TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kütüphane haftası başladı

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2019 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2019 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kütüphane haftası başladı

Rukiye UYANIK / Hande MUŞTU

ADANA (İLKHABER) – Bu yıl 55.’si düzenlenen ve “Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” temasıyla kutlanan Kütüphane Haftası başladı. Adana Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan Kütüphane Haftası açılış programı Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Programda konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 55.’si düzenlenen Kütüphaneler Haftasının bu yılki temasının, ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ olduğunu ve hafta süresince bu kapsamda Adana genelinde yapılacak etkinliklerin bu tema etrafında yoğunlaşacağını, bir dizi etkinlikle çocuklarımıza, gençlerimize ve her yaştan vatandaşımıza, ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’nü anlatacaklarını söyledi.

Adana İl Halk Kütüphanesinin 7 gün 24 saat açık olduğunu ve kütüphaneden yararlanılması gerektiğine dikkat çeken Vali Demirtaş, “Sevgili Gençler; sizleri kitapla daha fazla buluşturmak için Adana İl Halk Kütüphanemizi, geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren, 7 gün 24 saat hizmet verir hale getirdik. Kütüphanemizde 2018 yılsonu itibariyle 66.595 adet kitap bulunduğunu hatırlatmak istiyorum. Aynı dönemde 18.063 üyesi olan kütüphanemizden 46.571 kitabın ödünç alındığının da altını çizmekte yarar görüyorum. İki milyon vatandaşımızın yaşadığı, bunun dörtte birinin okul çağında olduğu Adana'mızda, kütüphanemizin üye sayısının ve ödünç kitap alışverişinin son derece düşük olduğu meydandadır. Bu sayıyı ve okur niteliğimizi artıracak faaliyetleri çoğaltmalı, bu etkinlikleri yıl geneline yaymalıyız. Velhasıl sürdürebilirlik ilkesini bu hususta da mutlak surette hayata geçirmeliyiz” dedi.

Okumanın önemine de değinen Adana Valisi Mahmut Demirtaş şöyle konuştu;

“Bilinmelidir ki dünyada hiçbir kaynak, sınırsız ve süresiz değildir. Gün gelecek boşa akıttığımız su tükenecek. Petrol kuyuları kuruyacak. Karbondioksitle doldurduğumuz atmosfer, bize soluk aldırmayacak. Yeşil ve mavi yerine beton tercihimiz ise bizleri sonun başlangıcına taşıyacak. Verdiğim örneklerle olumsuz bir tablo çizdiğimin farkındayım. Fakat insanoğlunun kendi eliyle, kendi sonun hazırladığını da hep birlikte görüyoruz. Bu gidişatın sadece ülkemiz için değil,  tüm dünya için geçerli olduğunu korkuyla izliyoruz.

Oysa yaşadığımız bu dünya, bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz, çocuklarımızdan bu dünyayı emanet aldık. Emanetimize sahip çıkmak, onu en iyi biçimde korumak ve sahibine sağ salim, teslim etmek durumundayız. Yani bu doğayı, iklimi, yeşili ve maviyi kısacası dünyayı yaşanabilir ve sürdürülebilir kılmalıyız. Hiçbir şeyi hor kullanmamalı, bizden sonra çocuklarımızın ve torunlarımızın da buralarda yaşayacakları bilincini aklımızdan bir an olsun çıkarmamalıyız.

Kalkınma kavramına gelince, kalkınma sözlüklerde gelişme, olgunlaşma kavramlarının karşılığı olarak tanımlanıyor. Sürdürülebilir kalkınma ise, bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan bir kalkınma modeli olarak ifade ediliyor.

Bu modelde toplumların sadece bugünlerini düşünmeyip geleceklerine yönelik yatırım yapmaları da öngörülüyor. Bu noktada kilit konumdaki kurumlardan biri de hiç kuşkusuz kütüphanelerdir. Kütüphaneler, huzurlu, mutlu, müreffeh, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir ülkenin teminatıdır. Kütüphaneler, birlik, beraberlik, kardeşlik ve sonsuza kadar birlikte yaşama arzusunun filizlenip fidanlaştığı, ormanlara dönüştüğü yerlerdir. Dolayısıyla her yaştan vatandaşımıza kapılarını açan kütüphanelerimiz, kuşakları çatısı altında toplamakla sürdürülebilir kalkınmanın da doğal olarak cereyan ettiği mekânlardır.

Bilesiniz ki sizler, umudumuzsunuz. Sizler, geleceğimizsiniz. Teknolojinin aklın sınırlarını zorladığı bu zaman diliminde, sanal âlemin arka sokaklarında kaybolmayın. Anne-babalarınızın, büyüklerinizin sizler için en korunaklı limanlar olduğunu unutmayın.  Derslerinde başarılı; ailesinde, arkadaşları arasında ve çevresinde sevilen, değer gören bireyler olarak toplumumuzdaki yerlerinizi alınız. Bilinçli, milli ve manevi değerlerine bağlı bireyler olarak yetişiniz. Ruh ve beden gelişiminize mâni teşkil edecek hususlardan uzak durunuz.

Kendinizi iyiye ve güzele sevk edecek hobi ve aktivitelere yönlendiriniz. Bizlere her daim iyiyi, güzeli, doğruyu gösteren en sadık, en vefalı dostlarımız olan kitapları, ellerinizin altından, başınızın ucundan asla eksik etmeyiniz. Bu vesile ile 55. Kütüphaneler Haftası’nın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Hafta boyunca yapılacak etkinliklere tüm vatandaşlarımızı buradan, bir kez daha davet ediyorum”

İl Kültür ve Turizm Müdür Sabri Tari de Adana Merkez Halk Kütüphanesi’nin 486 okuruyla Türkiye’deki ilk 10 kütüphane arasında yer aldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu;

“Kütüphanemiz her yaş grubuna ücretsiz hizmet vermektedir. Yaklaşık 349 bin kitabı 486 bin okuruyla Türkiye’de ilk 10 kütüphane arasında yer almaktadır. Ayrıca sayın cumhurbaşkanımızın başlattığı milli kıraathane halk kıraathaneleri kapsamında Adana’mızda merkez halk kütüphanemiz Kozan Karacaoğlan kütüphanemiz ve Ceyhan halk kütüphanesi öğrencilerimize 7/24 hizmet vermektedir.

Bu yılda bakanlığımız sürdürülebilir kalkınmada kütüphanelerin rolü ile ilgili ana tema olarak bunu belirledi. Bununda ana teması kütüphaneler geçmişle gelecek arasında bağ kurabilecek, Bunlarda gelişen teknolojide her yıl yeni icattan sonra bunların hapsedilmesi kitaplarla ancak mümkün olur.

Teknoloji her geçen gün ilerlemekte. Gelecek kuşaklara geçmişi, tarihimizi aktarmakta en büyük argüman kitaplardır. Bu kapsamla da sürdürülebilir kalkınmada kitaplar çok önemlidir”

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından müzik ve şiir dinletileri yapıldı. Açılışın ardından Vali Demirtaş kütüphane içerisinde yer alan sergiyi gezdi. Ardından kütüphanede kitap okuyan öğrencileri ziyaret edip sohbet etti. 55. Kütüphane Haftası boyunca kitap okuma etkinlikleri, sergiler ve tiyatro gösterileri yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.