TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurum: Petrokimyada söz sahibi olacağız

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2019 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2019 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kurum: Petrokimyada  söz sahibi olacağız

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nde yıllık 450 bin ton üretim yapılacağını, bunun da Türkiye’nin yerli üretim yapıp, hammaddede dışa bağımlılığının da önüne geçeceğini söyledi. Kurum, tesisler tamamlandığında da Türkiye’nin, yıllık 2 milyar dolarlık bir cari açığı kapatıp, 4-5 milyar dolarlık bir gelir elde edeceğini vurguladı.

1.3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

‘Türkiye’nin Enerji Üssü’ sloganıyla Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan; ‘Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ görücüye çıktı. Proje kapsamında bin 341 hektarlık bir alanda 1.3 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilmesi planlanan; ‘Polipropilen Üretim Tesisi’ tanıtıldı. Sadece 10 yılı kapsayan inşaat sürecinde 40 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen; 450 ktpa gücündeki tesisin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Murat Kurum, projenin önemine dikkat çekti.

TÜRKİYE PETROKİMYADA SÖZ SAHİBİ OLACAK

Toplantıda konuşan Bakan Murat Kurum, tesisin tamamlandığında hem Çukurova’nın, hem de Türkiye’nin petrokimya sektöründe söz sahibi olacağının altını çizerek, projenin ortaklık anlaşmasının da 2018 yılında tamamlandığını hatırlattı. Kurum, “Artık vaatler bitti, uygulamaya geçiyoruz. Bu proje Adana’da sanayi, istihdam ve kentin geleceği açısından çok önemli. İstihdam açısından bakıldığında 10 yılda sadece inşaat aşamasında 40 bin kardeşimiz iş sahibi olacak. Tesis hizmete girdiğinde de 10 bin kişi burada doğrudan çalışacak” dedi.

TÜRKİYE’Yİ HER ALANDA ‘LİDER’ YAPACAĞIZ

Yerli üretimi destekleyecek projelerle Türkiye’yi her alanda lider duruma getirmek için çaba gösterdiklerini kaydeden Bakan Kurum, Türkiye’ye ve bu ülke halkına büyük katkılar sağlayacak stratejileri uyguladıklarını anlattı. Kurum, “Bugünü anlamak, düne bakmakla mümkün. Son 16 yılda her alanda bağımsızlık mücadelesi verdik. Dünya 2008’de küresel bir kriz yaşadı. Hamdolsun o kriz döneminde yatırımlarımız hiç kesintiye uğramadı. Avrupa ve Amerika yerinde sayarken, o dönemde biz büyüme rekorları kırdık” diye konuştu.

‘İHA’MIZI ÜRETMESEYDİK AFRİN’DE BAŞARILI OLAMAZDIK

Kurum, “Savunma sanayinde bağımlı haldeydik ama bugün kendi İHA ve SİHA’larımızı üretiyoruz. İHA’ları üretmemiş olsaydık, Afrin’de ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nı yapamaz, başarılı olamazdık. Ekonomide dışa bağımlıydık. Daha önce IMF’ye bağımlı olarak hareket ediyor, kendi kararlarımızı kendimiz alamıyorduk. 23.5 milyar dolar borç ödeyip, ekonomik bağımsızlığımızı kazandık. 236 milyar dolar olan milli gelirimizi 960 milyar dolara taşıdık. Yıllık 36 milyar dolar olan ihracatımızı 160 milyar dolara taşıdık” ifadesini kullandı.

DARBECİLERİN KARŞISINDA ASLAN GİBİ DİKİLİYORUZ

Bakan Murat Kurum, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Eskiden darbe ve cuntalara teslim olana bir ülke vardı. Şimdi darbecileri karşısında aslanlar gibi dikilen, 16 saatte milletiyle birlikte tankların önüne geçip, ‘Dur’ diyen bir Türkiye var. Ağustos ayında tüm ekonomi temellerimizden bağımsız olarak, bir dış şokla karşılaştık. Ekonomik savaş başlattılar ama yerinde müdahalelerimiz sayesinde piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik. Ülkemize yatırımcıların gelip, yeni fabrikaların açıldığı çok önemli bir sürece şahit oluyoruz.”

FİRMALAR DÖVİZDEKİ DALGALARA DİRENECEK

Ceyhan’da hayata geçirilecek olan; ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nde yıllık 450 bin ton üretim yapılacağını, bunun da Türkiye’nin yerli üretim yapıp, hammaddede dışa bağımlılığının da önüne geçeceğini kaydeden Kurum, tesisler tamamlandığında da Türkiye’nin, yıllık 2 milyar dolarlık bir cari açığı kapatıp, 4-5 milyar dolarlık bir gelir elde edeceğini vurguladı. Bakan Kurum, “Dışa bağımlılığımızı azaltacak bu proje, ekonomimizi de her açıdan daha güçlü kılacak. İthal bağımlılığı, tüm sektörlerin direncini kırıyor. Artık bu firmalar, dövizdeki dalgalanmalara karşı dimdik durabilecek.”

