TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Danya Su Günü'nde su kıtlığı uyarısı

Dünya Su Günü’nde açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 2014 yılı dünya su günü "su ve enerji" temasına ayrılmasına rağmen başta büyük kentlerimiz olmak üzere ülkemizi tehdit eden en önemli unsurun su kıtlığı ve kuraklık olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2014 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2014 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Danya Su Günü'nde su kıtlığı uyarısı

p { margin-bottom: 0.08in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 106%; widows: 2; orphans: 2; }p.western { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.cjk { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 11pt; }

ADANA(İLKHABER)-

ADAYLAR KURAKLIK VE SUSUZLUĞU GÜNDEME BİLE GETİRMİYOR

22 Mart Dünya Su Günü‘nde bile ele alınması gereken en önemli gündemin susuzlukla mücadele olması gerektiğinin altını çizen JMO Adana Şube Başkanı Dr. Tatar, “30 Mart yerel seçimlerin arifesinde olduğumuz bu günlerde, başta İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerimiz olmak üzere belediye başkan adaylarının kuraklığa karşı kentlerimizin susuzlukla nasıl baş edebileceğinin çözümlerini anlatmalarını beklerken maalesef ülke gündeminin bu gerçekliği de rüşvet, yolsuzluk, sansür sarmalı içinde kalarak, kuraklık ve susuzlukla mücadele gündeme bile taşınamamıştır.” dedi.

 

SU KORUNMASI GEREKEN ZENGİNLİK KAYNAĞIDIR

Bugün insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda kullanabileceği tatlı su kaynaklarının son derece sınırlı olduğu bir dünyada su, hayatta kalabilmek için korunup verimli kullanılması gereken bir ‘zenginlik kaynağı’ durumunda olduğunu ifade eden Dr. Tatar, “Dünyada zaten az olan tatlı su kaynaklarının endüstriyel ve şehirsel atıklar ile kirletilmesi, enerji üretiminde kullanılan suyun geri kazanımla insani tüketime uygun olmayışı, yanlış tarım politika ve uygulamaları gibi olumsuzluklar ile küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri sonucu yaşanan kuraklıklar da eklenince sorunun boyutları daha da çarpıcı hale gelmektedir. Dünya coğrafyasında tatlı su kaynaklarının eşit dağılmamış olması nedeniyle su sıkıntısının gelecek 20-25 yıl içerisinde Orta Doğu dâhil bazı bölgelerde su krizine dönüşmesinin kuvvetle muhtemel olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, doğal kaynağımız olan suyun, 21. yüzyılın stratejik kaynaklarından biri olacağı şüphesizdir.”

 

YANLIŞ KENTLEŞME VE SANAYİLEŞME YERALTI SUYUMUZU KİRLETMEKTEDİR

Konya, Büyük Menderes, Gediz ve Kızılırmak gibi su havzalarımızın kuraklık tehlikesi altında "yok olma" ihtimalinin bulunduğunu da belirten Dr. Tatar,”Bu havzalardaki yüzey sularının süreç içinde aşamalı olarak 2100 yılında %50 azalacağı bilinmektedir. Ülkemizin yeraltı suyu akiferleri yeteri kadar araştırılmadan ve izleme sistemi kurulmaksızın tüketime açılmış, aşırı tüketim soncu bazı yeraltı suyu havzalarında su düzeyleri hızla düşmüş, kıyı akiferlerine deniz suyu girerek tuzlanma yaşanmış, bazı yeraltı suyu akiferlerimiz ise yanlış kentleşme, sanayileşme ve tarım politikaları sonucu hızlı bir şekilde kirlenmeyle yüz yüze bırakılmıştır. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Dünya Su Günü‘nde bir kez daha ifade ediyoruz ki; tarih boyunca insanların ve uygarlıkların gelişiminin en önemli unsurlarının başında gelen tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılması yaşamsal bir öneme sahiptir.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.