TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arılar zarar görmesin

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2019 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2019 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Arılar zarar görmesin

Serhat ŞANLI / Hande MUŞTU

ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin önemli tarım bölgesi Çukurova’da başlayan ilaçlama sezonu, beraberinde tarım için önemli yer teşkil eden arıların durumu da getirdi. İlaçlama yapılırken arıların zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Semih Karademir, “Hastalık ve zararlılarda ilaç seçimi yapılırken arılarda etkisi olmayan, minimum etkisi olan ilaçların seçilmesine ve ilaçlama saatlerine özen gösterilmelidir” dedi.

Arıların tarımsal alanda büyük önem taşıdı tüm Dünya tarafından biliniyor. Yapılan araştırmalara insanların besinlerinin büyük bir bölümünün arıların tozlaşması sayesinde elde ediliyor.

Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltiyor. Ayrıca böceklerce sağlanan tozlaşma, özellikle çekirdekli meyvelerde meyve verimini yüzde 40 civarında artırıyor.

Baharın gelmesi ile birlikte Türkiye’nin önemli tarım bölgesi Çukurova’da hummalı bir çalışma içerisine girdi. Tarla bitkilerinde ekim, gübreleme ve erkenci sert çekirdekli bahçe bitkilerinde ilaçlama zamanı geldi. Bu bağlamda emici zararlılara ve hastalıklara karşı ilaçlama yapılırken, arı popülasyonunun da zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

“ARILAR OLMAZSA, HAYAT DA OLMAZ”

Tarımda büyük öneme sahip arıların tarım için önemine dikkat çeken önceki dönem Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Arılar, bizim için olmazsa olmazımızdır. Bitkilerimizin tozlaşmasını sağlayan önemli canlılardır. Yani ürünü elde etmemizi sağlar. Arılar olmazsa hasat olmaz, arılar olmazsa ürün yetişmez, arılar olmazsa hayat durur. Arılar bizim her şeyimizdir” dedi.

“ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ OLAN İLAÇLARA DİKKAT EDİN”

Belli hastalıkları kontrol altına almak için yapılan ilaçlamalar içerisinde arıları ne öldürücü etkisi olan ilaçların kullanıldığını belirten Karademir, “Şimdi ovadaki tarımsal üretimi incelediğimiz zaman şu an ilaçlamamalar açısından sert çekirdekli dediğimiz erik, nektarin, şeftali, kayısı ile başlayan bir ilaçlama sezonuna girdik. Burada emici böceklere ve normal koşullarda belli hastalıkları kontrol altına almak için yapılan ilaçlamalar oluyor. Bu ilaçlamalar içerisinde özellikle arıları ne yazık ki öldürücü etkisi olan ilaçlar kullanılmakta” ifadesi kullandı.

Arı ölümlerinin olmaması gerektiğini ve bu bağlamda alınması gereken konulara dikkat çeken Karademir, şöyle konuştu;

“İlaçlamada bazı konulara dikkat çekmek gerekiyor. Şimdi özellikle işte nektarin şeftali ile başlayan daha sonrasında da narenciye ile devam eden ilaçlama sezonlarında üreticilerimizin ve teknik danışman arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken bir iki husus var. Bunu kamuoyuna bildirmekte, kamuoyu ile paylaşmakta fayda vardır.

“TARIMSAL ÜRETİMDE ARILAR ÇOK ÖNEMLİ”

Şimdi bir kere olmazsa olmazımız arılar, biz ne diyoruz her zaman arılar olmazsa hasat olmaz, arılar olmazsa ürün yetişmez, arılar olmazsa hayat durur. Arılar bizim her şeyimizdir. Yapılan araştırmalarda arıların olmadığı bir üretimde verimlerin çok düşük olduğu, bazı ürünlerde özellikle tozlaşma gerektiren çeşitlerde tozlaşma gerektiren türlerde üretimin yapılamadığı ortaya çıkmıştır. O açıdan insan yaşamında ve tarımsal üretimde arılar oldukça önem arz etmektedir.

