TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Girişimcilikte yeni bir soluk

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2019 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2019 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Girişimcilikte yeni bir soluk

(ÖZEL RÖPORTAJ)

Rukiye Uyanık- Hande Muştu

ADANA(İLKHABER)- Türkiye'de girişimcilik hareketlerinin önemi her geçen gün artıyor. Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki fikirleri hayata geçirmek fırsat kollamakla birlikte, işin uzmanlarıyla  daha da geliştirmek için çaba sarf ediyor.

Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ya da istenilen ücreti alamama gibi nedenler, insanları özellikle de kendi işini kurmak ve daha fazla kazanç elde etmek, kendi kendine yeter hale gelmek için yeni alanlara, yeni işlere yönlendirerek yeni girişimlere yönlendiriyor.

Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?

Girişimcilik, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır. Girişimcilik son yıllarda her yer sıkça bahsedilen bir konudur. Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itiyor.


Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir.

 

Adana’da bu bağlamda çalışmalar yapan ‘Girişim Hareketi Platformu’ 1 yıldır girişimcilere destek vererek, yeni iş alanları ve istihdam alanları yaratıyor.

Girişim Hareketi Lider Direktörü Sina Yağmur ile platform ve yaptığı çalışmalar hakkında aldığımız bilgileri, sizler için hazırladığımız röportajımızda görebilirsiniz.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Sina Yağmur; 33 yaşındayım. İki oğlum var. Babamın vefatıyla lisans hayatımı yarıda bırakıp iş hayatına atıldım. Ticaretle uğraşacaktım ancak babamı kaybedince onun işini devraldım. Babam kuafördü. O vefat edince işi yönetmek durumunda kaldım. Hacmi büyük bir işti. O zaman 3 şube ve 60 personeli vardı. Ayrıca ciddi de bir akış ve organizasyon vardı.

Bir şekilde bu işe girdim. İlk başlarda zorlandım ancak sonraları daha geliştirerek ortaya bir vizyon koyduk. Hedeflerimizi koyduk. Bu aile işim şimdi ana işim oldu. Şubelerimiz var ve o şubeleri ben yönetiyorum. Onun dışında Akdeniz Güneş Enerjisi Firmasında satış direktörlüğü yapıyorum, ekibim var. Çok aktif değilim ama dönem dönem oluyor. Sivil toplumcu kimliğim var. Uluslararası Genç Liderler Girişimciler Derneği Türkiye yedek yönetim kurulu üyesiyim. Adana’da şu an aktif görevim devam ediyor, üyeyim. Tabii Girişim Hareketi Lider Direktörlüğü var zaten bu kadarı da yetiyor bana.

Girişim Hareketi Platformu ve yaptığı çalışmalar nelerdir?

Sina Yağmur; Girişim hareketi platformu yaklaşık iki yıl önce İstanbul’da kuruldu. Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olduğum için ilk başta bunu da sivil toplum oluşumu sandılar ama bu profesyonel bir oluşum. Belli bir bedel ödeyip Adana’ya getirdik. ‘Franchising’ mantığıyla kuruluyor. Esas kurucu İstanbul’dan İsmail Haznedar Kendisi de bizim Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nde 2015 yılında dünya başkanlığı yapmış. O oradan sonra ömürlük bir proje olarak kendisine girişimcilik hareketi projesini yapmayı uygun görmüş.

Temel amaç; girişimcilerin fikirlerinin yatırımcıyla buluşmasını sağlamaktır. Yani onların ticarileşmesini sağlamak amacımız. Ama bu tabii bir anda olabilecek bir şey değil. Buna giden belli bir yol var. Bu yolun içinde bu platform ve bu platform içerisinde de birçok paydaş ve destekle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 

Platformun paydaşları kimler?

Sina Yağmur; Platformun içerisinde girişimciler, girişimci adayları, yatırımcılar, eğitmenler, mentorlar,  kamu ve özel kurumlar, şirketler vs. var. Bizim destekçimiz ve paydaşımız olarak yer alıyorlar. Onlar da bu platform içerisinde birçok şans elde ediyor. Belli alanda uzman olan insanların uzmanlıklarını paylaşmasını sağlıyoruz. Girişim hareketi temel anlamda bu şekilde işliyor.

Girişim Hareketi olarak ne tür faaliyetleriniz ve fırsatlarınız var?

Sina Yağmur; Her ay düzenli olarak ücretsiz seminerler düzenliyoruz. Seminerlerde hem üyelerimizin hem de üye adaylarımızın kaliteli eğitmenlerle faydalı bilgiler edinmesini sağlıyoruz. Onun dışında girişim sohbetlerimiz var. Bir başarı öyküsü ya da başarısızlık öyküsünü dinleyebiliyoruz. Hiç fark etmez. Bir tecrübe dinliyoruz orada. Network buluşmalarımız var. İnsanları farklı farklı sektörlerden bir araya getirdiğimiz genel olarak iş odaklı toplantılar. Orada da ciddi bir etkileşim sağlanıyor. Bir de Adana olarak yeni başladığımız atölyelerimiz var ki çok önemli. Direkt olarak projeleri burada dinliyoruz, o atölyelere de ‘fikir geliştirme atölyesi’ diyoruz.

