TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bahar yorgunluğunu nasıl atlatırız?

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2019 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2019 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bahar yorgunluğunu nasıl atlatırız?

(ÖZEL HABER)

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) – İlkbaharın gelmesi ile birlikte doğa yeniden canlanmaya başladı. Kışın sona ermesi ve havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte insanların üzerine bir ağırlık çökmeye başlar. Mevsim dönüşlerinde hissedilen bir takım ruhsal ve bedensel belirtiler ‘Bahar Yorgunluğu’ olarak bilinir ve Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kendini daha fazla hissettirir.

Uzmanlar, bu durumun her ne kadar değişen hava koşullarına bağlansa da, uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması ve başka bir sorun olup olmadığının araştırılması gerektiğine değiniyor.

Bahar aylarında hissedilen yorgunluğun etkilerinin sağlıklı beslenmeyle azaltılabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, özellikle soğuk havalardan sıcak havalara geçilen bahar mevsiminde sık sık yorgunluk şikâyetlerinin olabileceğini söylüyor.

Kışın sona ermesi ve sıcak mevsim olan bahar mevsiminde, vücudumuzun daha aktif olması gerekirken, dengesiz beslenme veya vitamin eksikliğinden kaynaklı yorgunluğun artacağına dikkat çeken Şenses; “Bahar yorgunluğu, mevsim dönüşlerinde hissedilen bir takım ruhsal ve bedensel belirtilerdir. Özellikle kış aylarının sona ermesiyle birlikte, havaların ısınması, doğanın uyanması ve havaya salınan bin bir bitki kokusuyla birlikte birçoğumuzun üzerinde bir ağırlık oluşur. Sabahları uyanmak ise çok daha zor olur. Bunun yanında çalışırken de bir isteksizlik durumu olur. Burada vitamin eksikliği veya başka bir sorun var mı ona bakmak gerekir” dedi.

Mevsim geçişlerini rahat atlatmak ve sağlıklı kalmak için beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, şu önerilerde bulundu;

“Her mevsim geçişlerinde, özellikle soğuk havalardan sıcak havalara geçtiğimiz bahar mevsiminde sık sık yorgunluktan şikâyet ederiz. Bu nedenle bahar yorgunluğundan kurtulmak için sağlıklı beslenme çok önemli.

Şuan kış mevsimi her ne kadar soğuklar halen olsa da geçti diyebiliriz. Baharın belirtisi cemreler düşmeye başladı ve havaların ısınmasını hissetmeye başladık. Bunu doğanın yeniden canlanmaya başladığından da görüyoruz. Ancak bizlerde ise bir yorgunluk, uyku hali, enerji düşüklüğü gibi belirtiler ortaya çıkmaya başladı. Bu bakımdan bazı önerilerde bulunmakta fayda var.

“KAHVALTIYI GÖZARDI ETMEYİN”

Birçok kişi bahar aylarında yataktan uyanmakta zorlanıyordur. O bakımdan güne zinde başlamanın ilk kuralı kahvaltı yapmaktır. Tabi, kahvaltıda hafif ama tok tutan besinler tercih etmek gerekiyor. Klasik daha rahata gelen poğaça, börek, pasta yerine hem protein hem de lif açısından zengin besinler tercih ederek vücudumuza daha uzun süren tokluklar yaşatabiliriz.

Protein vücudumuz için her zaman gereklidir. Protein açısından zengin peynir, yumurta, süt gibi besinler kahvaltının baş tacı olmalı; lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek veya yulaf ezmesi ile tamamlanmalı; vitamin ve mineral için domates, salatalık, yeşillikler veya meyve ile zenginleştirilmelidir.

“ARA ÖĞÜN YAPABİLRİSİNİZ”

Üstünüze çöken ağırlık metabolizmanızı da yavaşlatacaktır. Yavaşlayan metabolizmanızı en iyi hızlandırma yöntemlerinden biri ara öğün yapmaktır. Ara öğünde meyve tercih edebilirsiniz. Kahvaltı ve öğle yemeği arasına ekleyebileceğiniz ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler enerjinizi yükseltmeye ve yorgunluğunuzu gidermeye yardımcı olacak önemli gıdalardır. Ana öğünlerde sebzeyi ara öğünlerde ise meyveyi tercih edebilirsiniz.

