TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Leylekler tekrar bölgede

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2019 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2019 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Leylekler tekrar bölgede

Bayram BULUT/ÖZEL

 

ADANA (İLKHABER) - Leyleklerin Adana semalarında görsel şöleni görenleri kendilerine hayran bıraktı. Eylül ayı ile birlikte havaların soğumaya başlamasıyla Adana’yı terk ederek sıcak yerlere göç eden leylekler tekrar kente geldi.

 

Leyleklerin iki ana göç yolundan biri olan Türkiye'de, son bahar ayında üreme mevsimini tamamlayan leyleklerin daha sıcak bölgelere göç etti. Yaklaşık 6 ay boyunca sıcak bölgelerdeki yaşamını sürdüren leylekler, Mart ayından itibaren tekrar üremelerini gerçekleştirmek üzere bölgemize gelmeye başladı. Sürüler halinde gelen leyleklerin havada ki uçuşları adeta görsel bir şölene dönüştü Vatandaşlar bu anı ölümsüzleştirmek için cep telefonları ile sürüleri görüntüledi. Sahraaltı Afrika'dan, Güney Afrika'nın güneyine ve hatta Hindistan alt kıtasının güneyinden uzunca bir mesafe kat ederek bölgeye gelen leylekler son bahara kadar buralarda konaklayacak.

 

LEYLEKLERİN GÖÇÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Beyaz leylekler kış boyunca güneye göç ederler. Kış boyunca karınlarını doyurabilmek için yiyecek aramak zorundadırlar. Kışın, Avrupa’nın kuzey kısmında yiyecek bulmak onlar için hiç de kolay değildir. Bu yüzden Afrika’ya doğru göç ederler. Leyleklerin bazıları kışı güney İspanya’da geçirirler ve bazıları daha güneye, orta Afrika’ya kadar gider. Yaklaşık 12 Bin kilometre uçtukları bile olur.

 

Leylekler süzülerek uçarlar. Süzülmeden önce yükseklere çıkmak için de ısındıkça yükselen havanın oluşturduğu akımları kullanırlar. Bu nedenle yalnızca gündüzleri yolculuk yaparlar. Sıcak hava akımları  karada denizde olduğundan çok daha fazladır. Doğrudan Akdeniz üzerinden uçmazlar. Bunun yerine batıda Cebelitarık, doğudaysa İstanbul Boğazı’nı kullanırlar. Her iki boğazda da göç döneminde binlerce leylek görmek mümkündür. Bir defada 10 Bin’den fazla leyleği aynı anda görebilirsiniz.

 

Isındıkça yükselen hava ile yükseklere çıkmak büyük sürüler halinde göç eden kuşlar için çok daha kolay bir göç yöntemidir. Sürü içerisinden bir kuş sıcak, yükselen hava akımını bulduğunda diğerleri onu izler, ısındıkça yükselen hava ile birlikte yükselirler ve sonra süzülürler. Büyük sürüler halinde göç eden kuşların iyi bir termal bulmaları daha kolaydır. Bu yüzden büyük sürüler halinde göç eden kuşlar tek bir kuştan çok daha hızlı ilerlerler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.