TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gıda maddelerini tüketirken bu önerilere dikkat edin

Adana Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmus Alparslan, bilinçli bir tüketicinin gıda maddelerini tüketiminde dikkat etmesi gereken hususları gazetemizin muhabiri Bayram Bulut’a açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2019 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2019 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gıda maddelerini tüketirken  bu önerilere dikkat edin

Bayram BULUT/ÖZEL

 

ADANA (İLKHABER) - Adana Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmus Alparslan, bilinçli bir tüketicinin gıda maddelerini tüketiminde dikkat etmesi gereken hususları gazetemize açıkladı.

 Bilinçli Gıda Tüketimi hakkında bilgiler veren Başkan Alparslan, bilinçli bir gıda tüketicisi olması için öncelikle güvenilir gıdaları tanımalı ve bu gıdalardan günlük uygulanan diyette yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gerektiğini anlattı. Gıdaların etkileri hakkında insanlara bilgi veren iletişim araçları olduğunu belirten Başkan Alparslan, etiketleri doğru okuyabilmenin önemli olduğunu işaret etti. Başkan Alparslan, gıda etiketinde gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktar, saklama koşulları gibi bilgilerin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.

TARİHİ YAKIN OLAN GIDALARI ÖNCE TÜKETMELİYİZ

Üründe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilmiş kayıt veya onay numarasının olup olmadığı kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Alparslan,  “Küflenme, renk ve koku değişikliği varsa böyle gıdaları tadına bile bakmadan iade etmeli veya tüketmemeliyiz. Ambalajı bozulmuş, bombaj yani şişkinlik oluşmuş konserveleri tüketmemeliyiz. Son kullanma tarihi yakın olan gıdaları önce tüketmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

UYGUN KOŞULLARDA SAKLAMAK

Gıdaların üretilmesinden tüketilmesine kadar geçen süreç içerisinde, gıdaları uygun koşullarda saklamak, dışarıdan gelebilecek kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel buluşmaları önlediğine dikkat çeken Başkan Alparslan, tek kullanımlık ambalajların kesinlikle yeniden kullanılmaması gerektiği vurguladı. Gıdaların hazırlığı sırasında, malzemelerin, ortamın, elerin temiz olduğundan emin olması gerektiğini belirten Başkan Alparslan, sözlerine şöyle devam etti;

SEBZE VE MEYVELERİ BOL SU İLE YIKAMALI

“Sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı ve vitaminlerde kayıp olmaması için yıkadıktan ve doğradıktan sonra en kısa sürede tüketmeliyiz. Çiğ et, tavuk ve balık diğer yiyeceklere bakteri bulaştırabilir. Bu ürünleri hazarken ayrı mutfak eşyaları ve kesme tahtaları kullanmalı, başka yemek hazırlığına geçmeden önce ortamı iyice yıkamalıyız. Gıdaların dış yüzeyinin yanmamasına, içinin pişmiş olmasına dikkat etmeliyiz.”  

BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN

Dondurulmuş ürünlerin açıkta değil buzdolabında çözdürülmesi gerektiğini ve bir kez çözülmüş olanın ise bir daha dondurulmamasını şiddetle öneren Başkan Alparslan, “Küflenmiş salça, peynir gibi gıdaların küflü kısımlarını çok derinden almalı veya ürünü tümden atmalıyız. Bir seferde tüketilebilecek kadar gıda hazırlanmalı, gıda israfından kaçınmalıyız.” şeklinde konuştu.

AYRI AYRI BÖLMELERDE DEPOLAYALIM

Başkan Alparslan, Evde Gıdaların uygun muhafazası konusunda da bilgiler vererek, “Nem ve diğer gıdalardan etkilenmemesi için gıdalarımızı üstü kapalı şekilde ayrı kaplarda muhafaza edelim.  Et ve et ürünleri, tavuk balık gibi bozuma riski yüksek gıdaları buzdolabında 0 ila 4 derece arasında muhafaza edelim. Pişirilmeden tüketeceğimiz gıdaları, diğer gıdalardan herhangi bir bulaşma olmaması için ayrı ayrı bölmelerde depolayalım. Yumurtaları yıkamadan buzdolabına yerleştirelim. Satın aldığımız besinleri hemen kullanmayacaksak uygun sıcaklıkta depolayalım. Buzdolabımızı temiz tutalım, soğutma derecesini kontrol edelim.” diye konuştu.

DOLABINDA ÖNERİLEN DEPOLAMA SÜRELERİ

Gıda maddelerinin saklanmasının önerilen depolama sürelerini anlatan Başkan Alparslan, “Peki buz dolabında önerilen depolama süreleri ne kadardır. Şimdi bunlar hakkında da bilgiler verelim. Et buz dolabında 2 ila 5 gün, kıyma 1 ila 2 gün, tavuk 1 ila 2 gün. Balı 1 ila 2 gün, yumurta 3 ila 4 haftadır.  Pişmiş gıdaları eğer hemen tüketmeyeceksek en geç 2 saat içinde buzdolabına kaldıralım ve ihtiyacımız olduğunda sadece tüketeceğimiz kadarını ısıtalım. Kuru yiyecekleri serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklayalım.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.