TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğur Mumcu Adana’da anıldı

24 Ocak 1993 tarihinde arabasına yerleştirilen bomba ile öldürülen gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 26. yıl dönümünde Adana’da anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2019 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2019 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Uğur Mumcu Adana’da anıldı

 BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-

 

Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyeleri ve bazı siyasi parti teşkilatları burada basın açıklaması yaptı.  Kurumlar adına burada basın açıklaması metnini Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir okudu. Uğur Mumcu’nun tam 26 yıl önce haince katledildiğini dile getiren Cafer Esendemir, “ 

Bugün 24 Ocak. Bundan tam 26 yıl önce, 24 Ocak 1993’te araştırmacı gazeteciliğin öncüsü, Atatürk Devrim ve İlkeleri’nin ödünsüz savunucusu, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu; aracına konulan bombanın patlaması sonucu, haince-sinsice katledildi. Türkiye, ayağa kalktı. Milyonlar sel olup aktı. Türk milleti, tek yürek olup haykırdı. Uğur Mumcu, yaşamı boyunca Türk Aydınlanmasının önündeki engelleri yıkmak için çalıştı. Devletin itibarını düşünmek yerine düşüren politikacılara karşı çıktı. Terörün her türlüsüne savaş açtı.” dedi.

 

 Uğur Mumcu’nun araştırmacı gazeteciliğin öncülüğünü yaptığını kaydeden Esendemir, “Uğur Mumcu yaşam felsefesi, Cumhuriyet değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığının yanı sıra gazetecilik anlayışıyla da çığır açan bir isimdir. Araştırmacı gazeteciliğin öncülüğünü yapan ve meslektaşları arasında dün olduğu gibi bugün de örnek olarak gösterilen Uğur Mumcu’nun anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Araştırmacı dürüst cesur kalemleri çeşitli yöntemlerle susturmak adına saldırılar bugün de devam etmektedir. Ancak; basın özgürlüğüne prangaların vurulduğu, araştırmacı gazeteciliğin yerini yandaşlığın aldığı günümüzde Uğur Mumcu’nun mesleki duruşunu kendine örnek alan az sayıdaki idealist ve cesur gazetecinin varlığı, basın özgürlüğü için en büyük umudumuzdur.” diye konuştu.

 

Hainlerin Mumcu’nun ardından Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ı şehit ettiklerine dikkat çeken Esendemir, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Uğur Mumcu’yu aramızdan alan hainler tam yedi yıl sonra yeniden iş başındaydı.  Mumcu’nun ölüm yıldönümü olan 24 Ocak 2001’de Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan şehit edildi. Ali Gaffar Okkan Cumhuriyet, Atatürk ve ulus devlet konularında hassasiyet sahibiydi. Yurttaşların sevgisini, saygısını ve güvenini kazanmıştı. Bir Emniyet Müdürü’nün hem ulus devleti savunması hem de Atatürk Devrimi’ne bağlılığı bölge ve Türkiye üzerine projeleri olan kesimlerce hoş karşılanmadı. Göz göre göre şehit edildi. Ali Gaffar Okkan cinayeti de faili belliyken meçhul kaldı.”

 

Açıklamanın ardından Uğur Mumcu Meydanı’na kırmızı karanfiller bırakıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.