TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk çimento sektörü 614 milyon dolarlık ihracata ulaştı

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2019 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2019 09:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
  Türk çimento sektörü 614  milyon dolarlık ihracata ulaştı

HABER MERKEZİ- Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, Çimento Sektörü 2018 yılı değerlendirmeleri ve 2019 yılı beklentilerinin yanı sıra sektör önceliklerini paylaştı. Toplantıda ayrıca ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Özgür Yaman ve Aslı Akçamete Güngör tarafından hazırlanan “Bina Maliyetleri Analiz Raporu” çıktıları da anlatıldı.

 

2018 yılı Ocak-Aralık dönemi için açıklanan verilere göre, üyeler tarafından üretilen çimentonun yaklaşık %10’u ihracata konu oldu. Bu dönemdeki toplam ihracatımız bir önceki yıla göre ton bazında %7, değer bazında %16 artışla 614 milyon dolara ulaştı.

12 aylık dönemde sektörün en çok ihracat yaptığı ülke ABD olurken, bu ülkeyi Gana ve İsrail izledi.

 

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2018 yılına baktığımızda iç satışta Ege Bölgesi’nde artış yaşandığını ifade ederek “2018 yılsonu itibariyle ülke çapında faaliyet gösteren 54 entegre tesiste yaklaşık 90 milyon ton kapasiteye ulaştık. Avrupa’nın lideri, dünyanın ilk dört ülkesi içinde yer alan sektörümüzün ihracatta gücünün arttığını görüyoruz. 2019 yılına bu konuda bizleri çok sevindiren bir gelişmeyle başladık. Bu gelişme, gümrük verilerine göre ocak ayı ihracatımızın miktar bazında %100’ün üzerinde, değer bazında ise %85 artmış olmasıdır. Nihat Özdemir, “Hükümetimizin başlattığı Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında bizler çimento sektörü olarak elimizi taşın altına koyduk ve elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Özdemir, Yeni Ekonomik Programda açıklanan %2,7 büyümeye paralel olarak çimento sektörünün de %2-%3 oranında büyümesini beklediklerini ifade etti.

 

Yabancılara konut satışlarında yüzde 78 artış yaşandı

2018’in ilk 9 ayında kamu ve özel sektörün inşaat harcamaları cari fiyatlarla 481 milyar TL olarak gerçekleşti. Cari fiyatlarla %23 oranında büyüme yaşandı. 2018 yılında, konut satışları %2,4 azalışla 1 milyon 370 bin adet oldu. Yine aynı dönemde, yabancılara konut satışında yüzde 78 artış gerçekleşti. Bu gelişmelere bağlı olarak inşaat sektörünün 2019 yılının özellikle üçüncü ve dördüncü çeyreğinde toparlanması beklenmektedir.

 

Kırsal Kesim Yollarda Beton yollar, asfalt yollara göre %40 daha ekonomik ve 3-4 kat daha uzun ömürlü

Beton Yol ve Beton Bariyer projelerinin Türkiye için yerli bir çözüm olduğunu vurgulayan Nihat Özdemir, Beton bariyerlerin, bölünmüş yollarda %90 oranında araçların karşı şeride geçmesini engelleyerek ölümlü kazaları azalttığını söyledi.

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir “Dünya Sağlık Örgütü 2018 Yılı Yol Güvenliği Raporu’nda belirtildiği üzere Dünya Bankası verilerine göre trafik kazalarının her yıl ülkemize verdiği zarar 39 Milyar TL’dir. Beton bariyerler trafik kazalarını %20 azaltmanın yanı sıra ekonomimize 8 Milyar TL tasarruf sağlayacaktır.” diye konuştu.

 

Türk Çimento Sektörü Sıfır Atık Projesini Destekliyor

Her yıl 800 bin ton geri dönüştürülemeyen endüstriyel atıklar, fabrikalarımızda bertaraf edildi ve çevremizin korunmasına büyük katkı sağlandı. Kapasitemizi daha da artırabilmek için Kamu ihale mevzuatında yapılacak değişikliklerle Belediyelerin uzun süre (40-50 yıl) sözleşme yapmasına imkan sağlanabilir. Atıktan türetilmiş yakıtların çimento sektöründe kullanılmasıyla 3 milyon tona yakın kömürün ithalatını önlenerek, her yıl 300 milyon dolar cari açığımız azaltılabilir. Böylece bu yöntemle depolanan çöp miktarını yüzde 60’lara kadar düşürmek mümkündür.

Özdemir, konuyla ilgili son olarak “2018 yılında ülkemizin en önemli projelerinden olan ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürüyen sıfır atık felsefesine biz de sektör olarak destek veriyoruz” dedi.

 

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman yaptığı sunumda, “Betonarme binaların doğru tasarlanıp inşa edildiğinde çok güvenilir ve sağlam yapılar olduğunu ifade ederken aynı zamanda ekonomik olması bakımından tercih edilmektedir” dedi. Yaman, “bir deprem ülkesi olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Geçtiğimiz ay Kartal'da yaşanan üzücü olaydan gerekli derslerin çıkarılması önemlidir” diyerek betonarme yapılar inşa edilirken konusunda uzman kişi ve kuruluşlara mutlaka danışılması gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.