TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şiir şehrin ruhudur

Çukurova-Şehit Muhammet Ali Demir Ortaokulu Matematik Öğretmeni/Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdüren Osman Murtaza Gökdal, ile ilk eserinin imza gününde bir araya geldik. Yazarlığa nasıl başladığını, eserlerinde hangi konuları işlediğini ve genç yazar adaylarına verdiği tavsiyeleri yaptığımız röportajımız ile sizlerle paylaşalım istedik

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2019 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şiir şehrin ruhudur

(ÖZEL RÖPORTAJ)

Tevfik DİNÇKALMIŞ

Şiir şehrin ruhudur…

Şiir susarsa, şehir de susar.

Hakka, hakikate, adalete susamış bir dünyadayız.

Hem yaşadığımız bu şehre ruh olmalıyız

Hem de dünyaya yeni bir ruh katmalıyız.

Susamış yüreklere yağmur olup yağmalıyız.

Şiir inceliktir, naifliktir, merhametin ve sevginin kelimelere dökülmüş halidir.

Şiir; aşkın ve sanatın ifadesidir” diyor yazarımız Osman Murtaza Gökdal.

Matematik öğretmeni olan Osman Murtaza Gökdal, henüz ortaokul yıllarında şiire ilgi duymaya başladı. O dönemlerde öğretmenlerinin ondaki ışığı görüp, verdiği tavsiyeleri ile farklı eserleri okur ve onlardan aldığı ilhamla deneme şiirleri yazmaya başladı.

Kitap okumayı çok seven yazarımız, daha ortaokul yıllarında doğaya olan sevgisini işlediği ‘Toroslar’ adlı ilk şiirini yazdı ve çevresindekiler tarafından çok ilgi gördü. Şimdi hedefinde, icra ettiği öğretmenlik çerçevesinde çocuklara matematik dersini sevdirerek öğretmek. Onu da komedi tarzda bir film senaryosu olarak yazarak, hafızalarda kalıcı olması sağlamayı hedefliyor.

‘Her şeyden önce çok okumalı insan’ diyor yazarımız Osman Murtaza Gökdal… Tam bir doğa hayranı.. Hatta ilk şirini de ortaokul yıllarında doğa üzerine yazdı. O şiiri de;

‘Dağlarında sedir, ladin, göknar…

Bağlarında üzüm, elma, nar.

Yaylalarında binbir pınar

Bir başadır Toroslar. Dörtlüğüyle başlıyor ve uzun uzun devam ediyor.

Kendisi Çukurova Üniversitesi, Matematik Bölümü mezunu olup Ahmet Yesevi Üniversitesinde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Yüksek Lisansını tamamlamış ve halen Çukurova-Şehit Muhammet Ali Demir Ortaokulunda Matematik Öğretmeni/Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Daha yetmedi diyor ve şimdi 4.ncü üniversiteyi okuyor.

Yazarımız ile ilk eserinin imza gününde bir araya geldik Yazarlığa nasıl başladığı, eserlerinde hangi konuları işlediği ve genç yazar adaylarına verdiği tavsiyeleri yaptığımız röportajımız ile sizlerle paylaşalım dedik.

Yazma sevdası nasıl ve ne zaman başladı?

Osman Murtaza Gökdal; Okumalı insan. Okumadığım zaman kendimde büyük bir eksiklik hissediyorum. Okumayı çok seviyorum ve bu sevdam daha küçük yaşlardan beri bende vardı. O yüzden yazma sevdam da daha küçük yaşlarda başladı. Daha ortaokul yıllarımda bol bol kitap okurdum hatta öğretmenlerim benim bu sevdamı bildiği için bana tavsiyelerde bulunur ve kitaplar verirlerdi. Tabi insan zamanla adeta doluyor ve onları bir esere dönüştürmek, ileriki kuşaklara aktarmak istiyor.

Aşk Medeniyeti isimli ilk eserinizi şimdi okuyucularınıza ulaştırdınız. Bu eserinizi anlatır mısınız?

Osman Murtaza Gökdal; Aşkın hârıyla hakikate revan olan “insanın” duygu yoğunluğunu işleyen ‘aşk Medeniyeti’ isimli şiir kitabıyla “yola, yolcuya ve yolculuğa dair” duygu ve düşünce iklimlerine ait satırlarını şiir severlerle paylaşmak istedim. Kitap iki bölümden oluşmaktadır. ‘Yolculuğum Hiç Bitmesin’ adlı birinci bölümde meftun olunan yollara, fedakar ve meclub yolculara, çileli yolculuklara dair şiirlerle İslam medeniyeti ve Müslüman coğrafya üzerine şiirlere yer vermeye çalıştım.

