TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soğuklarda beslenmeye dikkat!

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2019 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2019 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Soğuklarda beslenmeye dikkat!

 

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Kış mevsiminin sonuna doğru yaklaştığımız halde, havaların halen soğuk gitmesi, kısa süreli yaz günlerinin yaşanması beraberinde hastalıklara yakalanma riskini daha da artırıyor. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonlardan kaynaklı hastalıklar ile vücut direncinin iyice azaldığı kış aylarında daha sık karşılaşıyoruz.

Kış aylarını rahat atlatmak ve yaza daha sağlıklı bir şekilde merhaba demek için beslenmenin önemine değinen uzmanlar bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Sağlıklı bir yaşam için, beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, soğuk kış aylarında beslenmeye daha fazla özen gösterilmesine değinerek, “Bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha soğuk geçiyor. Bu soğuk günlere baktığımızda daha kalorili, yağlı ve daha şekerli besinleri tüketme eğilimi artıyor. Aslında bu dönem sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat edilmeli” dedi.

Soğuk havalarda hareketsizlik ve beslenmede günlük alınan kalori miktarındaki artışın, istenmeyen kilo artışlarına neden olacağını belirten Uzman Diyetisyen Şenses, “Soğuk kış günlerinde dışarıda geçirilen zamanın az oluyor. Soğuklardan korunmak için sıkı ve kalın giyinmek ile belki fazla kilolarımızı saklayabiliriz. Bu rahatlık ile de yeme içme konusunda daha rahat davranmak, fazla kilo almaya neden olabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Yaklaşan sıcak yaz aylarına daha sağlıklı girmek için vücut kilo endeksini kontrol altında tutmak gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, şu önerilerde bulundu;

“Kış mevsiminin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Ancak havalar halen soğuk gidiyor. Bu soğuk havalarda kalın ve sıkı giyiniyor ve belki bu giyinme şekli ile fazla kilolarımızı saklayabiliriz. Ancak bu dengeli bir kiloya sahip olduğumuzu belirtmez. Eğer yaz aylarına daha sağlıklı girmek istiyorsak, bu bağlamda bazı kurallara dikkat etmeliyiz.

Kış aylarında soğuk havalardan dolayı metabolizmamız yavaşlar. Bu durumda 3 ana öğün ve 3 ara öğün kuralına dikkat edersek, metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı oluruz. Tabi beslenmede tüketeceğimiz gıdalarda çeşitliliğe önem vermeliyiz.

ÇEŞİTLİLİĞE ÖNEM VERİN

Çeşitlilik her zaman önemlidir. Belirttiğimiz ara öğünlerde mümkün olduğunca her besin grubundan çeşitlilik sağlamak bağışıklığımızı kuvvetlendirip hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmasının yanında, kilo kontrolüne de yardımcı olacak.

BOL SEBZE VE MEYVE TERCİH EDİN

Kış aylarında bol meyve ve sebze tüketmek her zaman tavsiye ettiğimiz önemli bir konudur. Bunlarla vücut savunmamızı güçlendirecek ve vücut savunmasını güçlendirmek de bizi koruyacaktır. Burada özellikle C vitamini içeren sebze ve meyvelerin antioksidan özelliklerinden faydalanmak için öğünlerde, çeşitli yeşilliklerde hazırlanmış bol salata tüketmek çok yararlı olacağını söyleyebilirim.

Soğuk havalarda vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve tüketimi çok önemlidir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Vitaminlerin sebze ve meyveler içerisindeki dağılımı değişiktir. Bu sebeple tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlanması en doğru yöntem olacaktır.

C VİTAMİNİ ÖNEMLİ

C vitamini sağlığımız açısından çok yararlı bir vitamindir. Onun için soğuk günlerde, ara öğünlerde C vitamini açısından zengin olan meyveleri tercih edin. Bu konuda bölgemiz çok şanslı diyebiliriz. Bölgemizin önemli meyvelerinden olan portakal, mandalina, greyfurt ve kivi C vitamini bakımından zengin ve tercih edilmelidir.

Ayrıca bu meyveleri meyve suyu olarak da tüketebiliriz. Önemli olan bir konu da meyveler kesildiği andan itibaren C vitamini miktarı azalmaktadır. O nedenle meyvelerin kesildikten sonra hemen tüketilmesi daha doğrudur.

MEYVELER POSASI İLE TERCİH EDİLMELİ

Meyvelerin posalı olarak tüketilmesi besleyiciliği açısından daha uygundur. Meyve suyu şeklinde tüketimi posa alımını azalttığı için, bağırsak hareketleri yavaş olan kişilerin posa alımını arttırmak açısından meyve olarak tercih etmesi metabolizmayı hareketlendirmesi açısından daha sağlıklı olacaktır.

KURU YEMİŞ TÜKETİN

Kış aylarında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde kuruyemiş tercih edebilirsiniz. Ara öğünlerde meyve tercih edilebileceği gibi fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Çünkü bu kuruyemişlerde bolca bulunan E vitamini bağışıklığınızı kuvvetlendirecektir.

SEBZELİ ÇORBA TERCİH EDİN

Soğuk kış mevsiminde sebzeli çorba hem vitamin, hem de sıcak tutması açısından tercih edilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta içerisine eklenen şehriye, pirinç, bulgur, un gibi karbonhidrat kaynakları nedeniyle, çorbanın yanında ekmeği çok tüketmemek daha uygun olacaktır.

EGZERSİZ YAPIN

Kış aylarında hareketsiz kalmak, vücut kilo endeksimizin artmasına neden olabilir. Bunun için vücut ağırlığının kontrolünün sağlanmasında en önemli unsur hareketli olmaktır. Özellikle havanın güneşli olduğu günlerde dışarıda yapılacak yürüyüşler sağlık açısından çok yararlı olacaktır. Eğer hava şartları nedeniyle dışarı çıkamıyorsak, imkân varsa ya bir spor salonunda, ya da evde yapılabilecek basit egzersizler tercih edilebilir.

SU HAYATTIR

Su yaşamımız için olmazsa, olmazımızdır. Su hayattır. Su, vücut ısısını dengede tuttuğu gibi, vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Bu nedenle günlük su tüketimini 2 litrenin altına düşürmemekte fayda vardır. Sağlıklı bir yaşam için su vazgeçilmezdir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.