TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Polen alerjisine karşı dikkat!

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2019 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2019 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Polen alerjisine karşı dikkat!

Serhat Şanlı / Rukiye UYANIK

(ÖZEL HABER)

ADANA (İLKHABER) - İlkbaharın gelmesi ile birlikte doğa adeta yeniden canlanır. Doğanın canlanması ile birlikte havada uçuşan polenlerin ve tozların artması özellikle alerjisi olanlarda hapşırma, gözlerde sulanma gibi alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar 'bahar alerjisi' ya da ‘polen alerjisi’ olarak adlandırılır.

Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çok sık rastlanan polen alerjisine karşı uyarıda bulunan uzmanlar, alerjisi olanların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muhsin İnal, ilkbahar ile birlikte havaların ısınmaya başlamasıyla ortaya çıkan ve havaya yayılan polenlerin, alerjisi olan kişilerde, hapşırma, burun kaşınması, gözlerde kızarıklık ve gözlerde sulanma gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söylüyor.

Özellikle genetik alerjik yatkınlığı olan kişiler normal bireylere göre bu dönemlerin daha sıkıntılı olabileceğine dikkat Çeken Dr. İnal, “Bahar alerjisi cilt, göz, burun, boğaz ve solunum yollarına temasla bu organlarımızda reaksiyon vererek bize sorun yaratır. Bebeklerde ve ileri yaşlarda daha az görülür. Atopik bünye dediğimiz, genetik alerjik yatkınlığı olan kişiler normal bireylere göre bu dönemi daha sıkıntılı atlatırlar” şeklinde konuştu.

Polen alerjisine karşı korunmak için önerilerde de bulunan Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muhsin İnal, şöyle konuştu;

“Hepimizin bildiği gibi bahar gelince Mart, Nisan, Mayıs aylarında doğa uyanıp, çiçekler açınca çevreye yoğun miktarda polen dediğimiz alerjenler yayılır. Bu polenlerin insanlara temasıyla alerjik reaksiyonlar görülmeye başlar.

Bahar kendini gösterdi. Çukurova’da büyük bir alana sahip narenciye, diğer meyve ağaçlarının çiçek açması, meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerinin tam çiçeklenme dönemine girmekteyiz. Özellikle narenciye bahçelerinin çiçek açması ile birlikte tüm Adana’yı müthiş bir koku sarar. Ancak beraberinde yoğun bir polen akımı başlar.

Bebeklerde ve ileri yaşlarda daha az görülür. Atopik bünye dediğimiz, genetik alerjik yatkınlığı olan kişiler normal bireylere göre bu dönemi daha sıkıntılı atlatırlar. 

“HAYAT KONFORUNU BOZAR”

Bahar alerjisi halk arasında ’Saman Nezlesi‘ olarak bilinen biçimiyle karşımıza en sık çıkar. Polenlerin burun mukozasıyla temasında sonra, ödem mukoid akıntı, burun tıkanıklığı aksırık, tıksırık gibi şikayetler olur. Kişinin hayat konforu bozulur.

Elinde mendille yüzü gözü şişmiş, burun kızarık perişan bir görünüme bürünür. Hastalığın yaygınlığı oldukça yüksektir, toplumun yaklaşık beşte birinin alerjik rinite yakalandığı bilinmektedir.

Başka bir biçimi olan Alerjik konjonktivit, gözlerde kaşıntı kızarıklık ve sulanma şeklinde görülür. Bazen o kadar kaşıntılı olur ki kişi gözleri şiş kızarık görme kalitesi bozulmuş, madde bağımlısı gibi görünür.

Bunlardan daha sıkıntılı olanı ise Alerjik Astım Bronşit vakalarıdır. Polenlerin veya diğer alerjenlerin solunum yolları ve akciğer dokusunda oluşturduğu reaksiyona bağlı olarak kişide nefes darlığı, öksürük, halsizlik bazen de ciddi solunum sıkıntısı meydana gelmektedir. Toplumda özellikle çocukluk çağında sık görülen bir hastalık olan astım, yetişkinlerin yüzde 5’ini, çocukların ise yaklaşık yüzde 10’unu etkiler.

Bahar alerjisi yukarıda söylediğimiz şikayetlere ek olarak, yaygın histamin salınımından kişide uyuşukluk halsizlik keyifsizlik yapar. Adeta hayat enerjimizi azaltır tembel mutsuz bireylere dönüştürür.

Tedavi öncelikle allerjenden, yani yoğun polen olan bölgelerden uzak durmakla başlar. Atopik veya hassas bir bünyemiz varsa daha önceden kullandığınız ilaçları doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde kullanmanız icap eder.

Genel olarak tedavide antihistaminikler, kortizoller ve aşı uygulamaları vardır. Bazı inatçı vakalarda aşı uygulamaları iyi sonuçlar verse de, her zaman tam şifa olamayabiliyor. Yine de günümüzde mevcut ilaçlarla ve doktorunuzun tavsiyesine uyumlu hastalarda yüksek oranda şifa görüyoruz.

KORUNMADA TAVSİYE EDEBİLECEĞİMİZ PRATİK ÖNLEMLER

Sabahın erken saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerekliyse gözlük takın.

Polenlerin açık havada bulunduğunu unutmayarak açık havada uzun süre kalmayın, piknik yapmayın veya kısa süreli yapın.

“SABAH ERKEN SAATLERDE EVİNİZİ HAVALANDIRIN”

Kapalı ortamlardaki havanın da mümkün olduğunca polenlerden arındırılması gerektiği için mümkünse evde ve arabada filtreli havalandırma veya hava temizleme cihazı kullanın. Bu cihazların filtrelerini sık sık temizleyin.

Akşamları eve gelince kıyafetlerinizi değiştirin veya duş alın. Evinizi polen mevsiminde sabah erken saatte havalandırmayın”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.