TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zamana meydan okuyan konak

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2019 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2019 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Zamana meydan okuyan konak

(ÖZEL HABER)

Hande MUŞTU / Rukiye UYANIK

ADANA (İLKHABER) - Adana her ne kadar yeme içme kültürü ile özellikle kebap ve şalgamla anılsa da, aslında tarihi olarak da çok köklü bir geçmişe sahiptir. Bu zengin tarihe tanıklık eden zenginlikleri arasında halen ihtişamını koruyan, günümüzde kültür ve sanat alanında birçok etkinliğe ev sahipliği yapan, 500 yıllık tarihi Ramazanoğlu Konağı, Çukurova'nın göbeğinde hala dimdik zamana karşı meydan okuyor.

Adana’nın tarihi şehir merkezindeki Ulucami Külliyesi’nde yer alan tarihi Ramazanoğlu Beyliği, Saray Selamlığı, 1360 - 1400 yılları arasında inşa edildi. Son Ramazanoğlu Beyi Halil Bey tarafından yaptırılan 1495 tarihli kitabe ise yapının restorasyon tarihini gösteriyor.

Ayrıca Ramazanoğlu Beyliği, Saray Selamlığı dünyanın sayılı sivil mimarlık örneklerinden biri olarak dikkat çekmesinin yanında, Dünyada yapıldığı günden bu yana ayakta olan önemi bir yer. Hatta en eskisi diyenler dahi var. Bundan dolayı Ramazanoğlu Konağı, sadece Adana için değil, dünya mimarlık tarihi açısından da önemli bir yere sahip.

Ramazanoğulları ailesinin konağı olan tarihi bina, Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak şehrin sosyal hayatında önemli bir teşkil ediyor. Kesme taş ve tuğladan yapılan, mimarisiyle sade bir görünüşe sahip konak, birisi ara olmak üzere üç kattan ve "L" şeklindeki zemin katı planının doğu ucunu teşkil eden bir terastan meydana geliyor. Üç katlı üzeri teraslı bu binanın alt katı düzgün kesme taş, üst katı tuğla ile inşa edilmiş.

Dünyanın kullanılan en eski mimari yapılarından biri olarak kabul edilen Ramazanoğlu Beyliği, Saray Selamlığı, yüzyıllar boyunca ayakta kaldı. Devlet işlerinin yapıldığı selamlık, şimdi Ramazanoğlu Konağı olarak Çukurova Üniversitesi'ne (ÇU) kültür merkezi olarak hizmet veriyor. 600 yaşındaki konak, bölgenin en eski yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Konak ile birlikte Ulucami ve külliye de aynı yerleşke içerisinde bulunuyor.

Adana'daki ilk müze-kültür merkezi özelliğini taşıyan konak restore edildikten ve Çukurova Üniversitesi’ne tahsis edildi ve şimdi konferans ve türlü etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Konakta, ‘Cumartesi Konferansları’ adıyla her hafta konferans düzenleniyor. Her ayın son Cumartesi günü de Türk Sanat Müziği konseri düzenleniyor. Yapılan etkinliklerin tamamı halka açık ve ücretsiz olarak sunuluyor. Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi, resmi tatiller dışında, her gün ziyarete açık.

Kanuni Sultan Süleyman, 1531'de Irakeyn Seferi’nden dönerken Adana'ya uğradı ve 13-14-15 Aralık'ta 3 gün bu konakta kaldı. Kaldığı tarih de Kanuni'nin yanında getirdiği Matrakçı Nasuh'un kitabından biliniyor. Daha sonra 4'üncü Murad, Bağdat Seferi'ne giderken yine bu binada misafir edilmiş.

KONAK 3 KATTAN OLUŞUYOR

Girişte karşılama alanı, yan tarafında meclis alanı bulunan Ramazanoğlu Konağı 3 kattan oluşuyor. Kanuni'nin yatak odası olarak kullandığı, şuan çalışma odası olarak düzenlenen içinden alt kata merdivenle inilen bir oda daha var. Ayrıca bu odanın küçük bir hamamı bulunuyor.

Günümüzde “mazbut vakıf” statüsünde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından temsil ediliyor.

Büyük şair ve Adana Valisi Ziya Paşa Valiliği sırasında (1878- 1880) sarayın giriş katındaki salonu kabul salonu olarak kullanılmış. Sonra Hacı Hasan Efendi de Adana Valiliği döneminde aynı amaçla kullanmıştır. Hanımı Emetullah Hoca Hanım’ın (1862-1963 Osmanlı’nın ilk hanım öğretmenlerindendir) hatıraları esas alınarak tefriş edildi. Mümkün olduğu kadar aslına sadık kalınmaya özen gösterildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.