılından beri Adana'dayım. Bu işi 20 yıldır yapıyorum. Ben her zaman hamd eden şükreden insanlardanım. Ama maalesef şu anda işlerimiz çok durgun  gidiyor. Eskiden yolumuz açıktı, işlerimiz çok güzeldi. Sabah 5'ten akşam 6'ya kadar sürekli çalışırdık. Şu anda buraya ne gelen var ne giden. Yeni seçilen belediye başkanlarına hayırlı olsun diyorum bir gelsinler çayımızı içsinler, durumumuzu görsünler. Geçmiş yıllarla işlerimiz kıyaslanamaz bile. Geçmiş yıllarda çok iyi iş yapardık, şu an esnafların çoğu kapattı. Sadece 6- 7 esnaf kaldık burada" şeklinde konuştu.

BİN BİN DOMATES BİBER FİDANI SATAMADIK

Geçmiş dönemde 100 bin domates biber fidesi satışı yaptığını kaydeden Ahmet Ayverdi isimli esnaf ise şimdilerde 2 Bin fideyi satamaz duruma geldiklerinden dert yakınarak, "Burada fidan meyve süs bitkileri gibi fidanların satışını yapıyoruz. Şu anda işlerimiz yok denecek kadar az. Daha önceleri domates biber fidelerini 100 binden fazla satıyordum.  Şimdi ise, şu ana kadar 2000 tane bile satamadım. geçmiş dönemlerde 15 kamyon Fidan indiriyorduk sezon açılalı epey oldu, şimdi ise sadece bir kamyon fidan indirdik ama bir kamyon fidanı maalesef hala satamadık. Burası bakımsız bir yer haline geldi. Burası en eski fidanlık satış yeri. Sağda solda fidanlık açanlarda hep buradan çıkma. Yeni belediye başkanlarına hayırlı olsun diyorum. Umarım onlar bizi görürler ve buraya bir el atarlar gerçekten durumumuz içler acısı" dedi.

ULAŞIM ZOR

Fidan almaya gelen bazı vatandaşlar ise, "Buraya gelmek gerçekten çok zor oldu. Her zaman bildiğimiz tanıdığım güvenilir yer olduğu için geliyoruz ve alış verişimizi yapıyoruz. Ama dolmuştan indiğimizde Karataş yolundan karşıdan karşıya bile geçmekte zorlanıyoruz. Bu alan çok geride kaldı. Araçla gelmek isteyen arkadaşlarımız buraya gelecek yol bulamıyorlar. Adana'nın en eski ve güvenilir yeri burası. Ama ulaşım çok zor. Bu nedenle kimse gelmek istemiyor. Buraya bir yol açılması gerekiyor." ifadelerini kullandılar.                                 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.