TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şambayat’da imar sorunu çözüldü

Çukurova İlçesi’ne bağlı Şambayat’da ki imar sorunu sonunda çözüme kavuşturuluyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Şambayadı bölgesi sadece Adana’nın değil, uygulama açısından dejenereye uğramaz ise Türk şehirciliğinin yüz akı olacak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2019 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2019 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şambayat’da imar sorunu çözüldü

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi Şubat Ayı’nın 3. Birleşimi’ne ait gündem maddelerinin yer aldığı oturumunu görüşmek üzere toplandı. 9 gündem maddesinin yer aldığı oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü başkanlık yaptı. Gündem maddeleri tek tek oylanarak gerekli karara bağlandı. Adana Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan büfe yerlerinin işletim hakkının elektrik aboneliğinin yapılıp ruhsatlandırılabilmesi şartı altında Ulaşım A.Ş.’ye devredilmesine ait komisyon raporu CHP’li bazı üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem dışı söz alan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Şambayat konusunu ele aldı. Şambayat’ın kentin 1995 yılından beri sıkıntılarından olduğunu söyledi. Süre gelen sıkıntının Adana genelini etkilediğini dile getiren Çetin,  yaşanan sorunun 16 bin hak sahibinin mağduriyetine yol açtığını vurguladı.  Adana’nın en büyük sorununa birlikte neşter attıklarını anımsatan Başkan Çetin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile istişareler sonucunda teknik çalışmalar tamamlandı. Onayımızı aldık şuanda Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızın imzasını bekliyor.” dedi.

Hak sahiplerine tapularını imzalar atıldıktan sonra dağıtılacağına dikkat çeken Çetin, “İnşallah imza atılıp tapuya, kadastroya gönderilecek hak sahiplerine tapularını dağıtmaya başlayacağız. Ondan sonrada ruhsat teslimine başlayacağız. Ana halterlerde alt yapı çalışmaları kısmen de olsa var. Adana Büyükşehir Belediyesi’ne de alt yapı konusunda ricamız var.  Bu çalışmaları süratlendirmesi konusunda ASKİ’nin. TEDAŞ ile bir araya gelinecek diğer kuruluşlarla da onlarında işleri çabuklaştırılması istenecek. İş makinelerini greyderleri inşallah en yakın zamanda o bölgeye yönlendirilip, anaalterlerin ve bulvarlarında açılması noktasında Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ve bizim ekiplerimizin yol açma çalışmaları da başlayacak. Emeği geçen Büyükşehir Belediyemiz, Valimiz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız olmak üzere meclis üyelerimize de 16 bin hak sahibi adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Soner Çetin’in konuşmasının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, Şambayat’ın yıllara dair büyük bir problem olduğunu vurguladı.   Şambayat’ın bir kültürün adı olduğunu dile getiren, “Şambayat’ı bir Türkistan Coğrafyası’nın Adana’ya kadar olan her yerde ismi vardır. Bu ismin korunmasını istiyoruz. Şambayat’ı Çakal Kuyusu, Kabasakal ve Kireç Ocağı mahalleleri olarak toplamda 941 hektardır.  Çukurova İlçe Belediyesi’nce 2015 Mart tarihince gönderilerek incelememize sunulan  941 hektarlık alanı 39-40 metre karelik 1 No’lu  imar uygulama noktasına ilişkin olarak hakkaniyetli bir dağıtım yapılmak üzere Defterdarlık Makamı’nca açılabilinecek davalarda göz önüne alınarak yeni bir davaya  sebebiyet vermeyecek bir düzenleme yapılması gerektiğini düşündük.” şeklinde konuştu.

Dere yataklarında meydana gelebilecek doğal afetlere karşı önlem alınmasıyla ilgili tedbirlerin göz önünde bulundurulması için bu projenin revize edilmesi gerektiği, revize imar planları ile söz konusu bölgenin daha modern, yaşam refahının daha yüksek olduğu bir bölge olabileceği ve bunun için imkanlar müsait olduğunu dile getiren Sözlü, “Şehir plancılarımızın bugüne kadarki tecrübelerinden de istifade ederek bu zafiyetlerin giderilmesi, aksi durumlarda ise imara açılacak bölgenin şekli bozuk bir şehir ortaya çıkartacağı, ilçe belediyesinin sunduğu imar uygulamasıyla 1/5000 bin ölçekli revize imar planı çalışmalarına da Büyükşehir Belediyesi’nce başlanacağı belirtilerek, imar uygulama noktası ilçe belediyesine yine 31 Mart 2015 tarihinde iade edilmiştir. Bölgeye yönelik tekrar 1/5000 Bin ölçekli   planı hazırlanmış Aralık 2016 tarihinde  belediye meclisince onaylanmış, itirazlar neticesinde Temmuz 2017 Tarihi’nde meclis kararı ile kesinleşmiştir. Akabinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planları da ilçe belediyesince onaylanmıştır. Onaylanan ve kesinleşen planlarda Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılanda iade gerekçeleri belirtilen düzenlemeler yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

