TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Minikler ‘Ebru’ sanatını öğreniyor

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2019 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2019 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Minikler ‘Ebru’ sanatını öğreniyor

Firdevs ARSLAN

ADANA (İLKHABER) - Adana Yüreğir Vehbi Necip Savaşan İlkokulu öğrencileri, ETWİNNİG kapsamında ‘Unutulan Sanatların İzinde’ adlı projede, ‘Ebru Sanatını Öğreniyorum’ faaliyeti gerçekleştirdi.

Okulun 3/E sınıfı öğrencileri Sınıf Öğretmeni Servet Uçar ile birlikte Ebru sanatını yaparak ve yaşayarak öğrendi. Proje ile minikler, bir yandan ilk kez Ebru sanatı ile tanışırken, bir yandan da hayallerini resmetti.

Projenin önemine değinen Sınıf Öğretmeni Servet Uçar, “Modernleşme ve kentleşme sürecini hızla yaşadığımız bu dönemde, her geçen gün geleneklerimizi kaybetmekle yüz yüze kalıyoruz. Aslında geleneklerimiz, geleceğimizi şekillendirmede de bizler için bir bakıma yol gösterir. Geleneklerimizi tekrar hatırlama ve kültürümüze sahip çıkması açısından hazırlanan bu projeleri önemsiyor ve sahipleniyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımıza kültürümüzde önemli yeri olan ‘Ebru’ sanatını şimdiden öğreterek, ileriki süreçte onların da gelecek uşaklara aktarmasını sağlamış olacağız” dedi.

Ebru sanatı, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve su üzerine, fırça darbeleri ve yardımcı aletlerle yapılan desenlerin, kağıt üzerine aktarılmasıdır. Osmanlı döneminde de önemli bir iş kolu olan ebru sanatı, Avrupa’da, Türk kağıdı olarak yer almıştır.

Belgelenmiş ilk ebru örneği ise 16. yüzyıla aittir ve Ebru sanatı konusunda kaleme alınmış Türkçe en eski eser, 1615 yılından sonra yazıldığı bilinen Tertib-i Risale-i Ebri’dir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.