TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme engelli çocukların kitap sevgisi

Kütüphane haftası kutlama programı kapsamında görme engellilere yönelik kitap okuma etkinliği düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2019 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2019 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Görme engelli çocukların kitap sevgisi

 

Hande MUŞTU

ADANA(İLKHABER) - Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan ve bir hafta süren Kütüphane Haftası bu yıl 55. Kez kutlanıyor. Kütüphane Haftası dolayısıyla Adana’da bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Düzenlenen etkinliklerden biri olan görme engellilere yönelik kitap okuma ve halk kütüphanesinde görme engellilere verilen hizmetlerin tanıtım programı Adana İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Programa Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulu öğrencileri ve öğretmenleri, Adana’da bulunan Görme Engelliler Dernekleri Üyeleri ve konuk katılımcı olarak Emekli Türkçe Öğretmeni Gülay Etike katıldı.

Etkinlik, Öğretmen Gülay Etike’nin Aziz Nesin’in bir kitabını görme engelli öğrencilere okumasıyla başladı. Daha sonra ise öğrenciler, Adana İl Halk Kütüphanesi’nde görme engelliler için bulunan  kitapları okudular.

Kitap okumanın önemine değinen Gülay Etike, “Çocuklarımız geleceğimizdir. Onların edebiyatı ve sanatı sevmeleri çok önemlidir. Onların gelişimi için bu yüzden kitap okuma alışkanlıklarını kazandırmamız lazım” dedi. Görme engelli çocuklara yaklaşım biçiminede dikkat çeken Etike, “Görme engelli çocuklara yaklaşım biçimi de çok önemli. Onlara acıyarak yaklaşmak çok yanlış bir davranış. Bir eksik arayacaksak bu herkeste var” ifadelerini kullandı.

Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulu’nda yatılı olarak kalan öğrencilerle yakından ilgilenen Fatma Gümürdülü, çocuların kitap okuma alışkanlıkları ve sosyal etkinliklerin önemi üzerinde durdu. Gümürdülü , “Hepsi akşamları çok kitap okuyorlar ve kendilerine çok güveniyorlar. Onlara acıyarak yaklaşmak doğru değil. Onlar çok mutlu ve çok iyi koşullarda yaşıyorlar zaten. Bu tarz etkinliklerin yapılması onlar için daha güzel ve önemli. Bu tür etkinlikler öğrencilerin sosyalleşmesi için çok faydalı oluyor. Bu etkinliklerin sık sık yapılmasını isteriz” şeklinde konuştu.

Kitap okumayı çok seven Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulu 7. Sınıf öğrencisi Azra Akbaba, okumayı çok sevdiğini söyledi. Akbaba, “Kitap okumayı seviyorum. Çünkü okuyunca o romandaki kişilerin  hayatını kendim olarak görüyor ve onları kendi yerime koyarak o olayları ben yaşıyorum gibi hissediyorum. Bu yüzden de kitap okumanın çok güzel ve çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bence herkesin kitap okuması, bunları yaşaması gerekir” diye konuştu.

Kütüphanelerinde bulunan kitap sayısının yetersizliğine dikkat çeken ve birkaç isteğini dile getiren Akbaba konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Halkımızdan okulumuzun kütüphanesine bir sürü kitap gelmesini istiyorum. Okulumuzdaki kütüphanede daha fazla kabartmalı romanlar olmasını istiyorum. Çünkü kütüphanemizdeki roman sayısı yetersiz. Sadece roman olmasa da olur kitap okumayı seven biri için kitap sayısı yetersiz gözüküyor. Ben, bazı yazarlarla tanışmayı çok istiyorum. Sevdiğimiz yazarlarla tanışma imkanı sağlansa çok mutlu olurum”.

Etkinlik görme engelli öğrencilere,  Adana İl Halk Kütüphanesi’nde bulunan sesli ekran okuma programı ve az görebilen ya da renk körü olan kişiler için kullanılan cihazların tanıtılması ile son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.