EMLAK KATILIM BANKASI TASARRUF SAĞLAYACAK

Emlak Katılım Bankası’nın, sektörel bazda da ithal bağımlılığı azaltacak ihtiyaç duyulan malların Türkiye’de üretilmesinde stratejik bir rol üstleneceğini belirten Kurum, “Sanayicimize bir tesis ya da fabrika kurarken, kullanılan malzemelerdeki ithal oranını düşüreceğiz. Bu oranı düşürmek için gerekirse sanayicilerimizle ortak fabrikalar açacağız. Gerekirse bu süreci teşvik etmek adına her türlü maddi ve teknik desteği de sunacağız. Emlak Katılım Bankası da ithal malların burada üretilmesi için önemli bir süreç yürütecek ve dev projelerle de milyarlarca lira tasarruf sağlanacak” dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da kente yapılacak projelerin önemine değinerek şöyle konuştu;

“Bugün burada Çukurova ve Doğu Akdeniz’in doğal merkezi olan Adana’nın, zengin potansiyeli ve küresel rekabet gücüyle, Marmara’ya alternatif tek endüstri bölgesi olduğunu, bir kez daha gösteriyoruz. Bu bağlamda öncesinde Kerkük-Yumurtalık, sonrasında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol boru hatlarıyla, enerji dünyasında adından söz ettiren ilimiz, bugün 1.341 hektar alan üzerine kurulan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile, ülkemizin enerji üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, bölgemizde yaklaşık 40 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak ve dış ticaret açığının kapatılmasında da önemli bir rol oynayacaktır.

Lansmanını gerçekleştirdiğimiz Poli-propilen Üretim Tesisi de, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgemizde oluşacak kimya kümelenmesinin ilk adımı olacaktır. Kimya endüstrisinde önemli bir çekim merkezi oluşturacak tesisin, bölgemizi ve kentimizi kimya sektöründe bir üst lige taşıyacağına yürekten inanıyorum.

Amacımız, bu ve benzeri devasa yatırımlarla Adana’yı buluşturmaktır. Adana’yı endüstride, tarımda, sanayide, teknolojide, ticarette ve turizmde daha gelişmiş, daha müreffeh bir kent noktasına taşımaktır. Takvimlerin hızla aktığı bugünlerde, milletimizin her bir ferdinin içselleştirdiği, 2023 vizyon hedeflerini ilimiz ölçeğinde hayata geçirmektir”

TÜRKİYE İÇİN OYUN DEĞİŞTİRİCİ HAMLE

Port of Rotterdam Başkan Yardımcısı Rene van der Plas ise, Ceyhan’da hayata geçirilecek olan tesisin, Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Bu yatırımın, Türkiye için oyun değiştirici hamle olduğunu düşünüyoruz. Hem Türk sanayisi, hem de lojistik sektörü için. Bölede yeni petrol ve doğalgaz boru hatları var. Bu haliyle Türkiye, Avrupa ile Asya arasında köprü misyonu görmesi, Ceyhan’ın Ortadoğu ve Afrika’ya sevkiyat yapılabilmesi bence başarının anahtarı. Biz, deneyimlerimizi burada değerlendirmeyi planlıyoruz” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ HIZ KAZANACAK

GS E&C Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kim Yong-Seon da, ‘Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin, Ceyhan ve Türkiye ekonomisinin kalkınmasına güç ve hız vereceğini belirterek,  “Türkiye, petrokimya alanında bir model olacak. Türkiye’de bir bakıma Güney Kore’de uygulanan model hayata geçirilecek. Bu modelin de bölgeye değer katacağına inanıyoruz. Bugün sadece ilk adımı atıyoruz ve nihai hedefe ulaşmak için işbirliğini sonuna kadar sürdüreceğiz” yorumunu yaptı.

CEZAYİR-TÜRKİYE DOSTLUĞU İÇİN ÖNEMLİ

Sonatrach Başkan Yardımcısı Hakkar Toufik de, projenin stratejik bir önemi olduğuna işaret ederek, “Bu proje, Türkiye ve dünyanın bu bölgesinde polipropilen üretimini başlatacak. Kamu-özel sektör ortaklığında kurulacak olan bu tesis, özellikle Sonatrach için çok önemli. Cezayir’in dışında bu kadar yüksek kapasitede kurduğumuz ilk proje. Cezayir ve Türkiye’nin dostluğu ve yurtdışına açılma stratejimizin de önemli bir parçası. Limanın vereceği destek, projemizi daha karlı ve cazip bir hale getirecek” diye konuştu  

15 MİLYAR DOLAR CEBİMİZDE KALACAK

Rönenas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ise, Türkiye’nin polipropilen konusundaki açığını kapatacak olan ‘Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin, sıradan bir üretim tesisi olmadığını, Ortadoğu ve Avrupa’nın merkezinde kritik bir alanda büyük bir düşünenin dışa vurumu olduğu yorumunu yaptı. Ilıcak, “Dünyada bu ölçekte birçok proje var ama birçoğu yatırımcı bulamadığı için hayata geçirilemiyor. Bu tesisle birlikte ülkemizin her yıl 15 milyar dolarla ithal ettiği polipropileni üretecek” dedi.

ADANA PLASTİK ENDÜSTRİSİNİN BAŞKENTİ OLMALI

Ilıcak, “10 milyar dolarlık bir yatırımla 10 bin gencimize istihdam yaratıp, dış ticaret açığımızı da 4 milyar dolar azaltmak zorundayız. Bugün Türkiye’nin 35 milyar dolarlık bir plastik endüstrisi var. Adana’yı, bu sektörün başkenti haline getirmek istiyoruz” diye konuştu. Bugün dünyada ‘ekonomik bir savaş’ olduğunun altını çizen Ilıcak, “Milyarlarca dolarlık bir yatırımdan söz edince insanlar bizim hayal dünyasında yaşadığımızı düşünüyor olabilir. Ama bu hayal değil, gerçek” yorumunu yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.