TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nükleer dram sürüyor

Japonya'da 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen Fukuşima Nükleer Santral felaketinin tanığı olan Kumıko Tsuchıda, felaket sonrası durumu anlatırken "Lokantalarımızda 'Fukuşima'dan malzeme kullanılmıyor' yazıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2014 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2014 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Nükleer dram sürüyor



    MERSİN (İHA) - Japonya'da meydana gelen Fukuşima Nükleer Santrali felaketinin tanığı olan Kumiko Tsuchida, 3 yıldır radyasyonun temizlenmediğini ifade ederek, "Çocuklar radyasyonlu parklarda halen oyun oynuyor. Şu anda Japonya'da Fukuşima duyduğun zaman Tokyo'daki insan hiçbir şey almak istemiyor. Lokantalarda 'Fukuşima'dan malzeme kullanılmıyor' yazıyor" dedi. 
  Mersin Nükleer Karşıtı (NKP) Platformu'nun davetlisi olarak Mersin'e gelen Kumito Tsuchida, 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen felaketin ardından Fukuşima'daki yaşananları anlattı. Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde düzenlenen konferansta Türkçe konuşan Tsuchida, uzun süren eğitimin ardından Türkçeyi az çok öğrendiğini söyledi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde yüksek lisans yaptığını belirten Tsuchida, "Sonra da doktora tezi yazdım. O zaman çok iyi Türkçe bilmiyordum ve biraz araştırma yaptım. Ben sadece Türkiye'yi değil dünyayı geziyorum. Benim hayatım daha önce kazandığım parayı en iyi şekilde nasıl harcarım üzerine kurulu. Ben güzel yerlere gitmek, güzel giyinmek, güzel yemekler yerine insanlara yardım etmeyi seçtim. Hayatımı böyle belirledim. Bu doğrultuda da birçok yere gittim. Şu anda Çanakkale'de Japonca çevirmenliği de yapıyorum" diye konuştu.

  "JAPONYA'DA BAŞBAKAN NE DERSE HALK HEMEN KABUL EDİYOR"
  Geçen sene Hiroşima Nagazaki ile ilgili bir sempozyumda Mersin'e davet edildiğini belirten Tsuchida, "Orada biri bana NKP'yi söyledi. Ben de merak ettim biraz araştırdım. Araştırdığımda güzel bir grup olduğunu fark ettim ve buraya geldim. Ancak çocuklarımıza yanlış şeyler öğretiliyor. Ben Japonya'dan başka bir ülkeye gidince öğrendiğim bazı konuların yanlış olduğunu görüyorum. Başka ülkeye gidince yanlış konuşmak hiç iyi değil. Ben buradaki nükleer santralin kurulacağı yeri kendi gözlerimle görmek için buraya geldim. Çünkü devlet söylediği zaman hemen kabul etmek iyi değil. Türkiye'de devlet söylediği zaman insanlar bazen kabul etmiyor ama bizim ülkemizde Başbakan bir şey söylediği zaman hemen halk kabul ediyor" şeklinde konuştu.

  "LOKANTALARDA 'FUKUŞİMA'DAN MALZEME KULLANILMIYOR' YAZIYOR"
  3 sene önce Fukuşima'dan bir acı çıktığını vurgulayan Tsuchida, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bu acıyı paylaşamadık. Hükümetle paylaşamadık. Devlet büyüklerinin oraya gelip toplantı yapmasını istedik ama onlar Tokyo'da toplantı yaptılar. O bölgeye gelip insanların durumlarını görmelerini istedik ama gelmediler. Fukuşima'nın durumu hiç iyi değil. Artık ülkede 3. il oldu. Orada yaşayan insanın ailesi yoksa intihar ediyor. Şu anda Japanyo'da Fukuşima duyduğun zaman Tokya'daki insan hiçbir şey almak istemiyor. Fiyatı yarı yarıya olsun yine almak istemiyorlar. Lokantalarda 'Fukuşima'dan malzeme kullanılmıyor' yazıyor. O zaman insanlar rahat oluyor. Çünkü artık sınır var. Fukuşima'ya artık hiç kimse gelmek istemiyor. Fukuşima'da radyasyon temizliği yapan insanlar da paranın az olmasından dolayı kaçıyorlar. Özellikle olimpiyatların Japonya'ya verilmesinin ardından oraya iş yapmaya gidiyorlar. Tabi durum böyle olunca radyasyon temizliği de uzun sürüyor. Çocuklar halen radyasyonlu parklarda oynuyorlar."

  "TEMİZLENDİ DENİYOR AMA ÖYLE BİR ŞEY YOK"
  3 sene geçmesine rağmen radyasyonun temizlenmediğinin altını çizen Tsuchida, "Bizim Başbakan bir yere gittiği zaman 'güzel oldu', temizlediğini söylüyor ama öyle bir şey yok. Acaba onlar ne, nasıl düşünüyor. Bunları anlamıyorum. Nükleer santralde çöp nereye gidiyor diye sormak yeter bence. Mesela evlerde, iş yerlerimizde tuvalet var. Pislik oraya gidiyor ama nükleerde tuvalet yok. Bu sadece ne kadar tehlikeli olduğunun göstergesidir. Artık kadınlar hamile kalmaya korkuyor. Orada 15 hamile kadından 12 sakat çocuk doğdu. 3 yıldır halen radyasyon suya ve havaya yayılıyor" ifadelerini kullandı.
  Konuşmaların ardından Tsuchida, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.