 Konut alanları, dere yatakları da göz önüne alınarak uygulamalar planlanmış park ve rekreasyon gibi küçük parçacıklar değil, kesintisiz büyük park ve rekreasyon alanları olarak düzenlendiğini işaret eden Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Şuan Şambayat bölgesindeki alanlar birbirlerine bağlı Gezi Parkı olarak kullanılacak alanlar olarak yapılmış, imar alanları büyük tutulmuş dolayısıyla ara yollar azaltılarak ilçe belediyelerinin hizmet yükü azaltılmış en az 5 Bin Metrekarelik parsel şartıyla yapılaşma şartı getirilmiş olup alan içerisinde 8 kat sınırı getirilerek yeni bir modern şehrin alt yapısı oluşturulmuştur. Hazırlanan yeni imar çalışması hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki ile bizzati olarak ben görüştüm. Kendisine katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Yine Adana Valimiz burada desteğini esirgememiştir. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şambayat bölgesi sadece Adana’nın değil uygulama açısından bir dejenereye uğramaz ise Türk Şehirciliği’nin yüz akı olacak. Şehircilik uygulamaları açısından önümüzdeki dönemde Adana’ya büyük  ödüller veya büyük şeref payeleri kazandıracak bir uygulama olmuştur. İnşallah hemşehrilerimiz bu uygulamalarımızdan mülkiyet hakları konusunda memnun olmuşlardır. Bu uygulamamız Kabasakal’da da yine aynı hassasiyetle devam ediyor. Yakın zamanda inşallah orası tamamlanacaktır.”

Şambayadı Mahallesinden olan Adana Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ulaş Çetinkaya da konuşmasında, Şambayadı Köyünün Türkmen kültürünün önemli bir yeri olduğunu belirten Sözlü’ye teşekkür etti. Çetinkaya, “Şambayadı tabi ki bir mücadelenin ismi, kararlılığın  ismi ve biraz da aceleciliğimiz var, burası 90’lı yıllardan beri hatta rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde başlayan imar çalışması ne yazık ki günümüze kadar sonuçlanmadı. Ama sizlerin ve meclisin kararlılığıyla oldu. Benim ailem de bu köyün kurucusu, bizim dedelerimiz onları ellerinden çıkarmamış, toprak olarak elde duruyor, dördüncü kuşak olarak devam ediyor. Benim orada bir metrekare yerim yok. Ailem hala çiftçilikle uğraşıyor” dedi.

  Çetinkaya konuyla ilgili olarak bir de sitemde bulundu. Çetinkaya, “Biz burada plan yaparken otoyolun güneyinde 41 metrekare, Karaisalı yolunda 45 metre verdik, bu bahsettiğimiz geniş yere ise 30 metre verdik. Bunun düzeltilmesi için çaba harcadım ama olmadı, hepsinin eşit oranda olması lazımdı, mahkemeye verdim, mahkeme devam ediyor, ne çıkar sonuçta bilmiyorum. Bu haliyle imara açılması hiç açılmamasından iyidir. Emeği geçenlere ben de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sözlü kendisinin evlilik yıl dönümünün 14 Şubat olduğunu dile getirerek, “14 Şubat’ın kendisinin evlilik yıl dönümü olduğunu belirtti. 14 Şubatın Sevgililer Günü olduğunu o zaman 14 Şubat’ın sevgililer günü olduğunu bilmediğini anlatan Sözlü, adaylara da 14 Şubat Sevgililer günü nedeniyle uyarıda bulunarak eşinizi ihmal etmeyin. Ayrıca bugün Dünya Radyocular Günü Vedat Gündoğan Bey’de radyocu gününü kutluyorum” dedi.

  13 Şubat’ın Radyocular Günü olması nedeniyle AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı ve üyeleri radyocu Meclis Üyesi Vedat Gündoğan’a çiçek sundular. Gündoğan da bu çiçeği Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye takdim etti.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.