TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekmek israfı artıyor

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2019 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2019 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ekmek israfı artıyor

 

Bayram BULUT/Özel haber

ADANA (İLKHABER) - Adana Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmus Alparslan, Ekmek israfının önlenebilmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Ekmek israfı dünya genelinde artmaya devam ediyor. Türkiye’de bu israfın yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’de bir yılda israf edilen ekmek sayısı 1.7 milyarı buluyor. Günlük ise, 4 milyon 600 binin üzerinde ekmek çöpe atılıyor. Yaşanan bu gıda israfının önlenmesi için konun uzmanları, çeşitli platformlardan uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılara her gün yenisi ekleniyor. Ancak sonuç aynı şekilde devam ediyor.

SICAK EKMEĞE DİKKAT!

Ekmek israfının önlenebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunu Adana Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmus Alparslan konuştuk. Ekmek israfının önlenebilmesi için neler yapılması gerektiğini tek tek anlatan Alparslan, sıcak ekmeğin soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanması gerektiğini söyledi. Alparslan bunun ekmeğin küflenme süresini kısaltacağını dile getirerek, “Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir, bu da ekmeğin küflenme süresini kısaltır.Evlere ve kurumlara ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmek sofralara, tüketilecek kadar ince dilimler halinde sunulmalıdır.” dedi.

EKMEKLERİ TEKRAR TÜKETİME HAZIR HALE GETİRİLEBİLİRSİNİZ

Ekmeklerin tekrar tüketime hazır hale getirilebilineceğine dikkat çeken Alparslan, “Kurumuş ekmekler, fırında, ekmek kızartma makinesinde ve kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir. Bayat ekmekler, galeta unu ve ya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılarak yine insan gıdası olarak değerlendirilmelidir. Fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretilmemeli ve iade ekmek kabul edilmemelidir. Toplu yemek yenen yerlerdeki rol ekmeğin üstü kapalı veya ambalajlı olarak sunulmalıdır.  Ekmek doğru yöntemlerle muhafaza edilmelidir. Ekmek üretiminde çalışanların tüketicilerin bu konular da bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.

 EKŞİ MAYADA KARIŞIK MİKROORGANİZMA KÜLTÜRLERİ

Başkan Alparslan, ekşi mayada karışık mikroorganizma kültürlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, “Ekşi mayada ise karışık mikroorganizma kültürleri de bulunmaktadır Endüstriyel ekmek mayası, Saccharomyces cerevisiae' dir. Ekşi mayada ise karışık mikroorganizma kültürleri de bulunmaktadır. Mikroorganizmalardaki farklılıklar nedeni ile ekşi maya kullanılarak üretilen ekmekler daha aromatik olmaktadırlar. Bu ekmeklerin glutensiz veya daha sağlıklı olduğu iddiası doğru değildir.” diye konuştu.

ODUN ATEŞİNDE PİŞEN EKMEK

Odun ateşinde pişen ekmek konusuna da vurgu yapan Başkan Alparslan,”Pişirme sırasında ısı kaynağı olan ateşin doğrudan hamur ile ayni ortamda bulunması, yanma sırasında ortaya çıkacak olan is, duman ve benzeri uçucu materyal ile bulaşıya neden olacaktır. Bu da insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Isıtmanın doğrudan hamur ile aynı ortamda olmadığı, dolaylı yapıldığı fırınlarda pişirilen ekmekler tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

TAŞ DEĞİRMEN UNLARI DAHA SAĞLIKLI MIDIR?

Başkan Alparslan, taş değirmenlerde bulunan taşların zamanla aşındığı anlatarak, “Metalden yapılmış valslerden daha yumuşak yapıda olan öğütme taşlar zaman içinde aşınarak una bazı minerallerin bulaşma ihtimalini arttıracaktır. Modern değirmenlerde kullanılan metal esaslı valslerdeki aşınma taşa göre kıyaslanmayacak kadar daha düşük düzeylerdedir. Ayrıca gözenekli taşların mikroorganizma barındırma ihtimalleri metallere göre çok daha yüksektir.” dedi.

  UNDAKİ KATKI MADDELERİ ZARARLI MIDIR?

Una katılan katkı maddelerin zararlı olup olmadığı konusunda da bilgiler veren Başkan Alparslan,  sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ülkemizde gıda maddelerinde ne tip katkıların kullanılacağına dair hususları içeren "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği" bulunmaktadır. Yönetmelikte izin verilen katkı maddelerinin belirlenen dozda kullanımının sakıncalı olmadığı kabul edilir. Ancak ölçüsüz ve kontrolsüz kullanımının sağlığa zararlı olabileceği gerçeği göz önüne alınmalıdır.

BUĞDAYIN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MİDİR?

Türkiye ve Dünya'da buğday ıslahında GDO teknolojisi kullanılmamakta, klasik ıslah teknolojilerinden yararlanılmaktadır Hali hazırda ticarete konu olan buğdaylar GDO'lu değildir. Farklı ülkelerde GDO' lu buğdaylar üzerinde çalışmalar mevcut olmakla birlikte bunlar ticarileşmemiştir.”

 GLUTENSİZ DİYET HANGİ DURUMLARDA UYGULANMALIDIR?

 “Gluten Nedir? Nerelerde Bulunur?” sorularına da açıklık getiren Başkan Alparslan, “Buğday, arpa ve çavdarın yanı sıra yulafta da az miktarda doğal olarak bulunmaktadır. Gluten proteinlerinin vıskoelastikiyet özelliğinden ekmek yapımında hamura elastikiyetini vermek için yararlanılmaktadır. Gluten tüketimi bugüne kadar birçok farklı rahatsızlık ile ilişkilendirilmiştir. Bunlardan en yaygın olanı ve en bilineni çölyak hastalığıdır. Glutensiz diyetler ancak zorunlu hallerde uygulanmalıdır. Sağlam bireylerin uygulaması sakıncalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.