TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hezarfen Adana – Mersin Projesi başlıyor

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2019 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2019 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hezarfen Adana – Mersin Projesi başlıyor

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Türk Patent ve Marka Kurumu, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Sanayi Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülecek ‘Hezarfen Adana – Mersin Projesi Açılışı ve İşbirliği Protokolü İmza Töreni’ yapıldı.

Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen açılış programına Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve iş adamları katıldı.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önemine değinerek, “Bugün, tüm dünyada küreselleşen, birbirine entegre bir ekonomik sistemi hep birlikte yaşıyoruz. Bu sistem içerisinde, ülkemizin önemli bir aktör olarak yer alması, tüm kesimlerin potansiyelini en iyi şekilde ortaya koymasıyla mümkündür. Bunun için yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi, teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ise kaçınılmazdır” dedi.

Sektördeki tüm paydaşların, AR-GE, patent, marka, tasarım gibi unsurları kurumsal bir yapıya dönüştürmesi gerektiğine değinen Vali Demirtaş, “Bu sayede dışa bağımlılıktan, dış ticaret açığının kapatılmasından bahsedebiliriz. Bu bağlamda Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi kapsamında Adana ve Mersin’de yapılacak çalışmalarla, bölgemizdeki firmaların patent, marka, tasarım, ticari sır, teknoloji transferi, lisanslama gibi konularda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır” ifadesi kullandı.

Adana’da yapılan çalışmalara da değinen Vali Demirtaş, “Ayrıca teknoloji trendleri ve rakiplerin takip edilmesi; yeni ürün, teknoloji ve projelerin geliştirilmesi için patent bilgisinin kullanılması konularında da eğitimler düzenlenecektir. Bugün Adana genelinde 12’si AR-GE, 9’u Tasarım Merkezi olmak üzere toplam 21 inovasyon merkezimizle bu alandaki çalışmalarımızı yürütüyoruz. Amacımız, buralarda üretilen fikirleri, ilimizde önümüzdeki dönemde hayata geçecek devasa yatırımlarla buluşturmaktır. Böylelikle hem ülkemizin hem de Adana’mızın ekonomisine ciddi oranda katma değer sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise projenin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu;

“Giderek daha da küreselleşen günümüz ekonomik sisteminde, rekabet edebilmek için artık fark yaratmak gerekmektedir. Son yıllarda dünya genelinde etkisi hissedilen ekonomik sorunlar ve hızla değişen ekonomi politikaları; rekabette geri düşmemek için fark yaratmayı zorunlu kılmaktadır.

Bilgi ve teknoloji düzeyi yüksek, ar – ge ve inovasyona dayanan bir ekonomi modelinin oluşturulmasının elzem olduğu, tüm ülkelerde kabul görmektedir. Hezarfen projesinin belirlenen hedeflere ulaşma noktasında bölgemiz ve ülkemiz adına önemli olduğunu düşünüyorum.

Adana, son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla önemli bir sıçramanın eşiğindedir. Yıllarca sanayinin kalbi olarak anılan Adana, hayata geçmekte olan projelerle tekrar ülke gündeminde yer bulmaktadır. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi, Ceyhan OSB, gıda OSB, tarla balıkçılığı OSB, sera OSB gibi projelerde çok önemli adımlar atılmıştır.

Bu projelerle birlikte Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma dayalı üretim, sürdürülebilir bir kalkınmayı da beraberinde getirecektir. Bir yandan mega projelerde somut adımlar atılırken, diğer taraftan firmalarımızın yapısal dönüşümünü de tamamlamak zorundayız. Bölgedeki oda ve borsalar olarak ortak Ar-Ge, tasarım, inovasyon merkezleri ve model fabrikalar için gerekli çabayı gösteriyoruz. Adana’daki firmalarımızda da bu alanda büyük gayret görüyoruz.

Haziran 2019 döneminde yaklaşık 60 firmaya Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılacak ziyaretlerle ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecektir. Bu ziyaretlerde patent, marka, tasarım ve teknoloji trendlerinde bire bir firma özelinde bilgilendirmeler yapılacaktır.

Biz sanayiciler olarak bu alanlarda eğitimlere, toplantılara yeterli ilgiyi maalesef gösteremiyoruz. Bu sebeple danışmanların sahaya inmesi, bilgilendirmeler için firmaların ayağına gidilmesi bu çalışmayı öne çıkaran nokta olarak gözüküyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da Adana ve Mersin illerinin uyumlu çalıştıklarını belirterek, “Bu toplantıyı tertip eden bu eğitimleri verecek Türk Patent Kurumu Başkanına teşekkür ederim. Gerçekten çok uyumlu bir çalışma dönemi geçiriyoruz. Çukurova;’yı önemli bir yere getireceğiz. Üretmekten başka çaremiz yok. Toplumsal huzurun ana unsurudur. Üretimin çeşitliliğini ve artışını sağlayan kobilerin her yönde gelişmesini sağlamak temel amacımız olmalıdır. Marka ve patent bu noktada önemli olmaktadır. Firmalarımız ve kobilerimiz an gündeminde bunlar yok. Bu tip yenilikçilik ar-ge çalışmaları çok maliyet yükleyeceği için angarya olarak görülüyor. Bunu yıkmamız gerekiyor. O yönden bu çalışmayı yararlı buluyoruz” dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise, “Bundan 30-40 sene öncesine baktığımız zaman işletmelerin toplam varlıklarının içerisinde sahip oldukları marka oranı yüzde 20’lerin altındaydı ama maddi varlıkları ise yüzde 80 üzerindeydi. 2010 lu yıllarda ise bunun tersine döndüğünü görüyoruz. Toplam varlıkları içinde patentlerin yüzde 80’e kadar çıktığını görüyoruz. 2023 hedeflerini yakalamamız için katma değeri yüksek ürünleri tespit etmeliyiz. Katma değeri yüksek olan ürünler yaratmalıyız. Hezarfen  Adana-Mersin uygulaması bu amaca yönelik olarak bu iki şehrimizde faaliyet yüreten olan 60 işletmemize bire bir danışmanlık hizmeti  yapacağız. Patent ve marka tasarımının önemini anlatacağız. Fikri mülkiyetin nasıl avantaj olduğunu anlatmaya çalışacağız. Bu proje 12 yılda 13 farklı ilimizde 17 kere uygulandı. Sektörel olarak yoğun olarak uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

Türkpatent’in KOBİ’lerin yenilik kapasitelerinin artırılması amacıyla her yıl farklı şehirlerde ve sektörlerde yürütmekte olduğu Hezarfen Projesi, bu defa Adana ve Mersin’de faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik olarak uygulanacak.

Konuşmaların ardından Hezarfen Adana-Mersin Projesi İşbirliği Protokolü imzalandı. Sonrasında ise Adana ve Mersin illerinde en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapan firmalara plaket takdim edildi. Ayrıca Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvuru işlemleri tamamlanan Mersin Kerebici Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim edilip, konuklara ikramı yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.