TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaçak kıyma çekenler yandı

Kurban bayramını fırsat bilip seyyar tablalarda ve alakasız dükkanlarda kıyma çeken kişilere yönelik Adana’da tedbirler arttırıldı. Adana İl Emniyet Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ile birlikte 27 ekip kurban bayramı süresi boyunca kayıt dışı kesim ve kıyma çekenlere yönelik denetimlerini yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2017 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2017 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kaçak kıyma çekenler yandı

 

BAYRAM BULUT -RÖPORTAJ

ADANA (İLKHABER)-Kurban bayramını fırsat bilip seyyar tablalarda ve alakasız dükkanlarda kıyma çeken kişilere yönelik Adana’da tedbirler arttırıldı. Adana İl Emniyet Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ile birlikte 27 ekip kurban bayramı süresi boyunca kayıt dışı kesim ve kıyma çekenlere yönelik denetimlerini yapacak.

Kurban Bayramı öncesi Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur’da bilgiler aldık. Kulak küpesi olmayan hayvanların alınmamasını isteyen Yağmur, marketlerde satılan kurbanlar konusu da değindi. Sorduğumuz sorunları içtenlikle cevaplayan Yağmur ile yaptığımız röportajı şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Vatandaşlar kurbanlıkları alırken neye dikkat etmeliler?

Vatandaşlar kurbanlık alırken kurbanlıkların kulak küpelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kulak küpesi olmayan kurbanı almasınlar. Artı marketlerde koyunlar satılıyor kolilerle getiriliyorlar. 15 kiloluk, 16 kiloluk koliler diyorlar. Biz bunun araştırmasını yaptık bunun 4 kilosu koli tutuyor. Bu hayvanlar kurbandan önce kesilmişler zaten. Kan akmamış, sakatatları ortada yok, deriler yok, bunların nerede kesildiği bellisiz. Vatandaşların marketlerden kurbanlık olarak kesilmiş hayvanların etlerini almamalarını istiyoruz. Kol başka hayvanın, but başka hayvanın, kargas başka hayvanın, gövde başka hayvanın. Kuzuyu bile karıştırıyorlar içine. 12-13 kiloluk kuzuyu koyuyorlar içerisine 3 kiloda koliyi koyun alın size 16-17 kilo yapıyor. Bir koliyi bile vatandaşa 400-500 TL’ye satıyorlar. Kendileri Bin 200 TL’ye bunu mal ediyor marketler. Vatandaşlar mutlak suretle marketlerden kurbanlık almamalarını istiyorum.

KIYMA ÇEKME KONUSUNDA HER YIL YAŞANAN SIKINTILAR VAR. BU KONUDA BİR ÇALIŞMANIZ OLDU MU?

Evet çalışmalarımız oldu. Kasaplar dışında ki kişilerin ve iş yerlerinin kıyma çekmeleri tamamen yasak. Yakalarsak cezai işlem uygulayacağız. Makinelerine el koyacağız.  Suç duyurusunda bulunacağız. 27 kişilik ekip kuruldu bu işle görevli olan. Federasyonumuzun talimatı Tarım İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte denetimleri yapacağız. Özellikle kıyma makinesi, kimlik kartı olmayan kasaplar konusunda alanlarda olacağız. Senede bir kez kurban oluyor, bakkalı, marketi, berberi, lastikçisi kıyma makinesi koyuyor kapıya yazıyorlar kıyma çekilir diye. Ya kardeşim sen berber misin kasap mısın, ayakkabı mı satıyorsun et mi satıyorsun bunların önüne geçmeye çalışacağız.