ÇEŞİTLİLİK ÖNEMLİ

Çeşitlik beslenmede önemlidir. Renkli beslendiğinizde aldığınız vitamin, mineral ve antioksidan çeşitliliğini arttırarak hem vücut direncinizi arttırır, hem de yorgunlukla baş etmeyi daha kolay hale getirirsiniz. O nedenle çeşitliliğe önem verin

D VİTAMİNİ ALIN

D vitamini değerleri düşük olan kişilerin, yorgunluğa meyilli olması sık görülen bir durumdur. D vitamininin en iyi kaynağı ise doğal olan güneş ışığıdır. Ayrıca D vitamini mutluluk hormonunun salgılanmasına da yardımcı olur. Güneşin yüzünü göstermeye başladığı bahar aylarında, güneşlenmeye dikkat edin. Ayrıca kandaki D vitamini değerlerine baktırarak gerekli ise takviye de yapabilirsiniz.

YAĞLI VE ŞEKERİ YÜKSEK BESİNLER YORGUNLUĞU ARTIRIR

Kalorisi, yağı ve şekeri yüksek besinler anlık mutluluk sağlasa da, bedenimizdeki yorgunluk hissini pekiştirir. Kan şekerindeki dalgalanmalar nedeniyle, hem daha fazla yemek yememize neden olur, hem de yedikçe mutsuzluğumuzu arttırır. Bu nedenle bunlardan uzak durmakta fayda var.

PROBİYORTİKLER ÇOK YARARLI

Mutluluk hormonlarımızın çoğu bağırsakta bulunan iyi huylu bakteriler tarafından yapılıyor. Bu nedenle onların sayısını arttıracak beslenme çok önemlidir. İşte o zaman probiyotikler sağlıklı beslenme için çak yararlı olacaktır. Bunlarda da kefir veya ev yapımı yoğurt bulunmaz bir kaynaktır. Beslenmenize yoğurt ve kefir ekleyerek iyi bakterilerin sayısını arttırabilirsiniz.

HAREKET ÖENMLİ

Sağlıklı yaşamın kaynağında her zaman spor yatar. Sporun mutluluk hormonlarını arttırdığını biliyoruz. Günün koşturmacası içerisinde spora hiç vakit yok diyorsanız, sabah biraz erken kalkarak 20 dakikalık hafif yürüyüş yapmanız, sonraki günlerde yataktan kalkmanızı daha kolaylaştıracaktır. Bunu yapamıyorsanız gün içerisinde 20 dakikadan fazla yürüyüş yapmaya gayret edin. Günlük 10 bin adım atmanız faydalı olacaktır.

SU HAYATTIR

Su, hayatımızın en önemli ihtiyaç duyduğu bir gereksinimdir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmek gerekiyor. Ancak kafein içeren gıdaların aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır. Bunlar yerine metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kuşburnu çayı gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca tuza dikkat! Aşırı tuzun vücutta ödem yapacağı ve yorgunluk hissini arttıracağı unutmayın.

DÜZENLİ UYKU

Düzenli ve sağlıklı uyku vücudun kendini yenilemesine yardımcı olur. Günlük 6-8 saat uyku vücudun yeni günü daha enerjik karşılamasını sağlar. Çok geç saatlerde yatmamaya özen gösterin. Ayrıca karanlık ortamda gerçekleşen uykunun kalitesinin daha fazla olduğunu unutmayın.

“KİLONUZ İDEAL OLANDAN FAZLA OLMAMALI”

Beden kitle indeksi dediğimiz kilonuzun boyun karesine (kilo / boy 2) oranı ile elde edilen değerin yaşınıza ve cinsiyetinize uygun olup olmadığını kontrol edin. Kilo kontrolü her zaman önemlidir”

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.