TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Makedon Başbakan Adana’da

Makedonya Başbakanı Gruevski, Devlet Bakanlarından oluşan bir heyet ile Adana’ya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2014 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2014 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Makedon Başbakan Adana’da




Halil İbrahim UĞUR


ADANA (İLKHABER)- Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türkiye programı kapsamında Adana’ya da gelerek Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu’na katıldı. Ülkesinde yeni açılan işletmeleri vergiden tamamen muaf tuttuklarını kaydeden Makedon Başbakan, bunu yöntemle bütçelerini yüzde 20 büyüttüklerini söyledi.

Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi tarafından ortak düzenlenen Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu’na Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya Devlet Bakanları Bil Pavlevski, Furkan Cako, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila  Menevşe ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye ve Makedonya’nın siyasi ilişkiler açısından son derece olumlu bir geçmişe sahip iki yakın ülke olduğunu belirterek, her iki ülkenin de birbirinin siyasi ve ekonomik açılımlarına destek verdiğini ve AB üyeliği gibi bir çok konuda ortak hareket ettiğini ifade etti.

TÜRK SANAYİCİSİ İÇİN MAKEDONYA ÖNEMLİ BİR ÜLKE
Türk sanayicisi ve işadamları için Makedonya’nın çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Başkan Kıvanç, “Makedonya, Orta ve Doğu Avrupa ile Güney ve Güneydoğu Avrupa pazarına girmek isteyen Türk sanayicileri açısından önemli bir ülke. Ayrıca büyük fırsatları da içinde barındırmaktadır. Her iki ülkenin ekonomik ürünleri birbirini tamamlar nitelikte olması da büyük bir avantaj yaratmaktadır. Siyaseten çok yakın bulduğumuz Makedonya ile ekonomik anlamda da işbirliğimizin artırılması, AB pazarına daha kolay şekilde ulaşılması anlamında da önemli fırsat olacaktır. Makedonya’da yapılacak muhtemel yatırımların dolaylı olarak Türk ihracatına da olumlu etkileri olacaktır.” dedi.

BAŞKAN SÖZLÜ: “ADANA, KASTİVER İLE KARDEŞ ŞEHİR OLACAK”
Toplantıya katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, yaptığı konuşmada Türkiye ile Makedonya arasında tarihin derinliklerinden süzülüp gelen kardeşlik ve dostluk bağlarının tartışılmaz bir gerçek olduğunu vurguladı. Türkiye ile olan yakınlaşmasının Makedonya’nın siyasi geleceği açısında da çok faydalı olacağını kaydeden Başkan Sözlü, “Kendi kültür coğrafyamız parçasında içerisinde bulunan Makedonya ile ilişkilerimizi geliştirmek adına Sayın Başbakanımız önderliğinde yapılan bu ziyaret muhakkak ki bize heyecan vermiştir. Şehrim adına, Makedonya’nın Üsküp Kastiver şehri ile bir kardeşlik protokolü yapmanın faydalı olacağını düşündük ve Büyükşehir Belediye Meclisimiz Makedonya’nın Kastiver şehri ile kardeş şehri olma kararı almıştır. İnşallah bu iş dünyasına destek olmak üzere Adana’dan yapılan ilk hamle bu. İnşallah Adana Valimiz ile birlikte önümüzdeki günlerde, Kastivar şehri ile temellerimizi atmak istiyoruz. Makedonya en fazla ticaret yapan ülkeler arasında Türkiye birinci olmalı ve bunun da lokomotifi de Adana olmalı.” diye konuştu.

VALİ BÜYÜK: “ADANA’DA ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ”
Adana Valisi Mustafa Büyük ise toplantıda yaptığı konuşmada Adana’da çok önemli bir günün yaşandığına dikkat çekti. Önemli bir ülkenin Başbakanı düzeyinde bir heyeti Adana’da misafir ettiklerini belirten Vali Büyük, “Genç ve önemli bir ülkenin konuklarını misafir etmenin mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Makedonya deyince bizim hepimizin, tarihte yapılan işbirliklerimizi hatırlar ve biliriz. Çok önemli bir şey daha; devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri Makedonya’da. O nedenle biz her zaman gönül birliği içerisinde olduğumuz bir ülkenin insanlarını burada misafir ediyoruz. Adana ile nüfus olarak bakıldığında hemen hemen aynı nüfusa sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Ama mutlaka çok geniş bir işbirliği yapmamız, sanayi ziyaret açısından işbirliği yapmamız gerekiyor. Onun yanında kültür, sanat, eğitim ve spor gibi dallarda da işbirliği çalışmalarını hızla geliştirmemiz ve beraberce zenginleşmemiz, mutlu olmamız gerekiyor. Adana’nın bu noktadaki dinamikleri, yapısı hem dünyaya açılma noktasında yeni bir ufuk açacağı için önemli hem de Makedonya gibi böyle tarihi kültürel bağlarımız olan bir ülkeyle olan ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından çok önemli bir durumu tespit etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“2 YILDA 18 BASAMAK ÖNE ÇIKTIK”
Vali Büyük’ten sonra konuşma kürsüsüne gelen Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türkiye’nin Makedonya’nın en büyük 9. ekonomik ortağı olduğunu belirtti. Makedonya’nın da Türkiye gibi Avrupa Birliği adayı bir ülke olduğunu ifade eden Başbakan Gruevski, “Makedonya’da ekonomi de yakalamış olduğumuz istikrarı sürdürüyoruz. 2 yıl önce Makedonya’nın borçlarını bitirmek notasında hassas ve dikkatli bir politika izledik ve Makedonya son 8 yıl içeresinde tüm mali listelerde üst sıralara çıktı. Örneğin Dünya Bankası, 2006'da Makedonya'yı yıllık raporunda iş kurma şartları açısından 94. sıraya koymuştu, bugün biz 25. sıraya yükseldik aynı listede. Hatta ve hatta AB'nin 28 üyesinden 21'inden daha iyi bir konumdayız. Bu sadece DB listesinde değil, diğer uluslararası Mali kurum ve kuruluşların listelerinde Makedonya artık öne çıkmaktadır. Çünkü, Makedonya'da çok hızlı gelişmeler oluyor. Rekabet açısından Makedonya, son 2 yılda 18 basamak öne çıktı. Yani oldukça önemli bir ilerleme. Fox Dergisi de böylesi bir araştırma değerlendirme yapıyor ve Makedonya o listeye göre 46 basamak öne çıktı.” dedi.