“ARILARSA ETKİSİ OLMAYAN İLAÇLARI KULLANIN”

Ne yapmalıyız? İşte çiçeklenme döneminde mecburen bazı zararlar için ilaçlama yapmak durumunda kalıyoruz. Bu ilaçlamaları yaparken üreticilerimizin, danışman arkadaşlarımızın yani köylüler ve bizim bu işte danışmanlık hizmeti veren ziraat mühendisi arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken konular:

Mümkün olduğunca hastalık ve zararlılarda ilaç seçimi yapılırken arılarda zehri olmayan veya arılarda etkisi olmayan, minimum etkisi olan ilaçların seçilmesine özen gösterilmelidir. 

“SABAH ERKEN VE AKŞAM GEÇ SAATLERDE İLAÇLAMA YAPIN”

Mümkün olduğunca biz biliriz ki şu aralar havalar soğuk olmasından dolayı arılar sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde tozlaşma yapamıyor veya hayati faaliyetlerini sürdürmek için kovanlarından dışarı çıkmıyordur veya akşam kovanlarına geri dönüyordur.

İlaçlama için sabah erken saatler ve akşam geç saatler tercih edilir ise bugünlerde o zaman aralıkları içerisinde arı popülasyonu minimum olacağından arıların ölümünün önüne geçmiş olabiliriz. Yapılması gereken teknik teşkilat açısından önemli bir olay var.

“İLAÇLAMA YAPILACAĞI ZAMAN ARILAR DIŞARI ÇIKARILMAMALI”

Geçtiğimiz yıl Adana’da tarım il müdürlüğünün ve ziraat mühendisleri odasının ortak akıl toplantısıyla yapmış olduğumuz tartışmalar sonunda üreticilerimize haftanın belirli günlerde ilaçlama yapmalarını önererekten o bölgede varsa arıcılık ve arıcılık üretimi yapan arı yetiştiricilerine haftanın belirli günlerinde ilaçlama yapılacağından mümkünse kovanlardan arıların çıkarılmamasını sağlayarak arı ölümlerinin önlerine geçtik.

“KONUNUN MUHATAPLARI ARASINDA KOORDİNASYON SAĞLANMALI”

Bu konuda geçtiğimiz yıl Adana olarak başarılı bir sınav verdiğimizi düşünüyoruz. Burada teknik teşkilat, tarım il müdürlüğümüz odamız, ziraat mühendisleri odası ve odamıza bağlı danışmanlarımız ve üreticilerimizin işbirliği ile bu üç grubun koordinasyonu sağlandığında arı ölümlerinin tarımsal üretim aşamasındaki mutlak suretle en minimum etkilerinin olabileceğini en az şekilde zarar göreceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Eğer biz buna dikkat edemezsek burada bulunabilecek tüm kovanların hepsinin ölümüyle sonuçlanabilir yaptığımız faaliyet, o açıdandır ki bu konularda çok dikkatli davranıyoruz.

“ARILAR VERİM VE KALİTEYİ ARTIRIR”

İlaçlama saatlerinin ve ilaçlarımızı özenle seçerekten bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. En başta söylediğimiz gibi hem bal arı sütü ve ya bunların türevleri açısından önemli hem de tozlaşma açısından önemli. Tozlaşmanın gerçekleşmediği bir bahçede çeşidin tozlaşma ihtiyacı varsa tozlaşmanın olmadığı bir bahçede verim ve kaliteden söz edilemez”

Üretici Okan Bütünay, ilaçlama konusunda çok hassas davrandıklarını ve arıların kendileri için çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu;

“Arıların önemini biz de çok iyi biliyoruz. Ürünlerimiz onlar sayesinde iyi yetiştiriyoruz. O bakımdan ziraat mühendislerimizin bize önerdiği gibi davranıyoruz. İlaçlamayı özellikle arıların olmadığı sabah erken ve akşam geç saatlerde yapıyoruz.

Ayrıca arı kovalarını getirip arazilerimize bırakmak istediklerinde elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Böyle olunca arıcılarla birlikte çalıştığımız zaman ürünlerimi daha kaliteli oluyor. Arıcıları ilaçlama yapmadan önce uyarıyoruz kovanlarını kapatmaları için. Arı ölümlerini de engellemiş oluyoruz. Arı gerçekten önemli hayatımızın bir parçası”

Türkiye’de İlk büyük ölümler 2006-2007 yılında Trakya’da yaşandı. 2017 yılında Adana’da, 2018 başlarında Bursa civarında ve Trakya bölgesinde ciddi arı ölümleri yaşandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.