TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale şehitlerine duygulu anma

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2019 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2019 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çanakkale şehitlerine  duygulu anma

Hande MUŞTU – Rukiye UYANIK

ADANA(İLKHABER)-  Adana’da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılında şehitleri anma programı düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören Evliya Çelebi Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Anma törenine Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş ile  Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş,  Adana Yüreğir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Celal Vatanoğlu ve öğrenciler ve öğretmenleri katıldı.

Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin Çanakkale türkülerini seslendirmesi ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını   Celal Vatanoğlu yaptı. Sözlerine şiir okuyarak başlayan Vatanoğlu, “Milletlerin tarihinde milletleri en güzel şekilde anlatan tarihi dönüm noktaları vardır. Türk milletinin bu sınavını kaderini yine kendisini tahin ettiği Çanakkale savaşları ve muhteşem zaferleridir. 104 yıldır bu zaferi niçin en yüksek değerde anıp anlamına yaraşır biçimde kutladığımız şu bazı kavramların anlamında saklıdır. Vatan yani yurt yani yuva yani biz duygusu yani özgürlük ve bayrak. Bu kavramların birleşimlerinden doğan çelik gibi inanç ve bu inancın ispatı olan direniş 20. yy başlarında Türk milletinin kaderini yeniden şekillendirmiştir ” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin çok zor şartlar altında kazanıldığını anlatan Vatanoğlu,  “1. Dünya Savaşının en kritik bölgesi olan Çanakkale Cephesi’nde vurup Türk milletini tarihten silerek yeni bir dünya haritası düşünüyordu. 1915’te şartlar şöyleydi ; Anadolu’nun büyük bir çoğunluğu en temel gıda maddeleri konusunda bir yokluk, yoksulluk çekiyordu. Toprak kaybederek ve sürekli geri çekilerek süre gelen savaşların tesiri ile Anadolu’da bir bıkkınlık, yılgınlık  ve moralsizlik atmosferi vardı. Kara ve deniz ordularının sayısal gücü ve dönemin silah kapasitesi kıyaslandığında yedi düvel diye adlandıran bu emperyalist şebekenin yani İhtilaf Devletlerinin bu savaşı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. İşte tüm bunlara rağmen kazanamadılar ve Çanakkale’mizi geçemediler” diye konuştu.

Celal Vatanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

  “Çanakkale zaferi emperyalizmin o büyük ve korkunç gücünü önce karada sonra da denizde bozguna uğratarak tarihin en haklı ve en büyük direniş zaferini yaşatmıştır çünkü Çanakkale geçilseydi farklı bir dünya şekillenecek ve Türk milleti için milli Kurtuluş Savaşına da imkan kalmayacaktı. İşte küllerimizden yeniden doğduğumuz bu diriliş ve direnişten bu günlere geldik. Çanakkale Savaşlarının büyük komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve canlarını bu cennet vatana feda eden Aziz şehitlerimiz için “Çanakkale Geçilmez!” görevi onurla, şerefle ve adanmışlıkla tamamlanmıştır. “  

Program genç öğrenciler tarafından Çanakkale Zaferi ile ilgili okunan şiirler ve sergilenen tiyatro oyunuyla son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.