TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Siyasiler iyi iletişim kurmalı”

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2019 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Siyasiler iyi iletişim kurmalı”

Röportaj: Rukiye UYANIK

 

ADANA (İLKHABER) - Uzman Klinik Psk. Aygül Kılıç ile seçim psikolojisini konuştuk. 31 Mart tarihinde yapılacak seçimlerde seçmenlerin oy vereceği adayları nasıl seçtiğini, seçimlerinde nelerin etken olduğunu, adayların seçmeni nasıl etkilediğini, ve onların da kazanıp kaybetmesine göre nasıl bir psikolojik değişim yaşadıklarını uzmanından dinledik. Seçim psikolojisiyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi Uzman Klinik Psk. Aygül Kılıç ile bütün ayrıntılarıyla konuştuk.

SİZİ BİRAZ TANIYABİLİR MİYİZ?

Adana da Özel Terapi ve AK Ruh Sağlığı Merkezinin kurucusuyum. Çağ üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra BRUSSELS CAPITAL UNIVERSITY’de bütünleşik doktora yapıp Dr.ünvanını almış bulunmaktayım. Psikologluğun danışan tedavi ve iyileştirmenin yanı sıra proje danışmanlığı yapıp birçok kamu kurumlarına projeler yazmakta, işbirliği şeklinde ortak çalışmaları yürütmekteyim . Kliniğin çalışmaları dışında Adana Büyükşehir Belediyesinin kurmuş olduğu göçmenlere yönelik psikososyal destek merkezinde ve Şanlıurfa’da  Suriyeli danışanları tedavi ve terapi edici çalışmalar yapmaktayım.
POLİTİK PSİKOLOJİ VE SİYASAL İLETİŞİM NEDİR ?
Politik Psikoloji; büyük grupların, kitlelerin ve ulusların birbirleriyle olan ilişkilerini ele alarak bu ilişkilerde rol oynayan psikolojik etmenleri değerlendirmektedir. Bununla birlikte, politik psikoloji büyük gruplar ve uluslarla, bunların liderleri arasındaki ilişkilerin psikolojik boyutlarını da incelemektedir  (Güncel Psikoloji). İnsanlarda, gruplara ayrılma ve kendi grubunu diğer gruplardan daha üstün olarak algılama yönünde bir eğilim vardır (Güncel Psikoloji)
Politik Psikoloji; büyük grupların, kitlelerin ve ulusların birbirleriyle olan ilişkilerini ele alarak bu ilişkilerde rol oynayan psikolojik etmenleri değerlendirmektedir.
İnsan davranışı her zaman diğer nesnelerin ve insanların varlığından etkilenir, toplumsaldır. Birey toplumu, toplum da bireyi etkiler. Bir gruba girip bu grupla özdeşleştiğimizde bireysel kimlik yerini sosyal kimliğe bırakır. Bireyler kendilerini üyesi oldukları sosyal grubun özelliklerine göre tanımlamaya başlarlar ve diğer grup üyeleriyle olan benzerliklerine odaklanırlar. Örneğin kendimizi tanımlarken ‘ben komünistim, ben ülkücüyüm, ben x derneğinin üyesiyim, ben müslümanım,ben feministim’ gibi cümleler kullanarak ait hissettiğimiz grubu belirtiriz. Bu ayrım zamanla davranışlarımıza da yansır. Belirli sosyal sınıfların üyeleri olarak, çoğunlukla kitleler halinde hareket etmeye başlarız. Ayrıca Siyaset bilimi, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, antropoloji, gazetecilik, iletişim, tarih, ekonomi, psikoloji, psikiyatri gibi çeşitli alanlarda çalışan bilim adamları ‘Siyaset Psikolojisi’ şemsiyesi altında birleşir ve birlikte çalışırlar. Ayrıca politik psikoloji alanı, psikolojik harp amaçlı da kullanılmaktadır. (Güncel Psikoloji)
YEREL SEÇİMLERDE ADAYLARIN NASIL BİR İLETİŞİM ŞEKLİNE SAHİP OLMALARI GEREKMEKTEDİR?
Siyasetçilere baktığımda en çok dikkat ettiğim şey verdikleri vaatler değil insanlarla nasıl iletişim kurdukları! Belediyecilik diğer birçok başkanlık ve siyasi alandan farklı işliyor. İnsanlar halkın nabzını bilen, iletişim dilinden anlayan, yeri geldiğinde espirili , sıcak kanlı, güler yüzlü, şive yapacak insanları benimsiyorlar. Resmi soğuk bir duruşu olup donuk bir selamlaşma ile tabiri caiz ise cool görünmek isteyen adaylar baştan kaybetmiş oluyor. Bence bir halkın belediye başkanı asli hizmetlerinin sorumlu olduğu kamu hizmetlerinin dışında liderlik vasfına sahip ukalalık ile özgüven arasındaki ince çizgiyi yakalamış, vizyon sahibi, kararlı ve aldığı kararların arkasında durabilecek, halkı benimseyip onlarla olmaktan hoşnut olacak, halkın menfaatlerine öncelik verecek bir yapıya sahip olmalıdır. Projelere yeniliğe açık, ulaşılabilirliği zor olmayan sadece kendini seçen değil halkın tamamına aynı şekilde yaklaşan hep sabit kadro değil de yeni insanların önünü açabilecek hayal gücü kuvvetli olmalıdır.
