TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonominin Kalbi Çukurova GİAD’la Adana’da attı

Adana'da Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin organizesi ile gerçekleştirilen 5’inci Çukurova Zirvesi, ekonominin önemli isimlerini bir araya getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2019 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2019 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ekonominin Kalbi Çukurova GİAD’la Adana’da attı

ADANA (İLKHABER) - Adana'da Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin organizesi ile gerçekleştirilen 5’inci Çukurova Zirvesi, ekonominin önemli isimlerini bir araya getirdi. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, "Bir ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarının algısı ne kadar iyiyse, halk ve işletmelerin ekonomiye güveni ne kadar yüksekse, tüketim ve yatırımlar devam eder" dedi.

Adana'da Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD) organizesi ile gerçekleştirilen 5’inci Çukurova Zirvesi, ekonomi alanında dünyaca tanınan önemli isimleri bir araya getirdi. Uluslararası alanda ses getiren Adana'da tek olan zirvede, Türkiye ekonomisinin yeniden yapılanma ve zihinsel dönüşüm süreci değerlendirildi. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılan zirveyi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, çok sayıda sektör temsilcisi, iş insanları , dernek üyeleriyle birlikte yaklaşık bin kişi izledi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği adına pek çok adımı değerlendirdiklerini ifade ederek, "Stratejik sektörlerde yatırımların hızlandığı, yatırımların finansmanı adına yepyeni modellerin devreye girdiği, sermaye piyasasının derinleştiği, ulaştırma, lojistik, enerji gibi vazgeçilmez başlıklarda pek çok çalışmayı takip ediyoruz. Bu süreç, binlerce yıldır üretimin ve ticaretin beşiği konumunda olan Çukurova'dan da yeni başarı hikayeleri çıkarmamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

"EKONOMİYE DUYULAN GÜVENİN ÖNEMİ"

Günümüze kadar yaşanan küresel ve ülkesel ekonomik krizlerin, ekonomiye güven kaybolduğunda uzun ve sancılı bir süreç sonucunda toparlandığını gösterdiğini belirten Sakarya, "Hane halkı ve işletmeler, esnaf, ekonominin bugününe ve geleceğine duydukları güveni kaybetmeye başladıklarında işsiz kalma korkusu tırmanmaya başlar. Bu durumda insanlar tüketmek yerine aşırı tasarrufa yönelir, şirketler de yatırımlarını askıya alır veya tümüyle iptal eder. Bu durum ekonomiyi ağır bir durgunluğa ve krize sürükler. Bu nedenle hükümetler ve ekonomi yönetimi için en temel konu, halkın ve işletmelerin ülke ekonomisine duydukları güveni korumak ve güçlendirmektir" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz ve Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı, “2019 Küresel ve Bölgesel Belirsizliklerin Ortasında Türkiye Ekonomisi” konulu panel gerçekleştirdi. Panelde, dünyanın küreselleşmeden kaynaklanan ekonomik ve jeopolitik değişiminden bahsedildi.

PROF.DR. DARON ACEMOĞLU KALİTELİ BÜYÜMEYİ ANLATTI

Zirvenin son bölümünde ise ‘Dünyada En Çok Alıntı Yapılan İlk 10 Ekonomist’ arasında gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, “Global Ekonomide 2019 Beklentileri ve Türkiye” konusuyla katılımcılarla buluştu. Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Acemoğlu, ‘Yüksek Kaliteli Büyüme” ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Acemoğlu, GSMH’nın istihdam artışına etkisi, sanayi, ticaret ve farklı sektörlerdeki çalışanların yeteneklerini doğru kullanabilecekleri istihdam büyümesine yol açıp, iş yaratılması, belli bir gruba değil tüm grubu etkisi altına alacak ücret artışı, eğitim ve sağlık yatırımların doğru yapılmasının yüksek kaliteli büyümenin ana unsurlarından olduğuna değindi. Suudi Arabistan ve Rusya'nın son yıllarda çok hızlı büyüdüğünü, ancak bu büyümenin kaliteli olmadığını belirten Acemoğlu, Avrupa ve ABD’deki büyümenin de kalitesiz olduğunu ifade etti.

Çin’in son 10 yılda yaşanan büyümeyi devlet kredileri sayesinde elde ettiğini, kredileri teknolojik yatırımlarda kullandığını bildiren Acemoğlu, Türkiye’deki kredilerin ise yatırımlardan çok inşaat sektörüne gitmesini eleştirerek, şöyle dedi:

“Türkiye’de 2009’dan beri sanayide yatırım artışı yok. Hep inşaat. Ekonominin tek büyümesi inşaat  olamaz. Öyle olursa büyüme bir tek tüketime gider, inşaata gider ve sanayide artışa etkisi olmaz. Krediyle büyüyen ekonomi yapısal doğruları bulamazsa, birkaç sene büyür, sonra problemler ortaya çıkar. Sağlıklı büyümek istiyorsak, eğitime, sağlığa, sanayiye, teknolojiye yatırım yaparak büyüyebiliriz. Doğru teknolojileri alıp, doğru kullanırsak yüksek kaliteli büyüme başarılabilir. Üretim ve kaliteli büyüme demokrasi için de güzel bir şey. Demokrasi genelde büyümeyle geliyor. Bunun nedenleri de reform ve yatırım.”

Sunumun ardından Prof. Dr. Acemoğlu'na hediyesini Sözlü ve Sakarya birlikte takdim etti. Zirveye katılanlar, Prof. Dr. Acemoğlu'na kitaplarını imzalatarak öz çekim yaptılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.