TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana 13. Kent, Isıtma Soğutma ve İnşaat Fuarı açıldı

Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünü buluşturacak olan, yapı, inşaat teknolojileriyle ısıtma, soğutma, tesisat ve yalıtım gibi pek çok alanda firmanın yer aldığı TÜYAP Adana 13. İnşaat Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2019 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2019 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana 13. Kent, Isıtma  Soğutma ve İnşaat Fuarı açıldı

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Türkiye’nin dört bir yerinden katılımcıları da ağırlayacak olan; TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş tarafından, Çukurova Fuarcılık A.Ş. ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteği ile düzenlenen, Adana İnşaat 2019 – 13. Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı, Adana IHS 2019 – Adana 12. Isıtma Soğutma Havalandırma Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı ve Adana Kent 2019 Fuarı, açılışı gerçekleştirildi.

TÜYAP Adana Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, geçen yıl kendi katılımcı ve ziyaretçi rekorunu kıran inşaat fuarının, bu yıl yine rekor kıracağına değinerek, “Geçtiğimiz yıl 41 bin 356 ziyaretçiyi ağırladığımız Adana İnşaat Fuarımız, bu yıl da Çukurova’nın önemli inşaat firmalarının yanı sıra, Türkiye’nin dört bir noktasından katılımcıları ile kapılarını bir kez daha açıyor. Geçen yıl da kendi katılımcı ve ziyaretçi rekorunu kıran inşaat fuarımızın, bu yıl da aynı başarıyı sürdüreceğine ve çıtayı daha yükseklere taşıyacağına yürekten inanıyorum” dedi.

İnşaat sektörünün önemine değinen Vali Demirtaş, “Özellikle son 16 yılda Türk müteahhitlik firmalarının, ülkemiz ve dünya çapında önemli projelere imza atması, inşaat sektörünü ülke ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri haline dönüştürmüştür” ifadesi kullandı.

İnşaat sektörünün istihdama olan katkısına dikkat çeken Vali Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bununla birlikte yapı sektörünün doğrudan ya da dolaylı olarak pek çok sektörü etkilemesi ve istihdama sağladığı katkılar da göz önüne alındığında, ülke ekonomimiz için taşıdığı anlam kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Buna mukabil 2018 yılının ikinci yarısında dış kaynaklı ekonomik sıkıntılar, inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. TÜİK verilerine göre, 2018 yılında ülkemizde toplam 1.375.398 konut satışı gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Adana’da gerçekleşen konut satışı ise 30.638’dir.

Konut satışında bir önceki yıla oranla yaşanan cüzi düşüşe rağmen, devletimizin sektördeki sıkıntıların aşılması noktasında attığı adımlar, 2019 yılına umutla bakmamıza da neden olmaktadır. Ayrıca her alanda ekonomik dengelerin oturmaya başlaması, ekonomik göstergelerin yukarı yönlü ivme kazanması, piyasada yeniden güven ve istikrar ortamının oluşmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde inşaat sektörü hızla eski günlerine dönecektir”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise yaptığı konuşmada fuarların önemine değindi. Sözlü, ekonomide durağanlık yaşandığını, bu fuarı yapmış olmanın büyük önem arz ettiğini belirterek, “Adana inşaat fuarının içinde birincisi 11. Belediye ihtiyaçları kent mobilyaları fuarı var. 12. Isıtma soğutma iklimlendirme doğal gaz fuarı var ve yapı malzemeleri inşaat teknolojileri ve iş ve iş makineleri fuarı var. Yani kendi içerisinde de, kendisini ilgilendiren üç ana sektörün barındırıldığı bir fuar olarak karşımıza çıkıyor. Adana’mız fuarlarıyla değişiyor, gelişiyor ve büyüyor. Ayrıca fuarlarımız Adana’da son 5 yıldır özellikle reel sektörün bu konuda etkinleşmesiyle, daha da büyüdü. Özellikle ekonomide durağanlık yaşadığımız şu dönemde bu fuarı yapmış olmak bile önemli.

