TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’ya konuk evi yapılsın talebi

Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, kanser hastası kişilerin barınma sorunu için ‘konuk evi’ yapılması gerektiği söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2019 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2019 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’ya konuk evi yapılsın talebi

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da yıllardan beri yaşanan bir sorun olan kent dışından gelen kanserli hasta yakınlarının yaşadığı barınma sorunu devam ediyor. Birçok aile kalacak yer bulamadığı için sorunlar yaşıyor. Parası olanlar eşyalı evler tutup barınma sorunun gideriyor. Ancak durumu kötü olan vatandaşlar ise, kiraladıkları boş evlere sadece bir yatak katarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu sorun ancak konuk evi yapılarak çözülmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, yaşanan su ciddi sorunun acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.  Belediye Başkan Adaylarının açıklamış oldukları projeleri takip ettiklerini belirten Başkan Yücel, Adana'mızın vizyonu açısından önemli projeleri takdir ettiklerini fakat sosyal projelerin yetersiz olmasını savunarak adayların sosyal sorumluluk projelerinde daha duyarlı olması gerektiğini anlattı. Başkan  Kemal Yücel, şehir dışından tedavi amacı ile gelen kanser hastaları ve aileleri için konukevi yapılması gerektiğini söyledi. Sosyal belediyeciliğin Ramazan döneminde gıda destek paketi dağıtmak veya İftar yemekleri ile sınırlı olmadığını  işaret eden Yücel, kanser hastaları ve aileleri için hazırlanan projeyle hem hastalar hem de hasta yakınlarının kalacak yer sıkıntısı çekmeyeceğini belirtti.

BARINMA SORUNU

Hasta ve hasta refakatçilerinin yaşadığı zorlukların başında barınma sorunu geldiğini vurgulayan Başkan Yücel, “Barınma, yemek ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri onkoloji konukevlerinin, Adana'ya gelen hasta ve hasta yakınları için oluşturulacak konukevinde kalacak hastaların tedavilerinin de düzenli olarak devam etmelerini sağlayacaktır. Evlerin, hasta ve refakatçisine tek kişilik odalarda kalma imkanı sağlayacağını, iki odadan oluşan süit dairelerin de tek hasta kalacak şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Bu odalarda buzdolabı, televizyon, set üstü ocağı ve gün içerisinde kişinin ihtiyaç duyacağı diğer malzemelerin mevcut olması gerekiyor." dedi.

KİRA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Yetişkin ve çocuk kanser hastalarının tedavilerinin yapıldığı hastanelerin çevresinde bulunan evlerin kira fiyatlarının çok astronomik olduğunu savunan Başkan Yücel, "Kanser hastalığı tedavisi oldukça pahalı. Şehir dışından tedavi için gelen hastaların tedavisi 2 ila 5 yıl arasın da sürüyor. Kemoterapi tedavilerinin ardından ilik nakli yapılıyor. Özellikle bu süreçte hastane çevresinde ikamet etmeleri gerekiyor. Bölgede bulunan evlerin kirası yüksek miktarda. Ev kiralayamayan maddi durumu yetersiz hasta yakınları ise bahçede, kafeteryada, koridorda veya hastane mescidinde kalıyor. Hasta ve hasta yakınlarının buralar yerine hijyenik ortamda kalmaları gerekir.” diye konuştu.

TEDAVİ SÜREÇLERİ UZUN

Tedavi süreçlerinin  uzun olmasından dolayı her geçen gün mağduriyetlerin arttığını anımsatan Başkan Yücel, “Kente anormal derecede lösemi ve kanser hastası göçü var. Bir çok şehirden kanser hastaları tedavi için Adana’ya geliyor . Bunun en büyük nedeninin Adana'da kemik iliği nakli yapılan merkezlerin bulunmasıdır. Kanser hastaları yaşama tutunmak için ilimize geliyorlar. Bu süreçte anne refakatçi olarak çocuklarının yanında kalabiliyor. Fakat baba ya da yakını ciddi mağduriyet yaşıyor. Kalacak yerleri yok. asgari ücretle geçimini sağlıyor ya da hiçbir geliri olmayan insanlar. Süreç o kadar uzun ki her geçen gün mağduriyet artıyor. Baba sokakta kalıyor ya da hastane bahçesinde yatıyor." ifadelerini kullandı..

FIRSATÇILIK YAPANLAR VAR

Hasta yakınlarına karşı fırsatçılık yapıldığını anımsatan Başkan Yücel; “Hasta yakınlarının hastane çevresinde kalması gerekiyor. Bunu fırsat bilen bazı kişiler de eşyalı evlerini yüksek fiyata kiraya veriyor. Yüksek kiraların yanı sıra evdeki eşyaların hijyenden çok uzak. Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği olarak belediye başkan adaylarımızdan kamu yararına yer tahsisi istiyoruz. Bunun örneği Ankara, İstanbul, Antalya, Diyarbakır, Kocaeli Şanlıurfa'da var. Adana da neden böyle bir onkoloji konukevi olmasın. Kentimizi yönetecek belediye başkan adaylarımız bu projeyi hayata geçirmeliler." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.