TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kedi-köpek tüyünden korkmayın

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2019 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2019 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kedi-köpek tüyünden korkmayın

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Günümüzde özellikle batılı ülkelerde evcil hayvan yetiştiren kişi sayısında artış gözleniyor. Ancak sık sık gündeme hayvan tüyünün zarar verdiği, hatta ciğerlerde kist oluşturduğu söylemleri yaygın olarak görülüyor. Kedi köpek tüyünün zararlı olduğu söylemlerine açıklık getiren Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Evcil hayvanlarınızın bakımını düzenli şekilde yaptırdığınız taktirde size zarar verecek bir durum söz konusu değildir” dedi.

Evcil hayvanlarda akvaryumdaki balıklarının dışında evde hayvan beslemek deyince akla çoğu zaman koltuk ve halılardaki tüyler ile devrilen eşyalar geliyor. Aslında durum hiç de böyle değil. Çünkü günümüzde başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkede bu sevimli dostlarımızın psikolojimiz üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.

Tüm bunların yanında sık sık gündeme hayvan tüyünün zarar verdiği ve ciğerlerde kist oluşturduğu söylemleri kimilerinde endişe yaratıyor.

Kedi-köpek tüylerinin zararlı olması, insanların midesinde ve ciğerlerinde kiste sebep olduğu düşüncesinin insanları hayvanlardan uzaklaştırdığını belirten Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Bazen bu gibi söylemler ile karşılaşıyoruz. Ancak düzenli bakımı yapıldıktan sonra bir sıkıntı olmaz. Bu söylemler sadece insanları hayvanlardan uzaklaştırır. Buna dikkat etmek gerekir” dedi.

Hayvanların dışkılarından hastalıkların bulaşma riski olduğuna değinen Köse, “Kedilerin ve köpeklerin bağırsaklarında yaşayan bir tenya burada larvalarını bırakarak çoğalmaya başlar. Bu durumu yaşayan hayvanın dışkısı insan vücuduyla temas ederse hastalık bulaşma riski vardır. Bulaşan bu yumurtalar insanın vücuduna yerleşir ve burada çoğalarak kist oluşumuna neden olur. Yani hastalığın tüyle alakası yoktur" ifadeleri kullandı.

Evcil hayvan besleyenlerin en çok bakım konusuna dikkat etmesi gerektiğini belirten Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şöyle konuştu;

“Evcil hayvan besleyenler hastalık olsun ya da olmasın 2 ayda bir mutlaka veteriner hekime başvurarak hayvanlarına anti parazit aşısı yaptırması gerekir. Bu şekilde hayvanın sindirim sistemine yerleşen tenyanın larva bırakacak kadar olgunlaşmasının önüne geçilebilir. Oluşan bu yanlış algıdan dolayı hayvanlara karşı bir antipati oluşuyor ve bu da hayvan düşmanlığını besler.

Özellikle insanlar kedi köpek tüylerinin zararlı olduğunu, ciğerde kist yaptığını düşününce bir hayvan antipatisi oluşuyor. 'Dokunamayız, yanından geçemeyiz, yaklaşamam, evimde, sokağımda hayvan besletmem' gibi söylemleri yaratan tehlikeli bir durum açığa çıkar. Bu bir gerçek ki, hayvan sevmeyen insan da sevemez. Bundan dolayı bu tür yanlış bilgileri kafamızdan atacağız. Zamanında alacağımız önlemlerle hastalık zincirinin önüne geçeceğiz"

Günümüzde özellikle batılı ülkelerde yaşlılara ve kimsesiz çocuklara destek bağlamında faaliyet gösteren kuruluşlarda evcil hayvanlara çok sayıda yer veriliyor. Bugün ABD’de bazı eyaletlerde işyerlerinde kedi ve köpek beslemek de serbest bırakılmış. Özellikle Alzheimer hastalarında evcil hayvan ile moral veriliyor.

Ülkelerde gelir düzeyinin artması ve refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte insanlarda evcil hayvanlara olan ilginin arttığı görülüyor. Ayrıca son yıllarda gelişmiş ülkelerde pet sayısında da ciddi artış olduğu gözleniyor. Bugün Dünyada pet ürünleri ve hizmetleri sektörünün büyüklüğü yaklaşık 150 milyar dolar ve burada en büyük pay ise 57 milyar dolar ile ABD'ye ait.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.