Milli ekonomiyi yerli ekonomiyi yerel ekonomiyi güçlendirmek harekete geçirmek noktasında önemli kararlı duruş var burada. Onun için hem TÜYAP hem TÜFAŞ yöneticilerini de burada katılımlarıyla fuarımıza vücut veren sektör temsilcisi katılımcıları tebrik ediyorum. Gerçekten takdire şayan bir kararlı duruşu sergilediler. Katılımcıları desteklemeye devam edeceğiz. Bu fuarlar özellikle psikolojik açıdan böyle durağan zamanlarda kararlı bir şekilde yapılıyor ve katılımcılarla destek veriliyor ise bu ekonomimizin aydınlık yarınları için iyi bir müjdedir. Katılımcılara bu yüzden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz de Adana'da, Türkiye'nin en önemli kitap fuarlarından birinin açılışını yaparak 2019 yılına hızlı bir başlangıç yaptıklarını belirtti. Fuarların Adana’ya olan katkısına dikkat çeken Alagöz, “Fuarlar bakımından 2018 yılının da genel bir analizini yaptığımızda toplam 693 bin 64 ziyaretçiye ev sahipliği yaptık, 664 tane firmamızla stant kurmak vesilesiyle iş bağlantısına vesile olduk. Fuarımızla da 2019 yılında yolumuza devam edeceğiz. Bugün açılışlını gerçekleştireceğimiz inşaat fuarımıza sadece yurtiçinden değil yurtdışından da birçok misafirimize inşallah ev sahipliği yapacağız. Irak’tan, Umman’dan, Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan, Tataristan’dan, KKTC’den alım heyetlerimiz fuar kapsamında stantlarımızı ziyaret etmek suretiyle önemli iş bağlantılarına da imza atmalarına da ev sahipliği yapmayı umuyoruz” şeklinde konuştu.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da, inşaat sektörünün yarattığı katma değere dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomileri için kaldıraç görevi gösteren inşaat sektörü ayrı bir öneme sahiptir. Zira günümüzde inşaat yalnızca çevrenin inşa edilmesi değil bakım onarım ve işletilmesine de katkıda bulunan faaliyetlerinin tümünü içerecek şekilde değerlendirilmelidir. İnşaat üretimi yalnız yapının üretimi olarak algılanmamakta çevreyle dost sosyal sorumluluk taşıyan sosyal yaşama toplumsal yapıya doğrudan etki eden saydam ve sürdürülebilir üretim alanına da anlamına gelmektedir. Türkiye inşaat sektörü yüzlerce meslek dalını ilgilendirmesi nedeniyle istihdam ve üretim sürecini önemli ölçüde etkilemektedir. İki yüzden fazla alt sektörü harekete geçirme ulusal ve uluslararası alanlarda büyük deneyime potansiyele sahip olma özelliğiyle ekonomiye can damarı, lokomotifi olma özelliğinin sürdürmektedir.

Son yirmi yılda büyük gelişme gösteren inşaat sektörü gerek ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında yer almaktadır. Gerek dövizdeki yükselme gerek bankaların yüksek faiz oranları ile maliyetlerin yükselmesi bunula ters oranla müşterilerin alım gücü düşmesi sonucu inşaat sektörü eski lokomotifliğini sürdürmekte zorlanmaktadır. 2018 yılında sektörün içinde bulunduğu koşulların düzenlenmesi yönelik hükümetimiz tarafından önemli adımlar atılmıştır.

Düzenlemeler, kentsel dönüşüm projeleriyle de diğer büyük projelerle de sağladığı avantajlar ve yabancı yatırımcı ilgisi konut satışlarının canlılığının devam etmesini sağlamıştır. Konut fiyatlarındaki nominal artış yavaşlarken reel olarak fiyatlarımızda da gerileme olmuştur. Ekonominin lokomotif konumundaki sektöre yönelik teşviklerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğine inanıyoruz.

Bu yılın özellikle ikinci yarısından itibaren ekonomide sağlanacak normalleşme süreciyle sektörde yeniden kıpırdanma başlayacağını ümit etmekteyiz. Ülkemizin orta doğuya açılan kapısı konumundaki inşaat fuarımızın gelişmesinin, ülke kazancı içinde çok faydalı olacağına inanıyoruz. Nitekim elimizdeki kentsel dönüşümle başlayan inşaat sektöründeki hareketliliğin Suriye’deki karışıklıklarının sona ermesiyle sektör açısında bambaşka fırsatlar yaratacağına inanıyoruz”

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Ardından 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, anısına fuar alanında düzenlenen  "Tataristan Düşleri" adlı serginin açılışı yapıldı. Açılışa kent protokolünün yanı sıra KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu da katıldı.

Öte yandan TÜYAP Adana 13. İnşaat Fuarı, 17 Şubat tarihine kadar açık kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.