“AVRUPA’DA BİZDEN DAHA UCUZ İŞ YAPAN YOK”
Makedonya’da iş kurmanın çok rahat ve kolay olduğunu kaydeden Makedon Başbakan, bu nedenle uluslararası firmaların yanı sıra küçük ve orta ölçekli şirketlerin de Makedonya’da yatırım yaptığını söyledi. Ülkelerinde yatırım yapmak isteyen firmalara yatırım ve vergi kolaylığı sağladıklarının altını çizen Başbakan Gruevski, “Makedonya'da iş yapmak, çok ucuz iş yapmak demek. Çünkü masraflar çok düşük. Avrupa'da böylesine düşük masraflı bir ortamda iş yapmak mümkün değil. Ülkeler ve bölgeler düşürüldü, gelir vergileri o kadar düşük ki, KDV yok. Düz vergi uygulamasını hayata geçirdik. Kişisel gelir vergisi, sadece yüzde 10 civarında, gelir vergisi ise yüzde 10 düzeyinde. Kazancını tekrar yatırıma kullanmış olan şirketler, vergiden tamamen muaf oluyorlar. Gümrük vergileri de yine bu şekilde çok düşük. Sağlık ve emeklilik katkı payları üçte bir oranında azaltıldı ve Avrupa'daki en düşük seviyeydi. Yüzde 18 olan KDV, bazı sektörlerde yüzde 5'e düştü. Bu vergiler çok düşürüldü hem şirketler, hem de vatandaşlar için önemli. Bize bunu nasıl yaptığımızı, bütçe sorunu olup olmadığını soruyorlar. Vergileri azalttığımız yılda, bütçemizi yüzde 20 artırdık. Yani tam tersi oldu. Vergi disiplinini uyguladık, vergileri düşürdük ama vergi disiplinini çok kararlı bir şekilde sürdürdük. Herkes vergisini ödüyor ama çok düşük seviyede ödüyor. Yüksek vergi oranları yok.” diye konuştu.

“YENİ ŞİRKET KURANLARDAN 10 YIL VERGİ ALMIYORUZ”
Makedonya’da artık küçük piyasa handikabını aştıklarını ve yeni şirket kuran firmaları 10 yıl boyunca tüm vergilerden muaf tuttuklarını belirten Başbakan Gruevski, “Yatırım yapanlara devlet olarak gerekli desteği veriyoruz. Ayrıca, ülkemizde arazi o kadar ucuz ki, neredeyse ücretsiz hatta bedava denebiliyor. Yılda bin hektarlık bir araziyi bir 1 Euro'ya alabiliyorsunuz. Makedonya'dan gerçekten iyi ve kaliteli bir altyapı var. Ancak bu altyapının geliştirilmesi için çalışmalara devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl, Makedonya'ya tamamen doğalgaz getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

MAKEDON BAŞBAKAN’DAN İŞADAMLARINA ÇAĞRI
2009 yılında tüm dünyada kriz olmasına rağmen Makedonya ekonomisinde yüzde 5-6 oranında büyüme meydana geldiğini ve ülkesinin Avrupa’daki 2-3 ülkeden biri olduğunu belirten Başbakan Gruevski, Makedonya’nın geçen yıl Avrupa’da 3. olduğunu hatırlattı. Makedonya’nın 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde yüzde 4.1’lik büyüme kaydettiğini ifade eden Başbakan Gruevski, “Sadece konuştuklarımızla kalmıyor, bunları hayata geçiriyoruz. Son birkaç yıl içerisinde Avrupa'da ve dünyada kriz vardı. Evet, bu krizden biz de etkilendik ama bu bizi fazla etkilemedi. Makedonya yabancı yatırımcılar için önemli bir ülke. 12 yıl önce Makedonya Maliye Bakanı idim. O günden bu yana ülkemizin Mali hareketlerini çok iyi biliyorum. Makedonya'da bir şirketi 4 saatte kurabilirsiniz. Her şey elektronik ortamda gerçekleşiyor. Her şey sadece bir bankada gerçekleşebiliyor. Makedonya'nın bu kadar hızlı ilerlemesi tesadüf değil. Gelin Makedonya'ya, Makedonya'yı ziyaret edin, tüm bu anlattıklarımızı kendiniz görün.” dedi.

Konuşmanın ardından Başbakan Gruevski ve beraberindeki bakanlar, Adanalı iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Düzenlenen formun sonunda ise Başbakan Gruevski’ye Adana’yı anlatan ve simgeleyen çeşitli hediyeler verildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.