‘Hiç Dinmeyen Özlem’ adlı ikinci bölümde ise özlem duyan mecnunun seslenişi ve hasret çeken ruhun derin serzenişini dillendiren şiirler var. Aşk Medeniyeti kitabında ‘Hak ve hakikate’ duyulan aşkın yanında ‘sevgiliye duyulan’ özlem ve doğanın güzelliğini anlatan şiirlerle birlikte, sevginin bütün yönlerine dair satırları bulabilirsiniz.

Şiirlerinizde neye değiniyorsunuz?

Osman Murtaza Gökdal; Biz öğretmenler her zaman üretmek zorundayız. Bir şeyler üretip, onu insanlarla paylaşmalıyız. Aşkın hârıyla hakikate revan olan insanın duygu yoğunluğunu işleyen ‘aşk Medeniyeti’ isimli şiir kitabıyla, ‘yola, yolcuya ve yolculuğa dair’ duygu ve düşünce iklimlerine ait satırlarımı şiir severlerle paylaşmak istedim.

"Yeni bir ruh" arayışını seslendirmeye çalışıyorum. Bu ruh evine, işine, şehrine, insana ve hayata bakışına aşkı ve sanatı hakim kılan kim ne derse desin aldırmadan "Hak ve Hakikat için" İnisiyatif alan Adaleti, Liyakatı, Vefayı önceleyen, Hakk’tan gayrısına eyvallahı olmayan yüreklerde hayat bulacak olan bir ruhtur. Hayatımızdaki her önemli şey gibi şiir de işte bu ruhun seslenişi olmalıdır.

Şair nasıl olmalı sizce?

Osman Murtaza Gökdal; Şair hakikati arayan olmalıdır. Ve kelimeleri birer projeksiyon gibi tutmalıdır karanlıklara. Kelimeleri birer kurşun gibi ağır olmalıdır zulme karşı ve haykırmalıdır hakkı kalemiyle şair korkmadan ve korkusuzca”. Bugün, Yürekler ne kadar kirlenmişse de, Yüzler ne kadar utanmaz olmuşsa da samimiyet her ne kadar bir nostalji, İyi niyet ise fosil gibi görülse de, Davalar her ne kadar dünyalaşmışsa da artık. Her ne kadar bir vücuttaki zihin, kalbe ihaneti normal görse de şimdilerde şair bunlara aldırmadan sevgi dolu yüreğini satırlara dökendir.

Şimdi sırada neler var?

Osman Murtaza Gökdal; Matematik öğretmenliği yapıyorum ve çocuklara matematik dersini sevdirerek öğretmek istiyorum. Bu bağlamda komedi tarzda bir film senaryosu yazmayı ve böylelikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde matematiğin sevimli bir şekilde hafızalarda kalıcı olmasını sağlamayı hedefliyorum.

Gençlerimize ne gibi önerileriniz var?

Osman Murtaza Gökdal; Okumak, okumak, okumak diyorum. Giden vakit geri gelmez vaktini ve "çağını" en iyi ve dolu şekilde değerlendirmeli insan. Okuma benim için ayrıdır. İnsan boş vakitlerini okuyarak, bir şeyler öğrenerek geçirmelidir bence… İnsan yapacağı işi sevmeli. Bilgiyi paylaşmalı.

BİYOGRAFİSİ

1978 Adana doğumlu olan Osman Murtaza Gökdal, Çukurova Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu olup, Ahmet Yesevi Üniversitesinde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Halen Çukurova-Şehit Muhammet Ali Demir Ortaokulunda Matematik Öğretmeni/Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde ilk eserinin imza günü yapan Osman Murtaza Gökdal’ın programına; yazarın ailesi, ve akrabalarının yanı sıra Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Dağlı, Prof.Dr Asım Yapıcı, Prof.Dr Selahattin Kaçıranlar, Türk Eğitim Sen Adana1 Şube başkanı Durdu Mehmet Girgeç, Eğitim-Bir-Sen Seyhan İlçe Başkanı Güven Güvener, Eğitim-Bir-Sen Sarıçam İlçe Başkanı Durmuş Ali Erdoğan ve meslektaşları ile şiir severler katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.