KANALDA BULUNAN AT VE EŞEK PARÇALARIYLA İLGİLİ NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

Bazı kurumlar Adana’yı lekelemeye çalışıyor.  Biz kasaplar olarak haddimizi biliyoruz, herkes de haddini bilgisin. 10 senede bir kanal temizliği yaparsanız at ve eşek iskeleti de bulursunuz, insan cesedi de bulursunuz. Temizliği periyodik olarak yapsınlar kanallarda böyle bir sorun ortaya çıkmaz. Veteriner hekimler diyor ki, kasap et satar koyun kesmez. O zaman koyunu kim kesecek. Ayakkabıcı Ali, berber Osman mı kesecek. Herkes haddini bilsin biz bunu istiyoruz. Federasyonumuzun talimatı Tarım İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte denetimleri yapacağız. Özellikle kıyma makinesi, kimlik kartı olmayan kasaplar konusunda alanlarda olacağız. Senede bir kez kurban oluyor, bakkalı, marketi, berberi, lastikçisi kıyma makinesi koyuyor kapıya yazıyorlar kıyma çekilir diye. Ya kardeşim sen berber misin kasap mısın, ayakkabı mı satıyorsun, et mi satıyorsun bunların önüne geçmeye çalışacağız.

Kesim yapacak kişilere belge verilecek mi?

Kesim yapacak tüm arkadaşlarımızın belgeleri hazır.  Kimse götürüp kendileri koyunlarını kesmesinler, belediyenin ücretsiz koyun kesen yerleri var.  Hem güvenilir, hem hijyenik ortamda kontrol altında kesimler yapılıyor. Koyunlarını keserken elini kesenler var, bacaklarını kesenler var. Bunlar direk kasaplarımıza yansıyor.  Bu kiler halbuki kasap değiller. Bu iş sadece kasaplar odasına da düşmüyor. Cenepler odasının 5. Meslek komitesi var. Orada kayıtlı olan kasap arkadaşlarımızda var. Onlarında çıkıp denetimler yapması bizleri sevindirir. Başka meslek grubu var mı, yok mu? ne kendileri biliyor nede esnafa hizmet veriyorlar.  Ne olursa olsun işte kasaplar odası diyorlar. Diğer meslek komitesi ne işe yarıyor. Kapatın komiteyi bize gönderin üyelerine biz haklarını arayalım onlarında. Geçen canlı hayvancılar eylem yaptılar. Benim üyem olmamasına rağmen Ticaret Odasını aradım ama kimseden yanıt alamadım. Belediye başkanımız ile görüştüm sağolsun Seyhan Belediye Başkanı ilgilendi.

VATANDAŞ KURBANINI KESTİRECEĞİ ZAMAN KASA KESİM BELGESİ Mİ SORMALI?

Vatandaşlar kimliksiz olmayanlara koyunlarını kestirmesinler, belediyelerin kesim alanlarında koyunlarını kestirsinler. Kıyma çekme makineleri konusunda Emniyet, Tarım İl Müdürlüğü ve Kasaplar Odası iştirak halinde bayram bitene kadar bu iş devam edecek. Kıyma çekenlerin cezası 3 Bin 250 TL, bir de kabahatlar kanunun uygulanması için suç duyurusunda bulunulacak. Eskiden bu kişiler para cezası sadece alıyordu. En son yaptığımız suç duyurusu ile bu kişileri tutuklattırdık. Sayın valimiz müdahil olmuştu bu olaya.

Hayvan mevcudumuz yeterli mi? Fiyat canlı hayvan kilosu nekadar?

 

Hayvan mevcudumuz var. Fiyatı nasıl yükseltiriz diye hayvan bitti kalmadı diyorlar.  Bunlara kimse inanmasın yeterince hayvan mevcudumuz var. Şuanda biz heyet olarak 19 TL’den belirledik fiyatları. Büyükbaş küçük baş ve koyun hepsinin fiyatları 19 TL. Biz bu fiyatı kurulan heyetle belirliyoruz. Kulak küpesi olmayanlar var. Onlara dikkat edilmesi lazım. Kulak küpesi olmayanların aşıları yapılmamıştır. Nasıl olsa satılacak deniliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.