TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Özcan; “Mesleki pratiğimiz diğer ülkelerden çok daha fazla”

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2019 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2019 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Prof. Dr. Özcan; “Mesleki pratiğimiz diğer ülkelerden çok daha fazla”

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Diş hekimliği alanında dünyanın en önemli organizasyonu olarak bilinen Uluslararası Diş Araştırmaları Birliğince (IADR) kendi alanında ‘Yılın En Seçkin Bilim İnsanı’ seçilen İsviçre'nin Zürih Üniversitesi Dental Biyomateryaller Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mutlu Özcan, "Şu anda geldiğim noktanın önemli bir kısmını Türkiye'de aldığım eğitim ve klinik tecrübeme borçluyum. Mesleki pratiğimiz diğer ülkelerden çok daha fazla. Türkiye'nin eğitimi kesinlikle Avrupa'nın gerisinde değil" dedi.

Uluslararası Diş Araştırmaları Birliğince (IADR) kendi alanında ‘Yılın En Seçkin Bilim İnsanı’ seçilen ve ‘İngiliz Kraliyet Akademisi Diplomatı’ unvanına sahip Prof. Dr. Mutlu Özcan, Adana Diş Hekimleri Odası’nın konuğu olarak Adana’ya geldi.

Adana Diş Hekimleri Odası tarafından düzenlenen panele katılan Prof. Dr. Özcan, kariyeri ve kendisine layık görülen ödüle ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aldığı ödülün haberini Uluslararası Diş Araştırmaları Birliğinden (International Association for Dental Research) kendisine gönderilen bir elektronik postayla öğrendiğini belirten Özcan, kariyerinde daha önce de pek çok ödül ve unvan kazandığını ama bu ödülün anlamının farklı olduğunu söyledi.

Panelde Diş hekimliğinde biyo malzemeler alanında yaptığı çalışmalardan dolayı, ‘Yılın En Seçkin Bilim İnsanı’ seçildiğini anlatan Prof. Dr. Özcan, kariyerinde hakemli dergilerde yayınlanmış 500 civarı makalesi olduğunu belirtti.

Özcan, kariyerinde geldiği noktanın büyük bir kısmını Türkiye’de aldığı eğitim ve klinik tecrübesine borçlu olduğunu belirten Prof. Dr. Özcan, “Ne öğrendiysem Türkiye'de öğrendim, Türkiye'nin eğitimi kesinlikle Avrupa'nın gerisinde değil. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla Türk meslektaşlarımın kendilerine güvenmelerini istiyorum” şeklinde konuştu.

Kariyeri hakkında bilgi veren Zürih Üniversitesi Dental Biyomateryaller Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mutlu Özcan, şöyle konuştu;

“Adana’da ve sizlerle olmak benim için mutluluk. Arkadaşlarımın bana söylediği bir söz ile konuşmama başlamak istiyorum. “Mutlu, sen çok konuşmazsın ama yaptıkların konuşur” derlerdi. Yaşıma göre uzun bir hikayem var. "Başarı asla tesadüf değildir" sözünün yaşayan kanıtı sayılabilirim. Denizli`li ressam bir anne ile doktor bir babanın kızıyım.

Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği tarafından, kendi alanında "Yılın En Seçkin Bilim İnsanı" seçildim. İngiltere, Almanya, Finlandiya, Norveç ve Hollanda`da çeşitli üniversitelerde çalıştım. Sao Paolo, Florida, Hongkong ve Madrid üniversiteleri gibi bir çok tanınmış üniversitelerde onursal profesörlüklerim var.

Başarıya ulaşmak için hayat prensiplerinizin olması gerekiyor. Benim hayat prensiplerimin başında sorumluluk sahibi olmak, çalışkan olmak, dürüst olmak geliyor. Bu üç unsur sizde olursa başarısızlık diye bir şey olacağına ben inanmıyorum. Buna bir de yardımseverliği eklememiz gerekiyor. Bu da çok güzel bir duygudur.

Türkler yurtdışında daha fazla çaba sarf etmeli. Şu anda geldiğim noktanın önemli bir kısmını Türkiye'de aldığım eğitim ve klinik tecrübeme borçluyum. Mesleki pratiğimiz diğer ülkelerden çok daha fazla. Klinik anlamda Türkiye'deki meslektaşlarımın hem pratik, hem teknolojik olarak, gelişmiş ülkelerdeki seviyeden farklı bir görüntü sergilemediğini düşünüyorum. Ancak eğitim sonrası gelişim ve araştırma alanlarında daha iyi seviyeye gelebiliriz.

Türkiye, daha koordine ve derinlikli bir çaba ile dünya çapında çok büyük sesler getirecek proje ve araştırmalara imza atabilir. Ben de yıllardır Türk akademisyenlerle birlikte çalıştım ve her yeni güzel projede yer almaya ve gereken desteği vermeye de hazırım”

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler ise ağız ve diş sağlığında koruyucu hekimliğin önemine değinerek şöyle konuştu;

“Bildiğiniz gibi mezuniyet sonrası eğitimleri çok önemsiyoruz. Mesleğimizle alakalı bilimsel toplantılarımızı farklı konu ve konuklarla sürdürüyoruz. Ağız diş sağlığında koruyucu hekimliğin önceliklerini her platformda dile getiriyoruz.

Çağımız artık insanlarımızın diş kayıplarıyla mücadele etmesi değil, koruyucu hekimlikle rahata erme çağıdır. Bu yıl yurdumuzun kurulmasında Milli Mücadelenin ilk adımının atıldığı 1919’un yüzüncü yılı. Ben Milli Mücadele ruhunun yeni nesillere aktarılması taraftarıyım.

Prof. Dr. Mutlu Özcan hocamız Ulu Önder Atatürk’ün gençliğe hitabesinde tarif ettiği şekilde yetişmiş bir insandır. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir sözünün kanıtı olarak karşımızda duruyor. Bu kadar enternasyonel olup, bu kadar da yurtsever olmayı bir kişilikte birleştirmek kolay olmasa gerek. Edindiği başarı abartı değildir.

Kendisini tebrik ediyorum. Kadın hakları konusunda karşımızda çok pozitif bir örnek var. Bizlere yaşamında kesitler sunacağı gibi başarı yolunda izlememiz gereken önerilerine kulak vereceğiz. Bizlerle birlikte olduğu ve paylaşımları için kendisine çok teşekkür ediyorum”

Prof. Dr. Mutlu Özcan, 1993’te Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl, aynı fakültede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak kariyerine başladı. 1997-1999 yılları arasında Köln Üniversitesinde doktorasını yaptı. 1999’da Marmara Diş Hekimliği Fakültesinde yardımcı doçent oldu. Türkiye’den sonra, Almanya, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve İsviçre’de çalışmalarına devam etti.

2000'li yıllarda uluslararası kongrelerde ödüller kazandı ve Turku (Finlandiya) Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Biyomateryal Kürsüsü ve Oslo’da (Norveç) NIOM Araştırma Enstitüsüne misafir araştırmacı olarak davet edildi.

2002’de Türkiye’de doçentlik unvanını kazandı. Groningen Üniversitesinde 2003 yılında PhD sini tamamladıktan sonra, 2007 yılında aynı fakültede profesör oldu. 2009’da Zürih Üniversitesinde görev yapmaya başladı. Halen bu üniversitede Diş Hekimliği Malzemeleri Bölümü Başkanı olarak devam ediyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.