TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğal ürünleri tüketiciyle buluşturuyorlar

Geçtiğimiz aylarda kurularak faaliyetlerine başlayan Ekin Tüketim Kooperatifi bünyesinde Doğal Ürünler Satış Mağazası açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2019 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2019 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Doğal ürünleri tüketiciyle buluşturuyorlar

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Geçtiğimiz aylarda kurularak faaliyetlerine başlayan Ekin Tüketim Kooperatifi bünyesinde Doğal Ürünler Satış Mağazası açıldı.

Ülkenin birçok bölgesinden üreticilik yapan kişilerin ürünlerini Adana’da artık bulmak mümkün. Doğal sağlıklı ürünleri aracısız tüketiciyle buluşturmayı ilke edinerek yola çıkan Ekin Tüketim Kooperatifi bünyesinde Doğal Ürünler Satış Mağazası açtı. Adana’nın Seyhan İlçesi Reşat Bey Mahallesi Gazeteci Sinan Tanyıldız Sokağı’nda açılan satış mağazasının ürün yelpazesinde çok sayıda ürün yer alıyor.Kuru bakliyat çeşitlerinden, zeytin ve zeytinyağlarına, peynirlerden, doğal ballara, badem ceviz, şeker sucuğu, yumurta, tam buğday ekmeği ve ekmek çeşitleri gibi saymakla bitmeyen 67 çeşit ürünü reyonlarında tüketiciye sunan Satış Mağazası’nın açılışı yapıldı.

ÜRÜNLERE DOĞAL ÜRÜNLER İKRAM EDİLDİ

Açılışa katılan konuklara doğal ürünler ikram edildi.  Konuyla ilgili bilgi aldığımız Ekin Tüketim Kooperatifi Başkan Yardımcı Yaşar Gökoğlu, kendilerini sağlıklı güvenilir gıdaya ulaşmanın her insanın en doğal hakkı olduğunu savunan bir grup insan olduklarını savundu. Bunun için ilk olarak kooperatiflerini kurduklarını belirten Gökoğlu, kurdukları kooperatif bünyesinde Doğal Ürünler Satış Mağazası açtıklarını anlattı. Amaçlarının insanların bulundukları yerlerde bu hakka ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Gökoğlu, “Bu amaca ulaşmada “Topluluk Destekli Tarım” anlayışını benimsemekteyiz.” dedi.

67 ÜRÜN BULUNUYOR

67 ürünün satış mağazalarında yer aldığını kaydeden Gökoğlu, “Aralık ayının son haftasında kooperatifi kurduk. Yerimizi tuttuk. Kooperatifimizin 47 ortağımız var. En kısa zamanda yüzün üzerine çıkacaktır.  Para kazanalım amacımız yok. Küçük üreticiyi desteklemeyi düşünüyoruz.  Üreticiyi tanıyoruz onu teşvik ediyoruz. Şubat ayında da hangi ürünü hangi üreticiden alacağımızı araştırdık. Üreticilerle temasa geçtik. İlk önce zeytini, zeytin yağını, kuru fasulye ve nohutu, balı ilk önce satın aldık. İki çeşit pekmez bulduk. Dut ve üzüm pekmezi hiçbir katkı maddesi olmaksızın ince eleyip sık dokuyup ürünlerimizi üreticilerden aldık. 67 ürünümüz var. Fiyatlarımız marketlerde satılan organik ürünlerden daha ucuz.” ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜLÜK TEMELLİ

Ekin Tüketim Kooperatifi Başkanı Hasan Pushak’da kooperatifleri ve satış mağazaları hakkında bilgiler verdi. Ekin Tüketim Kooperatifi’nin temel ilkelerini anlatan Pushak, “Yerel ve küçük ölçekli tarımı desteklemeyi amaçlar. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya üyelerinin ve bütün tüketicilerin ulaşabilmesini sağlamaya çalışır. Üretim ve tüketim sürecinde aracıları ortadan kaldırmayı hedefler. Küçük ölçekli ve geleneksel yöntemlerle üretim yapan üreticinin hangi ürünü, nasıl ve ne kadar üreteceğine; bu ürünleri alacak olanlarla birlikte karar verileceği bir ortamın yaratılmasını ister ve bunun için çaba gösterir. Ekin Tüketim Kooperatifi amaçlarını hayata geçirmeye çalışırken her aşamada birlikte düşünmeyi ve birlikte davranmayı yöntem olarak benimser. Şeffaf bir işleyiş içerisinde ve gönüllülük temelinde çalışmayı esas alır.” diye konuştu.

DOĞAL TARIM UYGULAMALARI

İleride olanaklar ölçüsünde çiftçilerle birlikte doğal tarım uygulamaları geliştirme, kooperatife ait üretim çiftlikleri ve kent bostanları geliştirme gibi hedeflerinin olduğunu anlatan Pushak, hedefleri hakkında şunları söyledi;

“Topluluk destekli tarım “gıda üretimi ve tüketimi arasında doğrudan bağlantı kuran, bir çiftlik ve destekçi topluluğu arasındaki karşılıklı bağlılığa dayalı ortaklıktır” şeklinde tanımlanır. Bizler Ekin tüketim kooperatifi olarak bu anlayışın farklı pratik uygulamalarını zaman içerisinde geliştirmeyi planlıyoruz. İleride olanaklar ölçüsünde çiftçilerle birlikte doğal tarım uygulamaları geliştirme, kooperatife ait üretim çiftlikleri ve kent bostanları geliştirme gibi hedeflerimiz vardır. Bu hedeflere ulaşmak zaman alacaktır, ancak daha başlangıçta gıdanın, kooperatif tarafından tanınan ve bilinen üreticiden bilinen özellikleri ile temin edilmesi ve bilinen tüketicilere sunulması “topluluk destekli tarım” programının uygulanmasında atılmış önemli bir adımdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.