Burada bir fikri alıp katılımcılarla birlikte bir proje tuvali var o çerçeve içerisinde değerlendirip o fikrin gelişmesini sağlıyoruz. Sonra o gelişen fikri de alıp network buluşmalarımızda kişiye sunduruyoruz. Dolayısıyla bu projeye sahip olan kişi fikrini ve projesini sunma şansı elde ediyor. Ayrıca burada fikrini geliştirecek bir fırsat da elde ediyor. Bu çok önemli, çünkü insanlar fikirlerini sunacak platformlar arıyorlar zaten. Networkte sunulan proje daha sonra yılda bir kez düzenlenen girişim formunda sunuluyor. Bu sunumlar Türkiye genelinde düzenleniyor böylece yatırımcıların fikirleri görmesi için ciddi bir fırsat oluyor.

Ne kadar süredir Adana’da faaliyet gösteriyorsunuz?

Sina Yağmur; Adana’da faaliyetimize geçtiğimiz yıl başladık. Anadolu’daki ilk girişim hareketiyiz. İlk etkinliğimizi de geçtiğimiz nisan ayında gerçekleştirdik. Buluşmalar ve seminerlerle başladık. Hatta Dünya Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş geldi. Böyle başladık ve her ay düzenli olarak seminerler yaptık. Adana’daki yapıyı da ben sağlıyorum. Bütün organizasyon bana ait. Yavaş yavaş o projeleri dinleyip yatırımcıyla buluşturma safhasına geliyoruz. Bu uzun bir süreç ve hala emekleyen bir bebek gibi diyelim. İlerde çok çok büyücek ve gelişecek bir proje. Bugün 6 milyarlık dünya nüfusunda girişimcilik oranı sadece yüzde 5. Aslında kötü bir durum. Önümüzdeki neredeyse 100 yıl, girişimcilik konusunun işlenmesine ciddi anlamda bir ihtiyaç var ve Türkiye’de çok az kişi bunun farkında. Bizler de yaptığımız çalışmalarla bu farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz.

Girişim Hareketi genel olarak nasıl bir sistemle çalışıyor?

Sina Yağmur; Girişim hareketi, şube sistemi ile çalışıyor. Şubeler kuruyoruz. Bir direktör ve iki direktör yardımcısı oluyor. Onlar bir şubeyi oluşturuyorlar ve seminerleri o şubeler düzenliyor. Böylelikle başka insanların da önlerini açmış oluyoruz. Mesela direktör ve direktör yardımcısı dediğimiz kişileri genellikle yeni mezun önünü açmak isteyen kişilerden seçiyoruz ki biz başkalarına da yol açmış oluyoruz. Çünkü onlar o seminerleri düzenlerken farklı farklı insanlarla farklı farklı bir sürü eğitmenlerle iletişim halinde oluyorlar. Sunum yapma imkanı veriyoruz.

Yatırımcı ya da girişimci olmak için belli şartlarınız var mı?

Sina Yağmur; Her fikri değerlendiriyoruz. Kategorize etmiyoruz. Bizim işimiz fikir değerlendirmek. Yatırımcı olmak için Türkiye’de akredite olmuş sadece 500 tane yatırımcı var. Bu çok az bir sayı. Melek yatırımcı eğitimleri de olmaya başladı artık. Melek yatırımcı, adı üstünde aslında yatırımcı sadece fark olarak daha aktif, araştıran ve daha ilgili olan diyebiliriz. Ama yatırımcıdan başka bir farkı yok. Girişimci olmak için herhangi bir şartımız yok. Eğitim ya da başka türlü. Herkes fikir sunabilir. Ancak her girişim fikri olgun değildir. Belli bir sürece, gelişebileceği bir mutfağa, ihtiyaç duyar. İşte biz, o mutfağız.

Platform varlığını üye gelirlerinden sürdürüyor. Para kazanma tarafı bireysel ödentilerle oluyor yani aidat dediğimiz ödemeler. İki üyelik çeşidimiz var: Bireysel üyelik ve kurumsal üyelik olarak. Bireysel üyelik yıllık 900 TL kurumsal üyelik ise 4 bin 500 TL.

Birçok girişim hareketi ve destek platformları olduğunu görüyoruz. Sizin diğerlerinden ayıran fark nedir?

Sina Yağmur; Biz diğer girişimcilik derneklerinden ya da bu tarz platformlardan çok daha farklıyız. Bizim belli bir tüzüğümüz var. Belli bir tanımımız, vizyonumuz, misyonumuz ve sloganımız var. Hatta logomuzdaki renklerin bile bir anlamı var. Dolayısıyla Türkiye’deki en kaliteli girişimcilik platformu girişim hareketidir. Ayrıca uluslararası vizyonumuz da vardır bizim. O da kurucumuzun vizyonu. Dünya başkanlığı yaptığı için birçok ülkeyi gezmiş ve ciddi bir iletişim ağına sahip. İsmail Haznedar kendisi. Bu nedenle bu projeyi uluslararası boyuta taşımayı hedefliyor. Bizler de Türkiye ayağında ona destek olmaya çalışıyoruz. Bir de bölge direktörlüğü var benim adana lider direktörüyüm platformdaki unvanım bu. Böyle giderse de Çukurova Bölge Direktörü olup  Mersin, Hatay, Antep gibi şehirlerin faaliyetlere başlamasında ben öncülük etmiş olacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.