YEREL SEÇİMLERİN İNSANLAR ÜZERİNDE YARATTIĞI OLUMLU VE OLUMSUZ SONUÇLAR NELERDİR ?
Seçim dönemlerinde en önemli ve ayrım yapılacak nokta; kültürel, eğitimsel, cinsiyet ya da yaş farklılıklarında her ne kadar değişim gösterse de 18 yaş üzeri her insan bir oy hakkına sahip olması  ve  her insanın  kendi içerisinde bir düşüncesi, görüşü olmasıdır . Bu süreçlerde sosyal medya üzerindeki tanıtımlar, broşürler, afişler, araçlardaki reklam şarkı ve hitapları, toplantı ve mitingler ister istemez bir algı çalışması olup insanlar üzerinde etkiler bırakmaktadır. Her ne kadar kişi katılım göstermese de gerek iş  gerek aile ya da sosyal alanda mutlaka yorumları duyacaktır. Bu çalışmalara maruz kalan tarafsız kişiler gürültülerden afişlerden rahatsız olup bir an önce sonlanmasını isteyebilir. Taraflı olan kişiler eğer karşı taraf daha çok reklam ve çalışma yapıyor ise ve anket sonuçları da olumsuz ise bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenebilir .
SOSYAL MEDYANIN SEÇİMLERE ETKİSİ NEDİR ?
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi insan yaşamındaki bir çok alanda kendisini göstermektedir. Gerek iş gerek özel yaşantımızda sosyal medyanın farklı birçok özelliklerinden yararlanıyoruz. Seçim süreçlerinde insanların kendi reklamlarını yapması, yaptıkları çalışmaları, ziyaretleri, toplantıları orada olamayan diğer insanlara aktarabilmesi için en büyük araçlardan bir tanesi . Gerek kendi taraflarından gerek karşı taraftan takip edilerek yapılan birçok şey ortaya sunulmuş oluyor . Aslında bir nevi algı çalışması yapılmış oluyor.  Seçim süreçlerini de kısaltmış oluyor. Çünkü insanlara daha hızlı ve kolay bir biçimde ulaşılıyor. Bu nedenle uzun süreçlerde tanıtımların yapılması gerekmiyor.  
SEÇİMLERDEN SONRA KAZANAN VE KAYBEDENLER NASIL BİR PSİKOLOJİYE SAHİP OLABİLİRLER ?
Seçimlerden sonra kazanan ve kaybeden taraflarda yorucu ve yoğun tempo sonucu tabi ki de etkiler olacaktır. Fakat şüphesiz ki kazanan taraf psikolojik anlamda rahatlayacak yapılacak çalışmalar için hedeflerini önüne koyup ilerlemeye tebrikleri kabul edici bir sürece başlayacaktır  Galibiyet şüphesiz ki her insanın psikolojisini olumlu etkileyecek ve besleyecektir. Fakat kaybeden taraflar da öncelikle başarısız olmanın verdiği kompleks karşı tarafı suçlayıp kendisini tatmin etme süreci içerisinde olacaktır. Bir nevi savunma mekanizmasını devreye koyacaktır. Başarısızlık, kabul görülmeme, yoğun ve yorucu bir durumdan çıkış, insanlara açıklama yapma ve konu üzerinden tartışmalar kişide tükenmişlik, küçük çaplı depresyon hatta uyku sorunlarına bile yol açabilecektir.
VATANDAŞIN OY VERİRKEN ÖNCELİĞİ NEDİR? SİYASET Mİ ? HİSLERİ Mİ , ADAYA OLAN YAKINLIĞI MI ?
Her insanın karakteristik özelliği , önceliği farklıdır fakat şüphesiz ki bir çok insan objektif davranmak yerine özellikle yerel seçimler için kendisine yakın gördüğü kişiyi destekleyecektir. Aday olan kişilerle siyasi yakınlığı da bu durumu destekleyebilir bir gün bir toplantıda tanışması iletişimin sonuncunda aldığı sıcaklık ya da kendi menfaatini etkileyecek ilerideki bir durum da kişinin oyunu etkileyebilir .
VAATLER YERİNE GETİRİLMEDİĞİ ZAMAN VATANDAŞ NELER HİSSEDİYOR?
Seçim sonuçlandığında vatandaş bir şeylerin hemen olmasını bekliyor . En büyük yanlışlardan bir tanesi bu ve bu yüzden hayal kırıklıkları ve pişmanlıklar ortaya çıkıyor. Başkan adayının verdiği vaatler Başkanın divanına oturması ile birlikte asli olarak çalışmaları göz önünde bulundurulur ve yapılması gereken çalışmalar plan ve proje halinde yapılabilmesi için çalışmalara başlanılır. İlk olarak şehrin menfaati göz önünde bulundurulmalıdır. Yollar, köprüler, parklar vs bunlar birkaç ayda olabilecek çalışmalar değildir. İhale, plan, proje yani hizmet alım süreci vardır. Vatandaş bu konularda çok bilgili olmadığı için hemen bir şeylerin olmasını bekliyor. Diğer açıdan bireysel olarak verilmiş işe alma, iş verme veya benzeri vaatler yerine getirilmediğinde kişi pişmanlığa sahip olup öfke oluşturacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.